Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εκτιμήσεις για το ΚΚΕ και το «ΚΚΕεσ.»

Συζήτηση του Βρετανού πρέσβη με τον Λ. Κύρκο

Εμπιστευτικά αρχεία του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, για το 1978, αποδεσμεύτηκαν προχτές, αρκετά διδακτικά για το ρόλο και το χαρακτήρα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων εκείνης της περιόδου.

Τα αρχεία περιλαμβάνουν μπόλικη «αλληλογραφία» μεταξύ των Βρετανών διπλωματών στην Αθήνα, στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Νωπές ακόμα οι εκλογές του 1977 που είχαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η δύναμη του ΚΚΕ σε βάρος του λεγόμενου «ΚΚΕ Εσωτερικού», κάτι που επιβεβαιώθηκε και στις δημοτικές εκλογές του '78. Σε επιστολή Βρετανού διπλωμάτη στην Αθήνα προς το Φόρεϊν Οφις με ημερομηνία 11 Δεκέμβρη 1978, αναφέρεται: «διαφαίνεται πραγματικός κίνδυνος κατάρρευσης του ΚΚΕ Εσωτερικού» λόγω της μείωσης της εκλογικής του δύναμης και των οικονομικών προβλημάτων, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να κλείσει η εφημερίδα «Αυγή» λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Κάτι που φαίνεται να παραδέχεται ο ίδιος ο Λεωνίδας Κύρκος. Συγκεκριμένα σε μια ενδιαφέρουσα βρετανική αναφορά, ο Λ. Κύρκος φέρεται να συνομιλεί με τον Βρετανό πρέσβη Μπρουκς Ρίτσαρντς και να εκφράζεται με μεγάλη απαισιοδοξία για το μέλλον του κόμματός του.

«Ο Κύρκος, που είναι συνήθως αισιόδοξος και χαρούμενος, έμοιαζε πολύ απογοητευμένος. Ποτέ δεν τον έχω ξανακούσει να μιλά με τόση απαισιοδοξία για το μέλλον του κόμματός του». Ακόμα - ακόμα να παραπονείται (!) στον Βρετανό ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή με την πολιτική της ευνοεί το ΚΚΕ (σάμπως από εκεί να εμπνεύστηκαν τα τελευταία φαιδρά σχόλιά τους σε βάρος του Κόμματος ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας).

«Για ποιον άλλον λόγο βοηθούσε η κυβέρνηση όλες τις άλλες "φυλλάδες", αλλά αρνείτο να δώσει στην "Αυγή" δάνειο 20-30 εκατ. δραχμών, που χρειαζόταν απελπισμένα;» διερωτούνταν ο Λ. Κύρκος, σύμφωνα με τον διπλωμάτη.

Ο Βρετανός, πάντως, σημειώνει ότι οι πληροφορίες της πρεσβείας δε συμφωνούν με τις εκτιμήσεις του Κύρκου ότι η κυβέρνηση προτιμά το ΚΚΕ. «Μάλλον το αντίθετο», γράφει. Χαρακτηρίζει δε, τον Κύρκο, «λογικό αγγλόφιλο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ