Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ηρθε ο χειμώνας και μαζί ο αποκλεισμός

Περίσσεψαν τα προβλήματα στη Μακεδονία και τη Θράκη, εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων που σημειώθηκαν, αλλά κυρίως εξαιτίας της ανετοιμότητας του μηχανισμού του κράτους και της ΝΑ. Ετσι μπορεί να ντύθηκε στα λευκά ολόκληρη η περιοχή, ακόμη και η Θεσσαλονίκη, όμως παράλληλα παρουσιάστηκαν έντονα προβλήματα στα οδικά δίκτυα των νομών και κυρίως στα επαρχιακά. Στο Νομό Κοζάνης 3 οικισμοί του Δήμου Σερβίων από χτες το πρωί παραμένουν αποκλεισμένοι, ενώ τα σχολεία στους Νομούς Φλώρινας, Πέλλας, Κοζάνης και της Βόρειας Χαλκιδικής παρέμειναν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στη Θεσσαλονίκη σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν στους γύρω επαρχιακούς δρόμους, ενώ χτες τα ξημερώματα αμαξοστοιχία του ΟΣΕ που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισας - Θεσσαλονίκης εκτροχιάστηκε στο Αδενδρο, χωρίς κανείς όμως από τους 15 επιβάτες να τραυματιστεί. Στο αεροδρόμιο Μακεδονίας, λόγω των δυσμενών συνθηκών, ακυρώθηκαν 15 πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πίστα του αεροδρομίου άνοιξε στις 12 το μεσημέρι. Επίσης απαγορεύτηκε επ' αόριστο ο απόπλους από το Λιμάνι του Θερμαϊκού.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ασφάλεια των οδηγών ήταν το οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα το επαρχιακό. Μόνο με αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία προς Ασβεστοχώρι και προς Αγιο Βασίλειο. Η νομαρχία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν, επιστράτευσε 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και 2 αλατιέρες, ενώ όπως ανακοίνωσε, σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλο το νομό.

Στη Δυτική Μακεδονία ο χιονιάς βρήκε απροετοίμαστους τους κατοίκους των περιοχών, ενώ ο υδράργυρος έπεσε στους -4 βαθμούς και τα χιόνια στο κέντρο των πόλεων έφτασαν τα 30 εκατοστά. Στην Κοζάνη αποκλείστηκαν οι συνοικισμοί Αγία Κυριακή, Καταφύγι και Καστανιά, οι οποίοι ανήκουν στον Δήμο Σερβίων. Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Κοζάνης η κίνηση διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στη Φλώρινα ο υδράργυρος χτες το μεσημέρι άγγιξε τους -4 βαθμούς. Αποκλείστηκε το Νυμφαίο και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά με απόφαση της Νομαρχίας. Η Εθνική οδός Αμυνταίου - Καστοριάς παρέμενε κλειστή εξαιτίας της χιονοθύελλας και παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών μηχανημάτων. Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες. Επιδείνωση του καιρού περιμένουν οι κάτοικοι των Γρεβενών, οι οποίοι είδαν την πόλη τους να σκεπάζεται από 30 πόντους χιόνι. Η Τροχαία προειδοποιεί τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους του νομού πως οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο.

Στην Πέλλα τα σχολεία χτες δε λειτούργησαν, ενώ στις εισόδους της Εδεσσας ανατράπηκαν δύο φορτηγά αυτοκίνητα. Τα σχολεία δε λειτούργησαν και στην Ημαθία, ενώ και στους δύο νόμους, όπως και στο Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο.

Αλυσίδες χρειάζονται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα της Χαλκιδικής, ενώ καλύτερη ήταν χτες η κατάσταση στους Νομούς Δράμας και Σερρών, όπου αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνταν μόνο στα ορεινά. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι κινούνται και στους δρόμους της Καβάλας, ενώ το Λιμεναρχείο έχει απαγορεύσει επ' αόριστο τον απόπλου των πλοίων από και προς το λιμάνι.

Λιγότερα ήταν τα προβλήματα στους Νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, όπου ο χιονιάς ξεκίνησε χτες το μεσημέρι, ενώ τα τμήματα των εκτάκτων αναγκών καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ