Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πάλη μέσα από το οργανωμένο μαζικό Κίνημα

Ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών

Με βαθιά την πίστη για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος κατά των ναρκωτικών που θα προάγει τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης, θα αντιπαλεύει, μαζί με το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, τις αιτίες που οδηγούν όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους στην εξάρτηση και τα ναρκωτικά, θα αντιτίθεται οργανωμένα σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών του ελληνικού λαού, πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, η ευρεία σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Κατά των Ναρκωτικών.

Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Επιτροπής για τη διάδοση των θέσεων που αναπτύχθηκαν, οι εκπρόσωποι μιας σειράς φορέων που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό τομέα, κατέθεσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση - και όχι αντιμετώπιση - του προβλήματος των ναρκωτικών. Αλλωστε, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα της συνάντησης, απέναντι στην ανάπτυξη προγραμμάτων υποκατάστασης, στην υποβάθμιση και απαξίωση των Κέντρων Πρόληψης, στην υποχρηματοδότηση, «προβάλλουμε την έννοια και κοινωνική πρακτική μιας διευρυμένης συνολικής κοινωνικής παρέμβασης πρόληψης του φαινομένου, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την αγωνιστική στάση ζωής και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, σαν απάντηση στην παραίτηση, στην αποξένωση και την παθητικότητα».

Χαρακτηριστικά ο Ηλ. Μιχαλαρέας, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, σημείωσε ότι σε συνθήκες γενικευμένης προβοκάτσιας απέναντι σε οτιδήποτε παλεύει για μια ανθρώπινη κοινωνία, είπαμε πως πρέπει να έρθουμε συντεταγμένα ως φορείς που δραστηριοποιούνται στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και να υψώσουμε την αντίθεσή μας σε αυτά που ετοιμάζουν και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας, το μέλλον του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια και η Επιτροπή έκανε σαφές, με ξεχωριστό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ότι «ο αγώνας ενάντια στην κρατική βία και καταστολή συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Ενάντια σε μια πολιτική που συνεργεί στη ναρκω-εξάπλωση».

Στον αγώνα αυτό, στην πρώτη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το ΕΣΥΝ και τα παραρτήματά του σε Κέρκυρα, Ν. Ιωνία, Λιβαδειά, Λάρισα, Βοιωτία, Αίγιο, Θρακομακεδόνες, Χαλάνδρι. Επίσης, εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, τους Συλλόγους Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, την Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, την Επιτροπή Εργαζομένων στο «18 Ανω», την ΕΙΝΑΠ, το Σύλλογο Αντιμετώπισης Τοξικομανίας, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ.

Υποκατάσταση αντί για θεραπεία

Ασκώντας κριτική στο εθνικό σχέδιο δράσης που προτείνει η κυβέρνηση, ο Ηλ. Μιχαλαρέας τόνισε ότι «κάθε άλλο παρά τέτοιο είναι», καθώς δεν υπάρχει καμία υλικοτεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί. Σκοπό έχουν - υπογράμμισε - να ιδιωτικοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης και να διαλύσουν τα πρωτογενή κέντρα πρόληψης, ενώ πριμοδοτείται η υποκατάσταση σε βάρος της θεραπείας. Τον δε ΟΚΑΝΑ, τον αναγάγει σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό προώθησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ στηλίτευσε την ασύδοτη λειτουργία δεκάδων ιδιωτικών προγραμμάτων - καρικατούρες που υπόσχονται θεραπεία σε 10 μήνες έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ! Τα ναρκωτικά - συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ο Ηλ. Μιχαλαρέας - είναι ένα τεράστιο όπλο κοινωνικής καταστολής. Αν δε χορηγείται από εξειδικευμένα κέντρα και εξειδικευμένο προσωπικό, η υποκατάσταση θα συντηρεί και δε θα θεραπεύει.

Στην παρέμβασή της, εκ μέρους του ΚΚΕ, η Λ. Καρατζά, τόνισε ότι έχουμε ένα κίνημα μαθητικό, εργατικό, ταξικό. Αυτό φοβούνται ότι θα φουντώσει, γι' αυτό έχουν βγάλει τους προβοκάτορες, ώστε να μην αναπτυχθεί. Και σημείωσε ότι σε όλους αυτούς που προωθούν τέτοια σχέδια, η δράση της επιτροπής δεν είναι αρεστή. «Το μαζικό κίνημα που θ' αντιτάξουμε πρέπει να στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, να πείθει τον κόσμο και να μη φοβάται», συμπλήρωσε η Λ. Καρατζά.

Στα προβλήματα γραφειοκρατίας που υπάρχουν ώστε να μπει η πρόληψη στα σχολεία αναφέρθηκε ο Π. Τριανταφύλλου, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ο οποίος διάβασε και τη βασική εισήγηση - ψήφισμα της επιτροπής.

Στην ανάγκη να «κινητοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι, αλλιώς δεν περιμένουμε καλυτέρευση» αναφέρθηκε η Β. Μελέτη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων και Γονέων του «18 Ανω».

Από το ΕΣΥΝ Θρακομακεδόνων, ο Απ. Θεοχαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη προβολής «των αιτημάτων μας για μια συνεπή αντιναρκωτική πολιτική».

«Επιχειρείται η νομιμοποίηση των ναρκωτικών στη συνείδησή μας», σημείωσε, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Ηλ. Σιώρας, από την ΕΙΝΑΠ. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι η μεθαδόνη έχει βγει στη μαύρη αγορά, στα νοσοκομεία ανθεί η παραοικονομία. Τα ναρκωτικά δεν είναι θέμα των νοσοκομείων, τόνισε, για να συμπληρώσει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να βοηθήσουν μόνο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου στέρησης, με ειδικό προσωπικό και φαρμακευτική αγωγή.

Από την πλευρά της, η Μ. Μαλιώρη, επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Γραμματέας του Τομέα Ναρκωτικών του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε τον ΟΚΑΝΑ ότι στον απολογισμό του έργου του κάνει διαφήμιση σε φαρμακευτική εταιρεία.

Στη σημασία των πρόληψης και την αγωνία των γυναικών αναφέρθηκε η Ν. Πασαλιμανιώτη από την ΟΓΕ. Ενώ η Στ. Σταθοπούλου από το Σύλλογο Γονέων «Ιθάκη» κάλεσε «να δυναμώσουμε τη φωνή μας, να κάνουμε ένα μεγάλο μαζικό λαϊκό κίνημα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θ. Γουριώτης από το ΕΣΥΝ Βοιωτίας είπε πως οι θέσεις της Επιτροπής πρέπει να γίνουν θέσεις του μαζικού κινήματος.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Ν. Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ, κάλεσε σε δράση, ώστε οι θέσεις του ψηφίσματος να γίνουν κτήμα όλων των μαζικών φορέων. Τόνισε την ανάγκη να διευρυνθεί η Επιτροπή και με ανθρώπους του Πεύματος και της Τέχνης, καθώς «εμείς θα τους προκαλέσουμε και θα τους προσκαλέσουμε», όπως είπε.

Για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών η επιτροπή θέτει ως βασικούς άξονες για μια συνολική αντιναρκωτική πολιτική στη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

  • Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός για μια ενιαία, φιλοσοφία και αντίληψη για την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική επανένταξη, την έρευνα και την αξιολόγηση. Να διασφαλίζεται ο συντονισμός όλων των δράσεων. Να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενοι πόροι και προσωπικό. Να στηρίζεται η πρωτογενής πρόληψη.
  • Η παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν.
  • Η τοξικομανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακραία μορφή της αποξένωσης που προκαλούν στον άνθρωπο οι σύγχρονες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες. Η ιατρικοποίηση του προβλήματος είναι αντιεπιστημονική, καθώς επικεντρώνει στο σύμπτωμα και όχι στην αντιμετώπιση των αιτιών.
  • Πρέπει να δημιουργηθούν τόσοι συμβουλευτικοί σταθμοί και τόσα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας όσα απαιτούν οι ανάγκες της χώρας. Χρειάζεται τουλάχιστον ένα «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα σε κάθε νομό και ένα κέντρο πρόληψης σε κάθε δήμο.
  • Η χορήγηση υποκαταστάτων, η οποία αντιμετωπίζει μόνο τα οπιούχα ναρκωτικά, θα πρέπει να επανεξεταστεί. Χορήγηση υποκατάστατων πρέπει να γίνεται μόνο με υψηλές προδιαγραφές και μόνο για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Απαιτεί συγκεκριμένες υποδομές, ειδικευμένο προσωπικό, ειδικές μονάδες. Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης υποκατάστατων μέσω του ΕΣΥ.
  • Στο πλαίσιο του ΕΣΥ να δημιουργηθούν μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης για την αντιμετώπιση των στερητικών.
  • Να αναμορφωθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προβλέπει αυστηρές ποινές για τους εμπόρους και παροχή κατάλληλης βοήθειας στους χρήστες ναρκωτικών.
  • Για τα Κέντρα Πρόληψης ζητείται η πάγια χρηματοδότησή τους από την πολιτεία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ