Σάββατο 3 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Χωρίς σταματημό οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
  • Θέμα ωρών θεωρείται η εξαπόλυση χερσαίας επιχείρησης «μεγάλης εμβέλειας και μικρής χρονικής διάρκειας»
  • Εκατόμβες νεκρών και χιλιάδες οι τραυματίες

Associated Press

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως από αέρος, αφού μετά από επτά ημέρες ανηλεούς σφυροκοπήματος έχουν πληγεί σχεδόν όλα τα κυβερνητικά κτίρια ή τυχόν εγκαταστάσεις της «Χαμάς» και το στόχαστρο έχει πλέον στραφεί κατά σπιτιών όπου εικάζεται ότι βρίσκονται στελέχη της οργάνωσης ή τεμενών που θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται ως τόποι συνάντησης και κρυψώνες όπλων.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 428, καθώς χάνουν τη μάχη με το θάνατο και πάρα πολλοί τραυματίες εξαιτίας της έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όσα νοσοκομεία λειτουργούν ακόμη. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 2.180 και εκτιμάται ότι περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αναζητώντας απελπισμένα ασφαλέστερο καταφύγιο, ενώ θέμα ωρών θεωρείται πλέον η εξαπόλυση χερσαίας επιχείρησης «μικρής χρονικής διάρκειας και μεγάλης εμβέλειας», όπως διέρρεαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μεταξύ των πρώτων θυμάτων του 2009, ο Νιζάρ Ραγιάν, σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς», που θεωρούνταν θρησκευτικός ηγέτης των καμικάζι της οργάνωσης. Ο Ραγιάν σκοτώθηκε στο σπίτι του στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, μαζί με 10 παιδιά του. Η κηδεία του χτες μετατράπηκε σε διαδήλωση οργής εκατοντάδων μελών και υποστηρικτών της «Χαμάς», η οποία, διά στελεχών της, απείλησε με «σαρωτική εκδίκηση το σιωνιστικό καθεστώς».

Η φρίκη στη Γάζα συνεχίζεται

Associated Press

Η φρίκη στη Γάζα συνεχίζεται
Στα θύματα της χτεσινής ημέρας συγκαταλέγονται τρία αδελφάκια 7-10 ετών, από την πόλη Κχαν Γιούνις. Ο Νορβηγός γιατρός Μαντθ Γκίλμπερτ, του νοσοκομείου Σίφα της Γάζας, που παρέλαβε τις σορούς των τριών παιδιών, εξοργισμένος και εξουθενωμένος μίλησε για «ένα δειλό πόλεμο με στόχο 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους».

Κλειστή η Γάζα για βοήθεια

Αντίθετα, κλειστά παρέμειναν τα σύνορα για τους ξένους ανταποκριτές, για πολλοστή μέρα. Κατά τον ισραηλινό στρατό, πρόκειται για ζήτημα ασφάλειας, αφού και χτες εκτοξεύτηκαν περίπου 40 ρουκέτες και άλλοι 20 όλμοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Ηδη, από την Τετάρτη, οπότε μία ρουκέτα έπεσε σε πολυκατοικία της πόλης Μπεερσέμπα, δηλαδή 46 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους όλων των πόλεων της περιοχής να μεταβούν στα καταφύγια μέχρι νεοτέρας, καθώς εκτιμούν ότι «σε εμβέλεια πυρός» ρουκετών βρίσκεται το 10% του ισραηλινού πληθυσμού. Η «Χαμάς», από την άλλη, υποστήριξε ότι την Πρωτοχρονιά έπληξε με πύραυλο την αεροπορική βάση Χατζερίμ, στην Μπεερσέμπα, αλλά η είδηση δε διασταυρώνεται.

Ερμητικά κλειστά παραμένουν τα σύνορα της Γάζας και για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει αρχίσει να καταφτάνει κατά δεκάδες τόνους και στοιβάζεται στις αποθήκες του ΟΗΕ στο Ισραήλ. Η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, επανέλαβε προκλητικά τις αιτιάσεις του ισραηλινού στρατού ότι δεν υπάρχει «έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα», ότι «η Χαμάς δε χορηγεί τ' αγαθά στους πολίτες» και ότι «το Ισραήλ διατηρεί πάντα ανοιχτό ένα δίαυλο ανθρωπιστικής βοήθειας έχοντας επιτρέψει την είσοδο 338 φορτηγών». Ο ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένοι ανταποκριτές, όμως, επιμένουν ότι η βοήθεια εισέρχεται με τεράστια δυσκολία και στοιβάζεται κυρίως σ' αποθήκες, ότι στη Γάζα βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ανθρωπιστική τραγωδία πρωτοφανών διαστάσεων» και ότι οι ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό είναι αδιανόητα μεγάλες.

Εκτακτα μέτρα σε Δ. Οχθη - Ιερουσαλήμ

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές ασφαλείας στη Δ. Οχθη και στην Ιερουσαλήμ καθώς η οργή βράζει και στη Δ. Οχθη που ήδη χτες ήταν σχεδόν αποκλεισμένη. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν επιτράπηκε η είσοδος στους Παλαιστινίους κάτω των 50 χρόνων για να προσευχηθούν στο τέμενος «αλ Ακσα».

Σε γειτονική συνοικία ξέσπασαν συγκρούσεις και πετροπόλεμος ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστινίους και αστυνομικούς, ενώ ανάλογες εικόνες (μόνο που αντί για αστυνομικοί ήταν στρατιώτες) εκτυλίχτηκαν και στις παλαιστινιακές πόλεις της Δ. Οχθης, όπου χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά των ισραηλινών επιθέσεων αλλά και κατά της «απραξίας των αραβικών ηγεσιών» μετά τις παραδοσιακές προσευχές της Παρασκευής και το κάλεσμα της «Χαμάς» για μια «μέρα οργής».

Αδιαλλαξία και διαμεσολαβήσεις

«Δε θα υπάρξει καμία εκεχειρία, γιατί θα επανεξοπλιστεί η "Χαμάς". Εκεχειρία θα γίνει όταν το Ισραήλ κρίνει ότι είναι κατάλληλη στιγμή», τόνιζε μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι η υπηρεσιακή υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση της ΕΕ για 48ωρη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να δοθεί «χρόνος» σε κάποιου είδους επαφές. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια δήλωνε ότι «εκεχειρία μπορεί να υπάρξει αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και το εμπάργκο» συμπληρώνοντας ότι η οργάνωσή του είναι «έτοιμη για συμφιλιωτικές συνομιλίες με τη "Φατάχ"».

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Τούρκου πρωθυπουργού που βρίσκεται στο Κάιρο, και του Γάλλου Προέδρου, που προετοιμάζει την άφιξή του, τη Δευτέρα, σε Κάιρο, Ραμάλα, Τελ Αβίβ, αλλά και Δαμασκό - Βηρυτό. Ο Σαρκοζί φέρεται ν' αναζητά «μετριοπαθές» στέλεχος της «Χαμάς» και αναμένεται να ζητήσει την παρέμβαση του Σύρου Προέδρου Ασαντ. Στο διπλωματικό «παιχνίδι» εισέρχεται και η Μόσχα, που αποστέλλει την Κυριακή τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, για επαφές σε Ραμάλα, Τελ Αβίβ, Δαμασκό και Αμμάν.

Απροκάλυπτη η αμερικανική στήριξη και διαδηλώσεις

Η Ουάσινγκτον, από την άλλη, δεν υπαναχώρησε διόλου από την απροκάλυπτη υποστήριξη του Ισραήλ. Η υπουργός Εξωτερικών Ράις υπογράμμιζε ότι «προσπαθεί για μια βιώσιμη εκεχειρία το συντομότερο δυνατό», η οποία, όμως, «δε θα επιτρέπει επιστροφή στο παλαιότερο καθεστώς όπου η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες». Ουάσινγκτον και Λονδίνο μπλόκαραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για άλλη μια φορά, σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλλε ο Αραβικός Σύνδεσμος και καταδίκαζε τις ισραηλινές επιδρομές ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους. ΗΠΑ ? Βρετανία το χαρακτήρισαν «μη ισορροπημένο γιατί δεν καταδίκαζε τη Χαμάς».

Την ίδια ώρα, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε μουσουλμανικές, αραβικές και άλλες χώρες. Διαμαρτυρίες έγιναν σε Αυστραλία, Κένυα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Τουρκία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ελβετία, Ρωσία, Κασμίρ, Μπαγκλαντές, Πακιστάν. Στην Ιορδανία απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις προκαλώντας περαιτέρω οργή, ενώ στην Αίγυπτο έγιναν συλλήψεις μελών της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Οι αραβικές ηγεσίες ακύρωσαν κάθε εορτασμό για το νέο έτος σε ένδειξη πένθους για τα θύματα του ισραηλινού μακελειού. Εντούτοις, αυτό δε φάνηκε να καταλαγιάζει την οργή των διαδηλωτών που τις κατηγορούν για «υποταγή στις ΗΠΑ» και «σιωπή απέναντι στο έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ