Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανέλκυση του ναυαγίου

Την «επιστράτευση» πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την άμεση ανέλκυση του τοξικού «σκουπιδιού», όπως χαρακτηρίζουν το ναυαγισμένο κρουαζιερόπλοιο «SEA DIAMOND», αποφάσισαν προχτές το βράδυ οι κάτοικοι της Σαντορίνης στη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα την οποία έχουν συγκροτήσει φορείς του νησιού. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν, όπως αποκλεισμός του λιμανιού και άλλα, θα συναντηθούν στις 13 Γενάρη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Στο μεταξύ χτες σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρεται ως ...«προσωπική» επιτυχία του υπουργού Αν. Παπαληγούρα ότι η διαχειρίστρια του «SEA DIAMOND» Core Marine, θυγατρική της ΛΟΥΗΣ του εφοπλιστή Λοΐζου, κατέθεσε μελέτη απάντλησης ρυπογόνων ουσιών και «ανέλαβε το κόστος υλοποίησής της».

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το βράδυ, δίνει την κατάλληλη απάντηση στην κυβέρνηση και στο ΥΕΝ, τονίζοντας πως «θεωρούμε ότι πίσω από την κίνηση αυτή» του υπουργού «υποκρύπτεται συνεργασία υπουργείου και πλοιοκτήτριας εταιρείας ώστε να ματαιωθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για την ανέλκυση» του πλοίου «και να παραμείνει έτσι το κουφάρι στο βυθό», απειλώντας με οικολογική καταστροφή τη θάλασσα της Καλντέρας και όχι μόνο. Ξεκαθαρίζεται ότι «το αίτημα του θηραϊκού λαού για ανέλκυση του ναυαγίου είναι αδιαπραγμάτευτο» και επισημαίνεται ότι η Επιτροπή θα κλιμακώσει τον αγώνα και «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν εργολάβο να επιχειρήσει», «αν η ενέργεια αυτή δε συνδέεται άμεσα και ταυτόχρονα με την ανέλκυση και μόνο με ανέλκυση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ