Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μοσιουόα Λεκότα

Την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη (μετά το τέλος του Απαρτχάιντ) Νότια Αφρική επιχειρεί από την περασμένη Δευτέρα και επίσημα ο 60χρονος πρώην υπουργός Αμυνας και νυν πολιτικός αρχηγός του «Κογκρέσου του Λαού» (COPE), Μοσιουόα Λεκότα.

Ωστόσο, από την αρχή κιόλας, ο Λεκότα προσπαθεί να παίξει τον αμφιλεγόμενο ρόλο του χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Οπως την ιστορία, τα σύμβολα ακόμη και λέξεις άρρηκτα δεμένες με την ιστορία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (π.χ. «Κογκρέσο του Λαού» ήταν η ονομασία ιστορικού συνεδρίου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, ANC το 1953).

«Είμαστε το μέλλον» είπε τη Δευτέρα στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος «Κογκρέσο του Λαού» ή «COPE» ο Λεκότα. Ωστόσο, ο ίδιος πασχίζει να πετύχει στην αποστολή του πατώντας στο παρελθόν, ισχυριζόμενος παράλληλα πως «διδάχθηκε» από τα λάθη της 15χρονης παραμονής του ANC στην εξουσία».

Ομως, τι αντίφαση! Την ίδια ώρα που καμώνεται πως δημιούργησε το νέο κόμμα για να... σώσει, όπως είπε, το λαό και τη χώρα απ' το ΑΝC και από τη φτώχεια, την ίδια ώρα ορκίζεται στο «ευαγγέλιο» της ελεύθερης αγοράς αποκηρύσσοντας το μαρξισμό... Ωστόσο, η εφαρμογή της «οικονομίας της ελεύθερης αγοράς» απ' την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην Προέδρου Τάμπο Μπέκι (την οποίο πιστά και αδιαμαρτύρητα υπηρέτησε...) προκάλεσε τα γνωστά, ολέθρια αποτελέσματα για τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα της Νότιας Αφρικής.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ