Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Πατριδογνωμόνιο
Ειδικό βάρος ειδικών λέξεων

Το πορνό κύκλωμα στις ΗΠΑ περνάει μεγάλη οικονομική κρίση, λέει η... σοβαρή οικονομική ειδησεογραφία στις έγκριτες ξένες και ελληνικές εφημερίδες (!) Οι ταινίες του είδους γνωρίζουν μεγάλη πτώση ζήτησης. Οι οίκοι πληρωμένης ερωτικής ευδαιμονίας έχουν κεσάτια αφού οι πελάτες κάνουν οικονομίες κι αλλάζουν προτεραιότητες. Χωρίς καμιά διάθεση χιούμορ κι εντελώς σοβαρά, άνοιξε στις ΗΠΑ συζήτηση σε επίπεδο «αγοράς του πορνό» και διατυπώνεται το αίτημα για χρηματοδότηση (;) με πέντε δισ. δολάρια του κυκλώματος, ώστε να μην υπάρξουν άνεργοι (;) και εδώ αλλά να τηρηθεί και το... ηθικόν ψηλά.

Αν είναι άξια αναφοράς η είδηση, οφείλεται στη σοβαρότητα με την οποία η αγορά αντιμετωπίζει τις ξεθεμελιωμένες έννοιες της εργασίας, της ανεργίας, αυτής καθαυτής της χρηματοδότησης, με την προοδευτικάρια αντίληψη ότι η ελευθερία είναι έννοια ταυτόσημη της αγοραπωλησίας των πάντων. Λαμβάνοντάς την ως αφορμή, μπορούμε ν' ανοίξουμε μια βαθύτατα πολιτική συζήτηση για τη σημασία και την αξία, για την ηλικία και την υπεραξία των λέξεων στο πλέγμα των σύγχρονων αναγκών επικοινωνίας. Μια ακουστική ματιά στο δράμα της Γάζας είναι για παράδειγμα το βάρος της λέξης παιδί.

Αλάφρυνε σα φτερό η λέξη κι ας είναι βουτηγμένη στο αίμα. Οσοι καμώνονται ότι την κατανοούν και την υπερασπίζονται την έννοια παιδί, δεν κατέκλυσαν τους δρόμους της οικουμένης στο άκουσμα του βομβαρδισμού ενός σχολείου κι ενός νοσοκομείου γεμάτων με παιδιά. Κι όμως είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κόπτονταν για τα παιδιά μόλις ένα μήνα πριν. Τα παιδιά της πέτρας, της αμφισβήτησης, της... του... Το παιδί γίνεται δυσθεώρητα αξιοσέβαστο στο δυτικό πολιτισμό μόνον όταν συνοδεύεται από κτητικές αντωνυμίες. Τα δικά μας. Το δικό μου. Αλλιώς αριθμοποιούνται, ταξινομούνται, ζυγίζονται σα λιπόσαρκα αρνάκια γάλακτος κι ύστερα βγαίνει ο λύκος και διευκρινίζει πως άμα το παιδί θεωρηθεί θώρακας ή ασπίδα του εχθρού, παύει να είναι παιδί και γίνεται απλώς χαλκομανία, αριθμός θυμάτων χαμένων στο σωρό.

Απλά άμα η πορνοαγορά είναι απλώς τμήμα της ελεύθερης αγοράς τότε και η σφαγή των παιδιών είναι απλώς τμήμα της διαδικασίας σφαγής των αδυνάτων από τους ισχυρούς και πάνοπλους.

Λουμπενοποιούνται οι θεμελιώδεις λέξεις της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας έτσι ώστε να αποκόπτονται από το σώμα της κοινής γλώσσας. Εχει στόχο αυτή η προπαγάνδα. Θέλει να διατηρήσει ως σήμα κατατεθέν της «Τρομοκρατίας ΑΕ» την ελεγχόμενη αφασία των όρων του παιχνιδιού εξουσίας. Γιατί ο κυνισμός των αριθμοσφραγισμένων θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων δεν είναι πια χρήσιμος στο παγκοσμιοποιημένο Ράιχ, που θέλει τα θύματα ανώνυμα και βιαστικά θαμμένα, χωρίς εικόνα και πένθος, να θάβονται σε ομαδικούς τάφους.

Ετσι θα παγιδευτούν κι οι τυμβωρύχοι. Κι οι έμποροι πτωμάτων. Και η χολέρα στη Ζιμπάμπουε δε θα αφορά σε κανέναν ώσπου οι φαρμακοβιομηχανίες να δώσουν όνομα στο μαζικά αναγκαίο προϊόν τους και αριθμό στο λογαριασμό τους. Ισως αυτό να επισπευσθεί αν η χολέρα χτυπήσει το χωριό του Ομπάμα κάπου στην Αφρική.

Πάνε δέκα χρόνια, από το 1999, όταν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ έφτιαχνε τις τόσο χρήσιμα διαδεδομένες σήμερα λέξεις του: Παράπλευρες απώλειες. Ανθρωπιστικός πόλεμος κλπ. Τότε κυρίαρχο ρόλο έπαιζαν τα επίθετα. Τώρα η πρόοδος συνετελέσθη. Περιέλαβε τα ουσιαστικά. Το παιδί παιδεύεται. Η πόρνη εκδίδεται. Μόνο η τιμή μένει αλώβητη εις χείρας αυτών που την καθορίζουν...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιφατικές πληροφορίες για τη χολέρα(2008-12-12 00:00:00.0)
Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έγραψαν(2008-09-10 00:00:00.0)
Θα κατάσχονται οι εφημερίδες με πορνό DVD(2007-04-27 00:00:00.0)
Βρώμικοι και κακοί(2006-05-14 00:00:00.0)
Τραυλίσματα ...οικονομικών συμβούλων και άλλων "ειδικών"...(1998-03-12 00:00:00.0)
Είδα κι ευτυχισμένα παιδιά(1997-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ