Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δεν πάει άλλο!

Πικετοφορία χτες στους δρόμους της Αθήνας για τις συντάξεις πείνας και την κοροϊδία που υφίστανται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού

Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς
Τα στοιχεία του πίνακα είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς
Το αγωνιστικό τους ανάστημα ενάντια στην πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, που τους έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαθλίωσης, ύψωσαν χτες, για ακόμα μια φορά, οι συνταξιούχοι της Αθήνας, διοργανώνοντας πικετοφορία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ.

Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με τις πικέτες τους διέσχισαν τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Αριστείδου, Σοφοκλέους για να καταλήξουν στην Αιόλου. Φώναξαν ασταμάτητα συνθήματα, όπως: «Τα χρόνια και αν περάσαν δε γέρασε η καρδιά, εμείς θα αγωνιστούμε σα να 'μαστε παιδιά», «Ανθρώπινες συντάξεις και φάρμακα φτηνά, αυτά ζητούν τα γηρατειά», «Κρίσεις, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», κλπ., και μοίρασαν φέιγ βολάν με τις καταγγελίες και τα αιτήματά τους.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πικετοφορία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Διαμαντής Μαυροδόγλου, παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι οι συνταξιούχοι βγαίνουν για ακόμα μια φορά στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν έντονα, καθώς η σύνταξη που παίρνει η πλειοψηφία τους δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από τη χτεσινή πικετοφορία των συνταξιούχων
Από τη χτεσινή πικετοφορία των συνταξιούχων
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε για το 2008 η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), καθώς το 60% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Το 30% των συνταξιούχων (πλην ΟΓΑ) έχει κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ. Μόλις το 15% των συνταξιούχων έχει κύρια σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους συνταξιούχους στον ΟΓΑ καθώς το 59,6% παίρνει σύνταξη μέχρι 400 ευρώ. Το 28,3% από 400 έως 500 ευρώ. Το 9,6% από 500 έως 600 ευρώ. Το 2,1% από 600 έως 700 ευρώ. Το 0,3% από 700 έως 800 ευρώ. Το 0,1% πάνω από 800 ευρώ. Την ίδια ώρα, κάτω από 500 ευρώ παίρνουν: Το 48% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, το 85% των συνταξιούχων του ΤΣΑ, το 42% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ και το 39% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων.

Γι' αυτό, όπως είπε και στο τέλος της κινητοποίησης ο Δ. Μαυροδόγλου, οι συνταξιούχοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά των υπηρετών του κεφαλαίου, γιατί «το δίκιο κρίνεται στους δρόμους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ