Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Τουρκικές υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά

Επί μισή ώρα κράτησαν χτες οι είσοδοι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, παραβαίνοντας τους κανόνες εναέριας (παράνομη είσοδος στο ελληνικό FIR) και παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ δεν έλειψαν και οι υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα στις 12.11 το μεσημέρι τουρκικός σχηματισμός από 8 αεροσκάφη τύπου F16 εισήλθε παράνομα, δηλαδή χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, στο FIR Αθηνών (μεταξύ Χίου και Λέσβου) και στη συνέχεια κινήθηκε με νότια πορεία. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και στη συνέχεια στη διάρκεια της αναχαίτισης που έγινε, καθώς είχαν εισέλθει στο ελληνικό εναέριο χώρο, σημειώθηκε εμπλοκή και εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών αεροσκαφών με 2 τουρκικά F16 νοτιοδυτικά της Χίου. Στις 12.39 άλλος τουρκικός σχηματισμός από 4 αεροσκάφη F16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το ελληνικό νησί Αγαθονήσι σε ύψος 1.200 ποδών. Τα τουρκικά μαχητικά τελικά αποχώρησαν στις 12.42 εξερχόμενα από το FIR Αθηνών νότια της Σάμου.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι ένα είδος άσκησης πολεμικής ετοιμότητας των πολεμικών αεροποριών των δύο «συμμάχων» χωρών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να παίζουν, σε μόνιμο βάση, το ρόλο των «εχθρικών» και αμυνόμενων απέναντι στα τουρκικά.

Οσον αφορά την πάγια έκφραση εκ μέρους του ελληνικού ΓΕΕΘΑ ότι «όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική», δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα. Τα τουρκικά αεροσκάφη κάθε φορά ολοκληρώνουν πρώτα την αποστολή τους και μετά αποχωρούν, εδραιώνοντας έτσι ένα καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Τελευταία, η αμφισβήτηση αυτή, με τις σκόπιμες υπερπτήσεις που γίνονται πάνω από ελληνικά νησιά, αγγίζει εκτός από τον θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο, και ελληνικό έδαφος, πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα όσους παρακολουθούν διαχρονικά την πορεία των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ