Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Απρόθυμες να δώσουν στοιχεία οι ελβετικές τράπεζες

Απρόθυμες εμφανίζονται οι ελβετικές αρχές να δώσουν στοιχεία για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων που φέρονται αναμειγμένοι στα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς». Τουλάχιστον τρεις Ελληνες ιδιώτες, που τα ονόματά τους έχουν εμπλακεί στη διακίνηση χρημάτων από το παραλογιστήριο της «Ζήμενς», σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από τις ελβετικές τράπεζες.

Οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων προσώπων για μπλοκάρισμα των λογαριασμών τους εκδηλώθηκε μετά τις ενέργειες του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού που ζήτησε από τις τράπεζες της Ελβετίας και της Γερμανίας να παραδώσουν όλα τα στοιχεία για τους λογαριασμούς των πελατών τους, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνά του. Οι ελβετικές αρχές προβάλλουν το επιχείρημα ότι δεν έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον των φερόμενων ως υπόπτων και αρνούνται τη συνεργασία, παρόλο που ο Ελληνας ανακριτής είχε συνάντηση γι' αυτό το θέμα με τους αρμόδιους φορείς και αναμένεται σύντομα να υπάρξει και άλλη συνάντηση.

Παράλληλα, χτες συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που υπέβαλαν 700 πολίτες και διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, με την οποία ζητούν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς».

Ο νομικός εκπρόσωπος της γερμανικής πολυεθνικής Α. Λυκουρέζος προσπάθησε με σωρεία ενστάσεων να τορπιλίσει τη συζήτηση, υποστηρίζοντας ότι οι αιτούντες δεν έχουν έννομο συμφέρον. Αντίθετα, ο νομικός εκπρόσωπος των αιτούντων Χ. Οικονομόπουλος υποστήριξε ότι προκύπτει αβίαστα πως η «Ζήμενς» δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία και πρόσθεσε πως πρέπει να δοθούν τα ονόματα των πολιτικών στη δημοσιότητα με ευθύνη του γερμανικού κολοσσού πριν παραγραφούν τα αδικήματα. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ