Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
... Κουβέντα να γίνεται

ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ «χειροκρότησαν» τις επιλογές της κυβέρνησης

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Ελληνοτουρκικά, καθώς και για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους των κομμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η υπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν σε βάθος οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επανέλαβε ότι οι σχέσεις αυτές δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες και ότι το 2008 ήταν χρόνος στασιμότητας. Για το 2009, είπε η υπουργός, ότι στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο, «περιμένουμε ανταπόκριση κι από την Τουρκία».

Για το Μεσανατολικό και την κρίση στη Γάζα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι προσπαθούμε για την εκεχειρία και για την ειρήνευση στην περιοχή. Τέλος, ενημέρωσε για το ταξίδι της στη Βιέννη, όπου θα γίνει η επίσημη ανάληψη της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος αφού επισήμανε ότι το ΕΣΕΠ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και λειτουργικό όργανο, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερο δραστήρια την ελληνική κυβέρνηση στις καταγγελίες των τουρκικών προκλήσεων στα διεθνή φόρα όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ως προς την τουρκική συμπεριφορά, δήλωσε ότι δε θεωρεί πρωτοφανή την αλλαγή, αλλά τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσάρεστη» και τόνισε: «Δεν έχω δείγματα ότι αλλάζει συμπεριφορά και θέση η τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κατεστημένο».

Ο υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Τριγάζης, δήλωσε για τα Ελληνοτουρκικά ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην υπάρξει νέα ένταση στο Αιγαίο, αλλά και να μην πέσουμε σε έναν κύκλο στρατιωτικών εξοπλισμών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ υποσημείωσε δήλωση της κ. Μπακογιάννη ότι στα σοβαρά θέματα απαιτείται σοβαρότητα και του κ. Μεϊμαράκη ότι ο λαός μπορεί να κοιμάται ήσυχος και πρόσθεσε ότι παρά ταύτα καλοί είναι οι αγιασμοί, αλλά χρειάζονται και γάτες (για να διώχνουν τα ποντίκια).

Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ένα όργανο που συγκροτήθηκε μόνο και μόνο για να υποχρεώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της κυβέρνησης. Αλλωστε όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Πάντως, από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν γίνεται φανερό ότι καμία ουσιαστική διαφωνία δεν υπήρξε πάνω στις βασικές κυβερνητικές θέσεις επί των θεμάτων της λεγόμενης εξωτερικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ