Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Νεολαιίστικη φωνή αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στο Λίβανο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λίβανο. Στις εκδηλώσεις που φιλοξένησε η Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου (UJDL), η νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επαναστατικής Ενωσης Νεολαίας Συρίας (SDYU) και της Παλαιστινιακής Δημοκρατικής Ενωσης Νεολαίας (PDYU), ενώ την ΚΝΕ εκπροσώπησε ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ.

Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το Σάββατο με συνέντευξη Τύπου μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Βηρυτό, εκεί όπου από την πρώτη μέρα της ισραηλινής επίθεσης ο λαός και η νεολαία του Λιβάνου βρίσκονται σε διαρκή κινητοποίηση 24 ώρες το 24ωρο, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση του Ισραήλ και καταγγέλλοντας τον βρώμικο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι ένα συντονισμένο σχέδιο Ισραήλ - ΗΠΑ - ΕΕ και αραβικών κυβερνήσεων για να σκοτώσουν την παλαιστινιακή υπόθεση. Είναι ένας πόλεμος ενάντια στο όνειρο για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Είναι ένα πραγματικό ολοκαύτωμα ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων της ΠΟΔΝ.

Ακολούθησε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της Αιγύπτου με αίτημα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και το άνοιγμα των συνόρων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο νότο της χώρας, στην πόλη της Τύρου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Στη ζεστή εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης τοπικοί εκπρόσωποι, βουλευτές της χώρας και οι αντιπροσωπείες της ΠΟΔΝ, υπογράμμισαν πως οι λαοί έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερης αποδοχής έτυχε η θέση της ΚΝΕ για καταδίκη της ΕΕ, που στηρίζει τη σφαγή στη Γάζα, που εξισώνει θύτες και θύματα. Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στον παλαιστινιακό καταυλισμό της πόλης. Στην κουβέντα με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κυριάρχησε η σημασία που έχει αυτές τις ώρες η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για το δικαίωμά του στη δική του πατρίδα.

Την Κυριακή, με πρωτοβουλία του ΚΚ Λιβάνου, πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση, μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΓΓ του ΚΚ Λιβάνου, Χαντάτ, μιλώντας στη συγκέντρωση τόνισε πως οι λαοί έχουν για μόνο όπλο τους την αλληλεγγύη, πως μόνο η αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό μπορεί να χαλάσει τα σχέδια για τη «νέα Μέση Ανατολή», μπορεί να φέρει τη νίκη στον παλαιστινιακό λαό.

Αξίζει να σημειωθεί πως από άκρο σε άκρο της χώρας πραγματοποιούνται πολύμορφες εκδηλώσεις καταγγελίας της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, συμβολικές κινήσεις και συγκέντρωση χρημάτων για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ