Κυριακή 4 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Η αρχαία Εύβοια και Στερεά Ελλάδα

Χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στην Αιτωλία
Χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στην Αιτωλία
«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Εύβοια και Στερεά Ελλάδα». Ετσι τιτλοφορείται το δεύτερο - στη σειρά «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ» - πάμπλουτο και καλαίσθητο εικονογραφικά, συλλογικό έργο 35 αρχαιολόγων, με επιστημονική επιμέλεια του Ανδρέα Γ. Βλαχόπουλου, το οποίο κυκλοφόρησε η «Μέλισσα» (ο οίκος ανέθεσε το 2005 τη συγγραφή των κειμένων σε αρχαιολόγους των τοπικών Εφορειών Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε Ελληνες και ξένους καθηγητές Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ιστορίας). Ο πρώτος τόμος της σειράς εξετάζει το νησιωτικό Αιγαίο, με εξαίρεση την Εύβοια. Η ιστορική και αρχαιολογική «περιήγηση» στην Εύβοια, μαζί με τη Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Φωκίδα, Αιτωλία, Ακαρνανία), γίνεται με το δεύτερο τόμο, καθώς οι δύο αυτές «γειτονικές» και παραθαλάσσιες περιοχές αποτελούν μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από τις δυτικές ακτές του Αιγαίου ως τα παράλια του Ιονίου πελάγους.

Κατά την ιστορική αρχαιότητα (πολύ περισσότερο στην προϊστορική), η ευρεία αυτή γεωγραφική περιοχή δεν ήταν διακριτή με κάποιο συγκεκριμένο όνομα, όπως λ.χ. η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ηπειρος. Ομως, οι σύγχρονοι νομοί της στο μεγαλύτερο μέρος τους ταυτίζονται με τις αρχαίες περιοχές, που όριζαν ή και δήλωναν «εθνικές» επικράτειες. (Για την προϊστορική περίοδο δεν υπάρχουν γραπτές πηγές). Καθώς ορισμένες «εθνικές» - γεωγραφικές ενότητες της Στερεάς Ελλάδας (λ.χ. Φωκίδα, Δωρίδα, Λοκρίδα, αρχαία Φθιώτις) είχαν ασαφή όρια και μετακινήσεις πληθυσμών, που δε συμπίπτουν με τις σύγχρονες διοικητικές διαιρέσεις της Στερεάς Ελλάδας, τα κείμενα «περιήγησης» στη Στερεά Ελλάδα δομούνται βάσει των σύγχρονων νομών της.

Εύρημα στην Αιτωλία
Εύρημα στην Αιτωλία
Κάθε περιοχή χαρτογραφείται και εξετάζεται από την απώτατη προϊστορία έως την επικράτηση του χριστιανισμού. Εξετάζονται οι σημαντικότερες αρχαίες πόλεις, οι νεκρουπόλεις, τα ιερά, το φυσικό ανάγλυφο κάθε περιοχής, οι σπουδαιότεροι ιστορικοί τόποι-πόλεις (Χαλκίδα, Ερέτρια, Αθήνα, Σούνιο, Ελευσίνα, Θήβα, Ορχομενός, Θερμοπύλες, Δελφοί, Καλυδώνα, Οινιάδες, Στράτος, Θέρμος), τα ανασκαμμένα - σωζόμενα αρχιτεκτονικά σύνολα, περιοχές και μνημεία που καθυστερημένα - προσφάτως προκάλεσαν το επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς και τα χαρακτηριστικότερα ευρήματα (μερικά παρουσιάζονται για πρώτη φορά).


Α. Ε


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ