Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Ο «Σούπερμαν» και ο «Σπάιντερμαν»...

Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του «Σπάιντερμαν» (δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία) με πρωταγωνιστή τον Ομπάμα, ο οποίος, πλην του «ανθρώπου -αράχνη», λατρεύει έναν ακόμα Αμερικανό «υπερ-ήρωα»: Τον «Κόναν τον Βάρβαρο»...
Το εξώφυλλο του νέου τεύχους του «Σπάιντερμαν» (δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία) με πρωταγωνιστή τον Ομπάμα, ο οποίος, πλην του «ανθρώπου -αράχνη», λατρεύει έναν ακόμα Αμερικανό «υπερ-ήρωα»: Τον «Κόναν τον Βάρβαρο»...
Στις 2 Αυγούστου 1999, μερικές βδομάδες αφότου είχε λήξει η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, στο Λευκό Οίκο, πραγματοποιήθηκε μια λαμπρή εκδήλωση. Οπως ανακοινώθηκε στην ειδική τελετή που ακολούθησε, οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διανείμουν στα παιδιά του ...Κοσσυφοπεδίου πάνω από 500 χιλιάδες περιοδικά - κόμικς με πρωταγωνιστή τον Αμερικανό «ήρωα», τον «Σούπερμαν».

*

Αξίζει να θυμίσουμε τι είχε προηγηθεί στο Κοσσυφοπέδιο και σε όλη τη Γιουγκοσλαβία, πριν αναλάβει ο ...«Σούπερμαν»:

  • Το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, και στις 78 μέρες που κράτησε η επιδρομή, πραγματοποίησε 3.684 επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, καταφέροντας 996 πλήγματα στο έδαφός της.
  • Τα βομβαρδιστικά της Συμμαχίας στις 78 μέρες της «ανθρωπιστικής» τους δράσης πραγματοποιήθηκαν 35.788 μαχητικές αποστολές εναντίον 200 γιουγκοσλαβικών πόλεων.
  • Ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο, η ΝΑΤΟική λαίλαπα εκδηλώθηκε ως εξής: Η Πρίστινα, η πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, για τη «σωτηρία» του οποίου επέδραμε το ΝΑΤΟ, δέχτηκε 374 επιθέσεις, ενώ άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου, όπως το Πρίζρεν και το Ουρόσεβατς, υπέστησαν 232 και 205 αεροπορικές επιδρομές, αντίστοιχα...
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Πενταγώνου, η μία στις πέντε βόμβες με τις οποίες έπληξε το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή περίπου 500.000 βόμβες, περιείχαν εξασθενημένο (απεμπλουτισμένο) ουράνιο. Συνολικά υπολογίζεται ότι στη Γιουγκοσλαβία τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έριξαν περίπου 2.500.000 «νόμιμες» και «παράνομες» βόμβες. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτές έπεσαν στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Η πολιτική της γενοκτονίας εκφράστηκε με συστηματικά πλήγματα που είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να στερηθούν στοιχειώδη μέσα ύπαρξης όπως ηλεκτρικό, θέρμανση, πόσιμο νερό. Εκδηλώθηκε, επίσης, πέραν της χρήσης απαγορευμένων βομβών ουρανίου, με τη χρήση βομβών διασποράς, χρήση σεισμικών βομβών σε κατοικημένες περιοχές και χτύπημα βομβών με γραφίτη.
  • Σύμφωνα με τη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς το 50% των σχολείων του Κοσσυφοπεδίου, το έδαφος του οποίου σπάρθηκε στο σύνολό του με ΝΑΤΟικές βόμβες, με πολλές από αυτές να μην έχουν εκραγεί κατά την πτώση τους.

*

Ας επιστρέψουμε τώρα στην ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο.

Οπως με σεμνότητα ανακοινώθηκε τότε, οι διάλογοι των κόμικς που προορίζονταν για το Κοσσυφοπέδιο θα ήταν γραμμένοι στα Αλβανικά. Η σειρά των κόμικς, όπως διευκρινίστηκε, θα είχε θέμα τον «Σούπερμαν», που με απαράμιλλο θάρρος και «πατρική» στοργή, τυλιγμένος με τη σημαία των ΗΠΑ, εμφανίζεται να κατεβαίνει από τον ουρανό και να σώζει - την τελευταία στιγμή - τα παιδιά.

Από τι, όμως, σώζει τα παιδιά ο «Σούπερμαν»; Από τι κινδύνευαν και κινδυνεύουν τα παιδιά στο Κοσσυφοπέδιο; Γιατί είναι επικίνδυνα τα παιδικά παιχνίδια και γιατί χρειάζεται εποπτεία η παιδική περιέργεια στο Κοσσυφοπέδιο;

Εδώ ακριβώς έγκειται η αξία του σεναρίου άμα τε και της «πολιτιστικής» προσφοράς των ΗΠΑ προς τα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου: Ο ιπτάμενος Αμερικανός «ήρωας», με την ίδια «αυτοθυσία» που έδειξαν επί 78 μέρες οι επίσης ιπτάμενοι ομοεθνείς του, οι πιλότοι του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το σενάριο των κόμικς, σπεύδει αστραπιαία στο έδαφος και σώζει τα παιδιά από τις νάρκες και τις βόμβες που δεν εξερράγησαν πέφτοντας από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα! Ετσι - σύμφωνα με το κόμικ - τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν άφοβα. Δε χρειάζεται να τρομάζουν αν τύχει να περιεργαστούν κάποια βόμβα...

*

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, αφού έσπειραν με θάνατο το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα με τις βόμβες που παρέμειναν ανενεργείς, παίρνοντας ριζικά μέτρα. Εστειλαν τον «Σούπερμαν»!

*

«Ο Σούπερμαν θα είναι ήρωας και οδηγός για τα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου», είχε τονίσει με υπέρλαμπρο χαμόγελο και παλλόμενο από ανθρωπισμό τόνο στη φωνή, η διοργανώτρια της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας τη σειρά των κόμικς.

Η δημιουργία τους, όπως τονίστηκε από τη διοργανώτρια, ήταν προϊόν συνεργασίας του Αμερικανικού Πενταγώνου με εταιρεία εικονογραφημένων ιστοριών.

Διοργανώτρια εκείνης της υπέροχης τελετής στο Λευκό Οίκο και «ψυχή» της σπουδαίας πρωτοβουλίας, που είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει ο «Σούπερμαν» για λογαριασμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ήταν η κυρία Χίλαρι Κλίντον. Η σημερινή υπουργός Εξωτερικών του κ. Μπάρακ Ομπάμα...

*

Πέραν, όμως, της Χίλαρι που αγαπάει τον «Σούπερμαν», είναι και ο ίδιος ο Ομπάμα που λατρεύει τους Αμερικανούς [υπερ-ήρωες] των κόμικς. Μάλιστα, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι και ο πρώτος πρόεδρος που θα πρωταγωνιστήσει στο νέο τεύχος του ομώνυμου κόμικ που θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ. Αλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει η κυρία Μισέλ Ομπάμα, ο σύζυγός της είναι παιδιόθεν μανιώδης συλλέκτης δύο κατηγοριών κόμικς και θαυμαστής δύο «υπερ-ηρώων». Ο ένας είναι ο «Σπάιντερμαν». Ο άλλος είναι ο ...«Κόναν ο Βάρβαρος».

*

Αμα τη αναλήψει και επίσημα των καθηκόντων τους, οι Ομπάμα - Χίλαρι δεν έχουν, λοιπόν, παρά να εκφράσουν το «νέο» πνεύμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και προς τα παιδιά της Παλαιστίνης, όπως προ δεκαετίας έπραξαν οι ΗΠΑ με τα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου. Είναι βέβαια τέτοια η αγριότητα των Ισραηλινών που δε φτάνει μόνος του ο «Σούπερμαν», ούτε μόνος του ο «Σπάιντερμαν». Ας τους στείλουν και τους δύο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανησυχεί» για τη στάση των Σέρβων(2006-08-05 00:00:00.0)
Μία δεκαετία επεμβάσεων...(2006-01-08 00:00:00.0)
Προτάσεις για αυτονομία...(2005-09-23 00:00:00.0)
Μία απ' τα ίδια η «συνταγή» της Ομάδας Επαφής(2005-02-03 00:00:00.0)
Ανάν και Ολμπράιτ μιλούν για διεθνές προτεκτοράτο(1999-04-23 00:00:00.0)
"Ενδιάμεση συμφωνία" θέλει ο Ρουγκόβα(1998-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ