Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
«Επεσαν» 0,4% στο δεκάμηνο

Προάγγελο της επερχόμενης κρίσης αποτελούν οι εξελίξεις στο χώρο των λιανικών πωλήσεων. Διασώθηκαν τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα

Νέα επιβράδυνση σημείωσε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) τον Οκτώβρη του 2008, ενώ στο δεκάμηνο (περίοδος Γενάρη - Οκτώβρη) οι πωλήσεις παρουσιάζουν κάμψη σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2007. Οι εξελίξεις στο χώρο των λιανικών πωλήσεων αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη της γενικότερης επιβράδυνσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί περαιτέρω την επόμενη περίοδο, όπου τα κρισιακά φαινόμενα αναμένεται να εδραιωθούν παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2008, συγκριτικά με τις πωλήσεις του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2007 σημείωσε μείωση 0,4%, στοιχείο το οποίο είναι πιο ενδεικτικό για τη γενικότερη πορεία του συγκεκριμένου δείκτη. Από την εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει θιγεί η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν επλήγησαν τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Ετσι, ενώ ο γενικός δείκτης για τον τζίρο στο δεκάμηνο παρουσιάζει κάμψη 0,4%, για τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων η εικόνα είναι η εξής:

  • Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αύξηση 1,7%.
  • Καταστήματα τροφίμων - ποτών - καπνού πτώση 4%.
  • Πολυκαταστήματα αύξηση 2,6%.
  • Εμπορικά ένδυσης - υπόδησης πτώση 3%.
  • Επιπλα - ηλεκτρικά είδη - οικιακός εξοπλισμός πτώση 4%.
  • Φαρμακευτικά - καλλυντικά αύξηση 2,5%.
  • Βιβλία - χαρτικά - είδη δώρων αύξηση 1,3%.

Τον Οκτώβρη ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 0,4% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2007, έναντι αύξησης 1,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο μόνο οι πωλήσεις τροφίμων παρουσίασαν θετικό πρόσημο (+3,1%), ενώ αντίθετα οι πωλήσεις των καταστημάτων εκτός διατροφής σημείωσαν πτώση 1,6%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων σημείωσαν αύξηση 3,5%, των πολυκαταστημάτων 6,1%, των καταστημάτων τροφίμων - ποτών - καπνού 2,1%, των καταστημάτων φαρμακευτικών - καλλυντικών 3,1%. Αντίθετα, οι πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης - υπόδησης υποχώρησαν κατά 4,2%, των καταστημάτων επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού κατά 8,6%, των καταστημάτων βιβλίων - χαρτικών και λοιπών ειδών κατά 1,9%.

Οι τιμές της βιομηχανίας

Μετά από μία μεγάλη περίοδο υψηλών ανατιμήσεων, υποχώρηση 0,6% σημείωσε, σε ετήσια βάση, ο δείκτης βιομηχανικών τιμών το Νοέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, την περίοδο από τον περσινό μέχρι το φετινό Νοέμβρη, σημείωσε μείωση 0,6%, έναντι αυξήσεων 8,1% και 2,6% που είχαν σημειωθεί την προηγούμενη διετία.

Ειδικότερα, το Νοέμβρη σε σχέση με τον Οκτώβρη προκύπτει επίσης μείωση του γενικού δείκτη τιμών κατά 3,5%, έναντι αύξησης 1,7% και μείωσης 0,4% που είχαν σημειωθεί τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ