Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Ελεύθερη από τα δεσμά του αναλφαβητισμού»

ΛΑ ΠΑΣ.--

Λίγο περισσότερο από ένας μήνας έμεινε μέχρι τη 25η Γενάρη, ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έγκρισης του νέου Συντάγματος, ένα εξαιρετικά κρίσιμο δημοψήφισμα. Ταυτόχρονα, την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό του εξαιρετικά υψηλού ποσοστού αναλφαβήτων απέδωσαν τα μέγιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με τη βοήθεια και αλληλεγγύη του κουβανικού προγράμματος «Ναι εγώ μπορώ» επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2008, το σχετικό ποσοστό αναλφαβήτων έπεσε κάτω από το 4%, όταν το 2001, οι αναλφάβητοι αποτελούσαν το 14% του πληθυσμού. Διατέθηκαν τεράστια κονδύλια, ώστε περίπου 1 εκατομμύριο Βολιβιανοί (περίπου το 99% των αναλφάβητων) να μάθουν γραφή και ανάγνωση. «Πάνω από 60 χιλιάδες εθελοντές έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Υπήρξε μια τεράστια ανθρώπινη προσπάθεια», δήλωσε ο Εβο Μοράλες, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της UNESCO, για να θεωρηθεί μια χώρα «ελεύθερη από τα δεσμά του αναλφαβητισμού», πρέπει το 96% του πληθυσμού της να γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

Από την άλλη πλευρά, ο βρώμικος πόλεμος της ολιγαρχίας ενάντια στην κυβέρνηση του προέδρου Εβο Μοράλες, παρά τη σχετική δημόσια αναδίπλωση εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής, καλά κρατεί. Ενώ ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατήγγειλε κατά την εβδομαδιαία του εκπομπή Αλό Πρεζιντέντε ότι υπάρχουν σχέδια για τη δολοφονία του Εβο Μοράλες. «Ο Εβο οδεύει προς τη νίκη» στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος «και ιδού που εμφανίζεται τώρα σχέδιο για να τον εξοντώσουν. Είχε κερδίσει με 70% το δημοψήφισμα για την παραμονή του στην εξουσία τον Αύγουστο, παρά τον ψυχολογικό πόλεμο των μέσων εναντίον του» τόνισε ο Τσάβες, καταλήγοντας ότι καθώς οι εχθροί του Μοράλες «δεν μπορούν να τα βάλουν μαζί του» σε πολιτικό επίπεδο, θέλουν πλέον να τον ξεφορτωθούν «δολοφονώντας τον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ