Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαζικοί αγώνες για το 12χρονο σχολείο

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ, χτες στη Βουλή, σε Επερώτηση της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τη θέση του ΚΚΕ για τη θέσπιση του 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου έθεσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια Επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ άσκησαν τη συνήθη επιφανειακή κριτική για «ανευθυνότητα της κυβέρνησης», ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, επιχείρησε για μια ακόμη φορά να προβάλει, ωραιοποιώντας την κατάσταση, το περίφημο «όραμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι εισηγητές του κόμματος άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη οργάνωσης και υπευθυνότητας στην εκπαιδευτική πολιτική, ενώ ο κεντρικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σπύρος Ταλιαδούρος, έκανε λόγο για «εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του λυκείου», ενώ μίλησε και για «εξαγγελίες για δήθεν άμεση πρόσβαση των μαθητών του λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Παράλληλα, σημείωσε ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε «στην αρνητική εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης». Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Παίρνοντας το λόγο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, έκανε λόγο για «αποκάλυψη της ταξικότητας του σχολείου όπως αποτυπώθηκε και με αριθμούς στα αποτελέσματα των εξετάσεων». Αναφερόμενος στην ισχύουσα κατάσταση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι «τις σημερινές λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το σχολείο-εξεταστικό κέντρο-προθάλαμος των ΑΕΙ, που λειτουργεί σαν ταξικό φίλτρο σε βάρος των παιδιών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα». Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι «εκείνο που θα μπορούσε άμεσα να αμβλύνει τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η κατάργηση των κατευθύνσεων, η επαναφορά των μετεξεταστέων, η αποσύνδεση του σχολείου από το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ». Πρόσθεσε παράλληλα ότι «η απαίτηση του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου προβάλλει πιο έντονα σαν απάντηση στο σήμερα με βάση τις λαϊκές ανάγκες», σημειώνοντας πως «αυτή η επιλογή, αν και είναι ήδη ώριμη, δε γίνεται αποδεκτή από το μεγάλο κεφάλαιο γιατί δεν εξυπηρετεί τους στόχους του. Το 12χρονο σχολείο θα το επιβάλουν οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας μας, θα είναι το αποτέλεσμα μαζικών αγώνων του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ