Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Συμφύσεις κράτους - τραπεζών

Στην εφαρμογή της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, συνολικά της κεφαλαιοκρατίας, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ. Η δημιουργία και νέων συμφύσεων με το τραπεζικό κεφάλαιο έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, να διασφαλίσει για λογαριασμό του φτηνό χρήμα, το οποίο στη συνέχεια θα μοσχοπουλήσει με τη μορφή δανείων στην πελατεία του, τόσο στις μεγάλες επιχειρήσεις, όσο και στα λαϊκά νοικοκυριά, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Σε τελευταία ανάλυση, κεντρικός στόχος είναι η διασφάλιση των όρων αναπαραγωγής του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, ακόμη και με τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν σήμερα το σινιάλο για τη μοιρασιά του κρατικού πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση αφορά στα ειδικά κρατικά ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα τα πάρουν με μηδενικά(!) επιτόκια για να τα δώσουν ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απ' όπου θα αντλήσουν φτηνό χρήμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα - και μέχρι το τέλος Γενάρη - μπαίνουν σε εφαρμογή και τα μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (ακόμη 5 δισ. ευρώ), η ρύθμιση για τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ακόμη η παροχή των κρατικών εγγυήσεων (15 δισ. ευρώ).

Είναι απόλυτα φανερό ότι το μοντέλο αυτό - επί της ουσίας ίδιο και απαράλλαχτο σε όλα τα κράτη της ΕΕ - βρίσκεται απέναντι από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ