Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με πείσμα και οργή να παλέψουμε για το δίκιο του παλαιστινιακού λαού

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

Την επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον λαό της Παλαιστίνης που δοκιμάζεται απ' τη βάρβαρη ισραηλινή επίθεση, επισήμανε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του στην κατεύθυνση αυτή. Εξάλλου, αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής την ίδια θα μεταβεί τη Δευτέρα 5/1 στη Ραμάλα.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου:

«Εκτιμάμε ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα λεπτό χωρίς ο καθένας ατομικά, αλλά κυρίως συλλογικά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό λαό, που δοκιμάζεται για ακόμα μια φορά από μια βάρβαρη ισραηλινή επίθεση. Δεν πρόκειται για πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Χρόνια τώρα οι Ισραηλινοί κατέχουν το χώρο και βρίσκουν διάφορα προσχήματα για να συνεχίζουν αυτή τη βάρβαρη επίθεση.

Η λύση είναι μία. Να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Να γκρεμιστεί το τείχος που υπάρχει. Το κράτος που θα δημιουργηθεί να είναι κυριολεκτικά αυτόνομο και όχι ένα κράτος που θα αποτελεί στην ουσία παράρτημα του Ισραήλ, όπου τα πάντα στη ζωή των κατοίκων εξαρτώνται από το Ισραήλ.

Την ευθύνη δεν την έχει μόνο η ισραηλινή κυβέρνηση. Την ίδια ευθύνη έχουν οι ΗΠΑ, οι οποίες έδωσαν τις ευχές τους στον πόλεμο αυτό, αλλά και η ΕΕ, η οποία δε δείχνει ουδετερότητα ή απάθεια, ή έλλειψη ικανότητας να παρέμβει, αλλά αντίθετα είναι συνήγορος σε αυτή την επίθεση, είτε μοιράζοντας εξίσου τις ευθύνες, είτε με το ψήφισμα και την απόφασή της να αναβαθμίσει τις σχέσεις με το Ισραήλ πριν λίγες μέρες και μάλιστα χωρίς να κάνει ούτε νύξη για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού.

Για περισσότερα από 60 χρόνια οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό διωγμό. Υπάρχουν σωρεία αποφάσεων, χρόνων τώρα, που δίνουν δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά αυτές τις αποφάσεις τις έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και αυτοί που τις πήραν και βεβαίως το Ισραήλ. Ξαναλέω: Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, που βεβαίως πρέπει να υπάρχει και κανείς - τουλάχιστον από μας - δεν αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξής του ως γειτονικό κράτος.

Το ΚΚΕ θεωρεί, ότι πρέπει να εκφραστεί με κάθε μορφή η αλληλεγγύη και σκεφτόμαστε - αν θέλετε - ακόμα αν αύριο, παραμονή Πρωτοχρονιάς έχουν θέση εορταστικές εκδηλώσεις, μάλιστα με φαντασμαγορικά προγράμματα, τη στιγμή που ένας λαός θα βρίσκεται υπό το κράτος μιας χερσαίας επίθεσης που θα ολοκληρώσει τη γενοκτονία. Προβληματιζόμαστε. Θεωρούμε ότι αυτές οι μέρες πρέπει να μετατραπούν σε μέρες αλληλεγγύης. Αν θέλουμε στο κάτω - κάτω εκδηλώσεις, αυτές πρέπει να είναι εκδηλώσεις αλληλεγγύης και με περιεχόμενο πολιτιστικό.

Ηδη αποφασίσαμε να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη του Κόμματός μας με επίσκεψη αντιπροσωπείας του στη Ραμάλα. Θα βρισκόμαστε εκεί τη Δευτέρα το πρωί και θα επιστρέψουμε την Τετάρτη. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα αποτελείται - εκτός από εμένα - από τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή, τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ και του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και τον Κώστα Καζάκο, βουλευτή του Κόμματος και γνωστό ηθοποιό. Αυτή θα είναι η αντιπροσωπεία μας και είμαστε βέβαιοι ότι από τις επόμενες μέρες και μετά, πολλές αντιπροσωπείες άλλων φορέων και μαζικών οργανώσεων θα βρεθούν εκεί στη Ραμάλα, δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, μαζί με τον παλαιστινιακό λαό. Βέβαια πέρα από αυτού του τύπου την αλληλεγγύη, θα χρειαστούν κινητοποιήσεις και διεθνιστική βοήθεια σε αυτόν το λαό που υποφέρει. Δεν κλαίμε, δε χύνουμε δάκρυα. Αισθανόμαστε πείσμα, οργή, αποφασιστικότητα, για να παλέψουμε έμπρακτα για το δίκιο αυτού του λαού.

Το 2009 δεν μπορεί να χαράξει με ένα λαό που βρίσκεται κάτω από το έλεος μιας ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Κανένα πρόσχημα, ούτε ίσες αποστάσεις. Ο φταίχτης είναι ένας: Ολοι εκείνοι που δεν έδωσαν το δικαίωμα σε αυτό το λαό να έχει τη δική του χώρα. Που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και δικές τους αποφάσεις, αλλά και ακόμα και αυτή τη μεσοβέζικη απόφαση του Οσλο, που ούτε αυτή δεν υλοποίησαν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν ο αραβικός κόσμος φέρει ευθύνη, καθώς διαχρονικά δεν έχει στηρίξει τους Παλαιστίνιους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Σαφώς έχει. Οι αραβικές κυβερνήσεις, γιατί δεν μπορώ να μιλήσω για τους αραβικούς λαούς οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους και διαδηλώνουν και ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις. Μάλιστα εγώ θα έλεγα και κόντρα ακόμα στις ΗΠΑ, εάν όλα τα αραβικά κράτη ήθελαν την επίλυση, θα μπορούσαν να την έχουν επιβάλει. Εχετε δίκιο που το βάλατε το θέμα και σωστά το έχετε βάλει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ