Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3. Για τη ρήτρα αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο («ρήτρα opt out»)

Η ρήτρα αυτοεξαίρεσης από το 48ωρο έχει μείνει γνωστή με τον όρο «ρήτρα opt out». Κάνοντας χρήση της ρήτρας, οι εργοδότες, μέσα από συλλογικές συμβάσεις, θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους περισσότερες από 48 ώρες κατά μέσο όρο τη βδομάδα. Τα συνδικάτα δηλαδή (όπου κατά κανόνα πλειοψηφούν οι συμβιβασμένες δυνάμεις) θα υπογράφουν την «εθελούσια» εξαίρεση των εργαζόμενων από το 48ωρο, σαν μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.

Μ' αυτό τον τρόπο δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να διαμορφώσει το χρόνο εργασίας με τον εξής μοναδικό περιορισμό: Μέσα στο 24ωρο να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης ανάμεσα σε δυο διαστήματα εργασίας, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα από την οδηγία 2003/88/ΕΚ. Κατά συνέπεια ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες μέσα σ' ένα 24ωρο. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που έχει πιεστεί να υπογράψει τη ρήτρα opt out, για πενθήμερη εργασία θα δουλεύει 5Χ13=65 ώρες τη βδομάδα, για 6ήμερη 6Χ13=78 ώρες και πάει λέγοντας! Είναι αυτονόητο ότι με τέτοιους ρυθμούς εργασίας οι συνέπειες στην υγεία, στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική του ζωή θα είναι ανεπανόρθωτες.

Προκλητικοί ισχυρισμοί

Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου θριαμβολογούν ότι έβαλαν δήθεν «χαλινάρι» στην εφαρμογή της ρήτρας opt out. Κι αυτό επειδή η έκθεση Σέρκας, την οποία ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει τη διατήρηση της ρήτρας opt out για 36 μήνες ακόμα (τρία χρόνια). Η πρόταση του Συμβουλίου και της Επιτροπής δεν έβαζε χρονικό όριο στην εφαρμογή της ρήτρας. Προβλεπόταν ωστόσο να γίνει επαναδιαπραγμάτευση συνολικά της οδηγίας σε μια εξαετία.

Επί της ουσίας, η έκθεση Σέρκας και κατ' επέκταση το κείμενο που προέκυψε από την ψηφοφορία της Τετάρτης στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν καταργεί τη ρήτρα opt out. Απλά δίνει χρόνο στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους του να ελιχθούν και να επιτύχουν την άνευ όρων εφαρμογή της ρήτρας opt out. Από αυτή την άποψη, είναι τουλάχιστον προκλητικά και επικίνδυνα τα όσα ισχυρίζονται ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπλοκαρίστηκε δήθεν το 65ωρο. Τέτοιοι ισχυρισμοί το μόνο που πετυχαίνουν είναι να καλλιεργούν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους, να σπέρνουν αυταπάτες. Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Γι' αυτό πασχίζουν.

Ακόμα παραπέρα: Με βάση τα όσα γράψαμε για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αποδεικνύεται ότι το κεφάλαιο δεν έχει ανάγκη τη ρήτρα opt out για να ξεπεράσει τον τυπικό σκόπελο του 48ωρου και να αυξήσει το χρόνο εργασίας σε 65, ακόμα και 78 ώρες τη βδομάδα. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και μάλιστα σε ετήσια βάση, όπως καθιερώνεται με τη συμβολή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλει απανωτά 13ωρα την ημέρα στους εργαζόμενους στη διάρκεια του έτους. Γεγονός που οδηγεί σε εβδομάδα εργασίας μέχρι και 78 ωρών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτή την πραγματικότητα θέλουν να κρύψουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Με σύμμαχο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Βρίσκουν μάλιστα το θράσος να λένε ότι με τη συμβολή τους και την ψήφο τους στην έκθεση Σέρκας αυστηροποιήθηκαν οι όροι εφαρμογής της ρήτρας opt out, ακόμα και για τους 36 μήνες που θα βρίσκεται σε ισχύ. Θέλουν να κρύψουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη φθορά στην υγεία του εργαζόμενου που προκύπτει από τα 12ωρα και τα 13ωρα εργασίας. Πολύ περισσότερο θέλουν να κρύψουν ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης που στηρίζουν από κοινού στο συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο δεν πρόκειται να μπλοκάρουν πουθενά την υπογραφή της ρήτρας, αλλά επιπλέον δεν μπορούν να ελέγξουν την παραμικρή προϋπόθεση στην εφαρμογή της ρήτρας opt out. Αντίθετα, είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν να δέσουν χειροπόδαρα τους εργαζόμενους όταν το αντιδραστικό μέτρο χτυπήσει την πόρτα μιας επιχείρησης.

Είναι χαρακτηριστική η στάση του εργοδοτικού σωματείου (ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την ΠΑΣΚΕ) στην επιχείρηση ΑΛΚΟ στο Θριάσιο, που με τη δική του υπογραφή ο εργοδότης έβαλε σε εφαρμογή την εκ περιτροπής εργασία, δέκα χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Αυτά είναι τα συνδικάτα που στηρίζουν οι δυνάμεις που ψήφισαν την έκθεση Σέρκας και σπεύδουν τώρα να θριαμβολογήσουν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαγειρεύουν το χρόνο εργασίας(2009-03-19 00:00:00.0)
1. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη 12μηνη περίοδο αναφοράς(2008-12-21 00:00:00.0)
ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΒΔΟΜΑΔΑ 65 ΩΡΕΣ με ελαστικοποίηση και απλήρωτη δουλειά(2008-06-11 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για εργάσιμη βδομάδα 65 ωρών(2008-06-10 00:00:00.0)
Στρατηγική συμφωνία για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας(2006-11-07 00:00:00.0)
Φακέλωμα και με «ρήτρες»(2006-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ