Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Εισήγηση σωτηρίας νεοκλασικών κτιρίων

Την ακύρωση των αποφάσεων του υπουργού Πολιτισμού που άναβαν «το πράσινο φως» για την κατεδάφιση παραδοσιακών και νεοκλασικών κτιρίων κοντά στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης εισηγήθηκε χτες η σύμβουλος Επικρατείας Αικ. Σακελλαροπούλου. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται ένα στη συμβολή των οδών Μητσέων και Χατζηχρήστου και άλλα πέντε (συγκρότημα κτιρίων) στη συμβολή Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου.

Ωστόσο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) κατά πλειοψηφία είχαν κρίνει ότι τα έξι κτίρια δεν εμφανίζουν αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό ενδιαφέρον, εκτός από ένα το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας.

Η εισηγήτρια πρότεινε να ακυρωθούν οι πράξεις της διοίκησης, γιατί αιτιολογούνται πλημμελώς ως προς το σκέλος της άρνησής της να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα το κτίριο της οδού Μητσέων και το κτίριο Ε που βρίσκεται στην οδό Μακρυγιάννη. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο είναι το πιο αξιόλογο αρχιτεκτονικά από το ενιαίο σύνολο κτιρίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εισηγήτρια στις επισημάνσεις της Σχολής Αρχιτεκτόνων και καθηγητών μελών των Συμβουλίων ότι τα επίμαχα παραδοσιακά κτίρια λειτουργούν ως στοιχεία οριοθέτησης των γωνιών του οικοδομικού τετραγώνου του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, συμπληρωματικά του κτιρίου Βάιλερ, και συμβάλλουν στην «ένταξη» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον πολεοδομικό ιστό της πόλης. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ