Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέος πετρελαϊκός γίγαντας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντός της αμερικανικής επικράτειας, η εξαγορά της «Texaco» αντί 35,1 δισ. δολ. από την «Chevron Corp.» «γεννά» το νέο γίγαντα, για την ακρίβεια τον τέταρτο μεγαλύτερο πετρελαϊκό όμιλο στον πλανήτη, όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, την παραγωγική ικανότητα στον τομέα της διύλισης και τα αποθέματα πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της εξαγοράς της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρίας «Texaco Inc.» από την «Chevron» έγινε χτες και η νέα εταιρία θα έχει τη σύνθετη ονομασία «Chevron - Texaco». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των όρων της συμφωνίας, προβλέπεται η ανταλλαγή μετοχών, με τη «Chevron» να προτείνει 0,77 της μετοχής της για κάθε μία μετοχή της «Texaco», ενώ οι μέτοχοι της «Chevron» θα ελέγχουν το 61% του μετοχικού κεφαλαίου της συνδυασμένης εταιρίας. Το υπόλοιπο 39% θα ελέγχεται από τους μετόχους της «Texaco». Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη από την «Chevron» χρέους ύψους 7 δισ. δολαρίων της «Texaco», καθώς τα χρόνια προβλήματα που την ταλάνιζαν την κατέτασσαν στις «προβληματικές».

Σύμφωνα με στοιχεία της «Deutsche Bank Research» και της «Energy Intelligence Group», η συνδυασμένη εταιρία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως, υποσκελίζοντας τη γαλλική «Total Fina Elf». Παραμένει όμως μακράν των τριών πρώτων επιχειρηματικών συγκροτημάτων του τομέα: Του αμερικανικού κολοσσού «Exxon - Mobil», της βρετανο-ολλανδικής «Royal Dutch/Shell» και της βρετανικής «BP Amoco».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ