Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ακλαυτοι δολοφονημένοι

Μέρες που είναι και μετράμε θανάτους και δολοφονίες, μέρες που πενθούμε αμούστακα παιδιά που πέφτουν νεκρά από τις σφαίρες της αστυνομίας, θέλω να θυμηθούμε τους άκλαυτους δολοφονημένους! Δε μιλάω για τα επίσημα θύματα, τους18 θανάτους σε 28 χρόνια από πυρά των αστυνομικών, αυτοί οι θάνατοι είναι... δικαιωμένοι (και ας μην έχουν τιμωρηθεί οι ένοχοι), μιλάω για τους 10.000 νεκρούς μετανάστες! Γι αυτούς που δεν ακούστηκε ούτε ένας στεναγμός, δε γράφηκε ούτε μια αράδα ποίημα.

«Εχτές 15 Δεκεμβρίου 2008 σε αγροτική περιοχή στην Αρχαία Κόρινθο βρέθηκαν από διερχόμενο αγρότη τα πτώματα δυο ατόμων αφρικανικής καταγωγής», ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα πτώματα, ένας άντρας 25 περίπου ετών και μια γυναίκα 35 περίπου ετών, δεν είχαν απάνω τους κανένα χαρτί που να καταδεικνύει την ταυτότητά τους. Το κοινό σημείο των δυο νεκρών, πέρα από το χρώμα του δέρματος, ήταν ότι και οι δυο είχαν χτυπηθεί μέχρι θανάτου. Κανένας δε δήλωσε την εξαφάνισή τους και κανένας δεν τους αναζητάει. Και κανένας, βέβαια, δε θα τους κλάψει!

Είκοσι μέρες νωρίτερα, λίγο πιο κάτω, στο Γαλατά του Πόρου, βρέθηκαν πετάμενοι νεκροί σε ένα χαντάκι δυο άλλα άτομα, ασιατικής καταγωγής αυτή τη φορά. Και ετούτα τα άτομα είχαν δαρθεί μέχρι θανάτου. Από το 1988 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 10.000 μετανάστες, μια πόλη ολόκληρη δηλαδή, έπεσαν νεκροί στα ευρωπαϊκά σύνορα στην προσπάθειά τους να εισέλθουν λαθραία στις ευρωπαϊκές χώρες! Οι περισσότεροι από αυτούς θάφτηκαν χωρίς όνομα, αφού κανένας δε γνώριζε την ταυτότητά τους! Αλλά και πολλοί από αυτούς που είχαν πάνω τους χαρτιά κανένας δε γνωρίζει αν αυτά τα χαρτιά ήταν αληθινά ή ψεύτικα! Από τους 10.000 νεκρούς, οι 3.000 περίπου είναι αγνοούμενοι, αφού χάθηκαν στη θάλασσα! Πόσο καυτά δάκρυα και πόσα πονεμένα ποιήματα θα πρέπει να γραφούν για τόσες χιλιάδες πληγωμένους, σημαδεμένους και προγραμμένους από τον καπιταλισμό ανθρώπους;

Τη μερίδα του λέοντος διεκδικεί η Ισπανία με 6.000 περίπου νεκρούς! Ακολουθεί η Σικελία με 2.000 περίπου νεκρούς. Στους 2.000 νεκρούς της Σικελίας πρέπει να προστεθούν και 1.200 περίπου αγνοούμενοι (χάθηκαν στη θάλασσα). Στην περιοχή του Αιγαίου πέθαναν περίπου 500 άτομα (230 αγνοούμενοι). Ενενήντα περίπου άνθρωποι ανατινάχτηκαν στα ναρκοπέδια κατά μήκος του ποταμού Εβρου. Αλλοι 500 περίπου πέθαναν ανάμεσα στο Μαυροβούνιο και την Ιταλία (140 περίπου αγνοούμενοι). Το χειρότερο θάνατο, βέβαια, απ' όλους, βρήκαν περίπου 150 άτομα τα οποία πέθαναν από ασφυξία μέσα στα σαπιοκάραβα που ήταν χωμένα! Να προσθέσουμε 60 άτομα που πνίγηκαν σε ποτάμια, 40 που βρέθηκαν παγωμένα μέσα στα χιόνια, 30 περίπου που προσπαθώντας να πηδήξουν στα τρένα βρέθηκαν κάτω από τις ρόδες (20 μόνον στο στενό της Μάγχης)!

Για να συμπληρωθεί ο αρκετά πρόχειρος αυτός κατάλογος, δεν είναι στατιστικό το ζήτημα που βάζει το σημείωμά μας, περισσότερα από 50 άτομα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την αστυνομία (Ισπανία, Μαρόκο, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Γαλλία, κλπ.), 11 άλλα άτομα κάηκαν ζωντανά σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε Κέντρο Απέλασης στην Ολλανδία. Τέλος, 10 περίπου μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στο χώρο αποσκευών αεροπλάνων!

Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι είναι, κατά κάποιο τρόπο, τυχεροί! Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τη φιλοξενία των χωρών που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα! Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα της Ευρώπης, για την Αμερική δεν μπαίνει ζήτημα, εκεί τα πράγματα λύνονται ακόμα καουμπόικα, που να μην έχει κατηγορηθεί ανοιχτά και με αποδείξεις για παράνομες συλλήψεις, για ξυλοδαρμούς, για κακοποίηση των μεταναστών μέσα στα αστυνομικά τμήματα και στους άλλους χώρους κράτησης και «φιλοξενίας». Κανένας δε γνωρίζει πόσα από τα πτώματα που βρίσκονται στους αγρούς και στα χαντάκια είναι θύματα δουλεμπόρων και άλλων κακοποιών και πόσα θύματα των επισήμων αρχών!

Θα πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας και τους άλλους, τους πολλούς, τους αργούς, τους βασανιστικούς θανάτους των μεταναστών! Τους καθημερινούς θανάτους! Αυτούς του φθηνού μεροκάματου, της ανασφάλιστης εργασίας, της ανεργίας, του εξαναγκασμού σε πορνεία, του άθλιου υπόγειου σπιτιού, της άδειας κατσαρόλας, της φυματίωσης! Κάποιος, μέσα στο κλάμα και την οργή των τελευταίων ημερών, πρέπει να κλάψει και να οργιστεί και γι' αυτούς τους ανθρώπους. Και ετούτοι για παραβατική συμπεριφορά κατηγορήθηκαν! Και ετούτοι από σφαίρα έπεσαν!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ