Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Στο στόχαστρο ο λαός

Η Ελλάδα ζει την ισχυρότερη εξωτερική επίδραση της εξελισσόμενης διεθνώς καπιταλιστικής κρίσης. Τη ζει στο πλαίσιο των θεσμοθετημένων ευρωενωσίτικων δεσμεύσεων που χάλκευσε η άρχουσα μεγαλοαστική της τάξη. Αυτή η ίδια η τάξη που ήταν και είναι το νόθο τέκνο της ιστορίας της. Ενας σύγχρονος Κάιν των Ελλήνων αδελφών, ένας σύγχρονος μητροκτόνος.

Ο κυβερνητικός της εκφραστής πραγματοποίησε το λεγόμενο ανασχηματισμό προσώπων με τη δηλωμένη επιμονή στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Πίσω από αυτήν, ακριβώς την επιμονή, βρίσκεται η ουσία της συμβολής της στη διεθνή καπιταλιστική κρίση με τα ιδιαίτερα δικά της δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα συμπυκνώνονται σ' ένα δόγμα, μια λέξη: Διείσδυση. Είναι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε με κατάπτυστη αλαζονεία μετά το 1990 για να αλώσει και διαγουμίσει τους γειτονικούς λαούς. Γι' αυτήν ακριβώς την επιχείρηση ιμπεριαλιστικής διείσδυσης χρησιμοποιήθηκαν κεφάλαια που αντλήθηκαν από την τελευταία ικμάδα της λαϊκής αποταμίευσης.

Σήμερα, μπροστά στο επερχόμενο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, ο μητροκτόνος κι αδελφοκτόνος Κάιν χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική στήριξη. Κάθε εργατολαϊκή διεκδίκηση μέλλει να θυσιαστεί στο Μολώχ της αυθαιρεσίας και του προνομίου. Η μάσκα και η κουκούλα θα ενισχυθούν από την ανοιχτή καταστολή στο όνομα μιας προβοκατόρικης πολιτικής επιλογής του «υπεύθυνου» έναντι του «ανεύθυνου», του «ωφέλιμου» έναντι του «αρεστού». Λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τα πλέον αντιδραστικά έως και φασιστικά καθεστώτα. Οι έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες της ημεδαπής και κυρίως της αλλοδαπής, μετρούν την κατάντια των ελλήνων με τα δικά τους ταξικά εκμεταλλευτικά μέτρα. Αυτά προσδιορίζουν και προκαθορίζουν τη συνάντηση της κουκούλας με την επίσημη πολιτική της προβοκάτσιας με το εργατολαϊκό κίνημα.

Στην πορεία τους αυτή βρίσκουν πλείστες αδελφές ψυχές πολιτικών έτοιμων να θυσιάσουν κάθε ίχνος εντιμότητας στο όνομα της προσωπικής τους ανάδειξης και της ικανοποίησης πολιτικών προγραμμάτων που άλλα αποδείχτηκαν λαθεμένα κι άλλα εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Ο λαός των Ελλήνων αναμένει με παγωμένη ψυχή κάποια πράξη, κάποιο μέτρο που θα αλλάξει τη ζωή του. Αντ' αυτού βλέπει καινούριους κουστουμάτους, καινούριους ψεύτες, καινούριες παρουσίες στον παλιό χορό των βρικολάκων.

Η διεθνής καπιταλιστική κρίση χτυπάει την πόρτα. Ο λεγόμενος ανασχηματισμός, αναγκαίος πριν αρχίσει η νεκρώσιμη ακολουθία. Τόσος κόπος μιας σχεδόν εικοσαετούς «διείσδυσης» στα Βαλκάνια, τόσο ξίγκι απομύζησης των Ελλήνων εργαζομένων, τόση κουκούλα, μάσκα και προβοκάτσια δεν πρέπει να πάει χαμένη για τους βρικόλακες του κεφαλαίου. Τι κι αν τα παιδιά της Ελλάδας, ο ανθός της παραπαίει στην υλική και ηθική εκμετάλλευση. Τι κι αν τα τηλεοπτικά κανάλια κατακλύστηκαν από έναν εσμό που τα μετέτρεψαν σε φροντιστήριο αποβλάκωσης, υποταγής, ηθικής εξαθλίωσης κι εκφυλισμού.

Αυτό που έχει τελικά σημασία για την άρχουσα αστική τάξη, για το κεφάλαιο και τον καπιταλισμό είναι η εξουσία. Στη συγκεκριμένη στιγμή είναι η στήριξη της ιμπεριαλιστικής «διείσδυσης». Σ' αυτό το Μολώχ θυσιάζεται η ελπίδα της Ελλάδας και καίγονται τα όνειρα των παιδιών της. Ο κοινωνικός διχασμός δεδομένος κι η κατάλυσή του αναγκαία.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ