Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάρπισε η αλληλεγγύη στη γη της Μανωλάδας

Τους δεσμούς του ταξικού κινήματος με τους εργάτες γης επιβεβαίωσε η συμβολική κίνηση του ΠΑΜΕ να μοιράσει δώρα στα παιδιά των μεταναστών

Τα δώρα φτάνουν στα χέρια των παιδιών, στα παραπήγματα της Μανωλάδας
Τα δώρα φτάνουν στα χέρια των παιδιών, στα παραπήγματα της Μανωλάδας
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν, είναι και θα είναι στο πλάι των εργατών γης της Ν. Μανωλάδας Ηλείας, που δουλεύουν σαν είλωτες και ζουν σαν παρίες. Στο πλάι τους, για τα κοινά προβλήματα, τις κοινές ανάγκες, τα κοινά δικαιώματα. Για τον κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών. Αυτό δήλωσαν προχτές με την παρουσία τους, στις κατασκευές - θερμοκήπια, στα «κουρελόσπιτα», στα «σπίτια» των σύγχρονων κολίγων και των παιδιών τους, στελέχη του ΠΑΜΕ από την Αθήνα και τον Πύργο, που βρέθηκαν στην περιοχή για να μοιράσουν, συμβολικά, δώρα και γλυκά στα παιδιά των εργατών γης.

Εστειλαν έτσι ένα ακόμα μήνυμα στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κάνουν πως «δε βλέπουν», πως «δε γνωρίζουν». Που συντηρούν την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς ασφάλιση, τη διαβίωση χωρίς μέτρα υγιεινής, την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η συμβολική κίνηση του ΠΑΜΕ, ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στους μετανάστες, βρήκε ανταπόκριση στο γέλιο και στο βλέμμα μιας μικρούλας 3,5 χρόνων, που στο ένα χέρι κρατούσε την καινούρια της κούκλα και φορούσε τα κόκκινα παπουτσάκια με τα φιογκάκια. Στον χαιρετισμό ενός 6χρονου αγοριού, που κρατούσε τα δικά του παπουτσάκια και το φορτηγό μπετονιέρα που θα του φτιάξει ένα πραγματικό σπίτι. Στο γέλιο μιας μικρής, που πήρε από τα χέρια των συνδικαλιστών την κούκλα και τα αθλητικά της παπούτσια.


Βούλγαροι - Ρομά, νέα παιδιά 20-30 χρόνων από το Μπαγκλαντές, γυναίκες με το ένα παιδί τους στην Ελλάδα και το άλλο στον τόπο καταγωγής τους, έφηβοι και μικρά παιδιά, απροστάτευτα τις ώρες που οι γονείς τους δουλεύουν στα χωράφια, χωρίς να μπορούν να συνεννοηθούν στα ελληνικά, χωρίς να πηγαίνουν σχολείο, άντρες χωρίς τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Αυτοί είναι οι εργάτες γης στη Μανωλάδα. Κάποιοι λένε μια κουβέντα, κάποιοι κρύβονται, το άγρυπνο μάτι των μεγαλοκαλλιεργητών παραμονεύει... Πολλοί από τους εργάτες γης δουλεύουν μερικούς μήνες στα πορτοκάλια στο Αργος, μερικούς μήνες στις φράουλες στη Μανωλάδα, σε άλλη περιοχή, στα σταφύλια.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και ο «Ρ» από το 2007 δημοσιοποίησαν τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα. Βρέθηκαν δίπλα τους στη μεγάλη απεργία, τον Απρίλη του 2008, για τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες.

Η προχτεσινή επίσκεψη, όπως είπε η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, «είναι μία συνέχεια των αγωνιστικών δεσμών που αναπτύξαμε με τους εργάτες γης. Το ΠΑΜΕ ξέρει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες γης, σε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές στιγμές, όπως πέρυσι. Αλλά και τώρα, παραμονές των γιορτών, νιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε χαρά στα παιδιά τους και να δηλώσουμε ότι θα είμαστε κοντά τους. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μαζί με τους εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας, για καλύτερα μεροκάματα, συνθήκες δουλειάς, συνθήκες διαβίωσης, γι' αυτούς και τα παιδιά τους». Από την «Ενωση εργαζομένων μεταναστών Μπαγκλαντές», ο Ηλία Αχμέντ στάθηκε στη δύναμη της αλληλεγγύης που έμπρακτα και με κάθε αφορμή εκφράζει το ΠΑΜΕ στους μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ