Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το τίμημα της «ελευθερίας»

Οταν στην Πολωνία ανατράπηκε το σοσιαλιστικό καθεστώς, και ο «μεγάλος» Λεχ Βαλέσα ήταν πια «στις δόξες του», η προεδρική σύζυγος, η επίτιμος κυρία Βαλέσα, βγήκε στα κανάλια της τηλεόρασης και έκανε «βαρυσήμαντες» δηλώσεις. «Αποκάλυψε», μεταξύ άλλων, ότι ο σύζυγός της ήταν σταλμένος από το θεό, με προορισμό να σώσει την Πολωνία από τα νύχια του κακού κομμουνιστικού καθεστώτος και να φέρει στο λαό «του» την ελευθερία και τη δικαιοσύνη...

Και τα κατάφερε, όντως, ο «θεόσταλτος» Βαλέσα να ανατρέψει το «τυραννικό» σοσιαλιστικό καθεστώς και να οδηγήσει την Πολωνία στη μεγάλη οικογένεια των «ελεύθερων» και «δημοκρατικών» χωρών του δυτικού παράδεισου. (Φυσικά, σ' αυτή του την προσπάθεια τον βοήθησαν,«το κατά δύναμιν», ο ομοεθνής πατερούλης Βοϊτίλα, ο μεγάλος καουμπόι Ρήγκαν και όλοι οι «αδελφοί» της «δημοκρατικής Δύσεως» με κάμποσα εκατομμύρια, ίσως και δισεκατομμύρια δολάρια). Ετσι, όλοι οι πολίτες της Πολωνίας γεύονται τώρα τους καρπούς των κόπων του μεγάλου «ελευθερωτή» τους και απολαμβάνουν ανεμπόδιστα τα αγαθά της ελευθερίας που τους έφερε...

Σύμφωνα, λοιπόν, με πρόσφατη ανακοίνωση του αστυνομικού διευθυντή της Βαρσοβίας, πριν καλά καλά αρχίσει η βαρυχειμωνιά στη μετασοσιαλιστική Πολωνία, «μαζεύτηκαν» με καρότσες από τους δρόμους και τα παγκάκια των πάρκων, οι πρώτοι 39 νεκροί, από το κρύο και την ασιτία.

Ο αριθμός αυτός, βέβαια, δεν είναι για την ώρα και τόσο ανησυχητικός, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι τον περσινό χειμώνα καταμετρήθηκαν πάνω από 400 νεκροί, «λόγω του ψύχους και της ασιτίας». Γι' αυτό, τα «ελεύθερα» Μέσα Ενημέρωσης πέρασαν την είδηση στα «ψιλά», και μόνο μια εφημερίδα, (που επιμένει «δογματικά» στο παλιό στιλ ενημέρωσης) τη δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα, εκφράζοντας φόβους για επανάληψη της περσινής τραγωδίας. Τα μέτρα του κράτους πρόνοιας στην «ελεύθερη» Πολωνία είναι ανύπαρκτα, γι' αυτό τα διάφορα ανθρωπιστικά ιδρύματα κάνουν έκκληση στα «χριστιανικά αισθήματα» των πολιτών, για βοήθεια προς τους συνανθρώπους τους που υποφέρουν, και ειδικότερα προς τους άστεγους, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 300.000, και, κατ' άλλους, ξεπερνά τις 500.000. Το παλιό αναχρονιστικό σύστημα προστασίας της στέγης (επί σοσιαλιστικού καθεστώτος), δεν ισχύει πια στη «σύγχρονη» Πολωνία, και με βάση το τελευταίο ενοικιοστάσιο, του 1996, πετάχτηκαν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες, που δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια.

Παρ' όλες, όμως, τις πολύτιμες υπηρεσίες, που πρόσφερε στο λαό «του», ο μεγάλος αυτός «επαναστάτης», έχει κλείσει άδοξα την «ένδοξη» πολιτική του καριέρα. Κατρακύλησε σύντομα μέχρι και το τελευταίο σκαλί, στου κακού τη σκάλα, και τώρα βρίσκεται στο βάθος της αποθήκης με τα αζήτητα, σε βαθμό που να μην τον θυμάται «ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας του». Οι ισχυροί προστάτες του, που δεν τον χρειάζονται πια, τον έριξαν σαν παλιοτσαλακωμένο χαρτί, στον κάλαθο των αχρήστων. Η ίδια η ζωή, (η πικρή πείρα και ο αγώνας του προδομένου και εξαπατημένου λαού, που συνειδητοποιεί κάθε μέρα που περνάει «τι είχε και τι έχασε») τον πέταξε στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Ο πολωνικός λαός θα απαλλαγεί σύντομα και από τους, επίσης «θεόσταλτους» διαδόχους του, που δυναστεύουν και λεηλατούν κυριολεκτικά την πλούσια χώρα του, και, σε κοινό αγώνα, μαζί με όλους τους λαούς της Γης, θ' ανοίξει πάλι το δρόμο για την πραγματική δημοκρατία και το σοσιαλισμό.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ