Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Στερούν την απεξάρτηση σε χιλιάδες χρήστες

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη βασανιστική πορεία της απεξάρτησης από τη δεκάχρονη δράση της θεραπευτικής κοινότητας «Παρέμβαση»

Ενα τραγούδι για τη ζωή από τα παιδιά της «Παρέμβασης»
Ενα τραγούδι για τη ζωή από τα παιδιά της «Παρέμβασης»
Μόλις 800-1.000 χρήστες ναρκωτικών ουσιών έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν κάθε χρόνο σε προγράμματα απεξάρτησης τη στιγμή που οι εξαρτημένοι είναι μερικές χιλιάδες. Ο λόγος της μη ένταξης σε προγράμματα απεξάρτησης είναι ο περιορισμένος αριθμός αυτών των προγραμμάτων.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χτες από τον Γεράσιμο Νοταρά, πρόεδρο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), για δυο συνεχείς θητείες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα δεκάχρονα της θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση». «Ο τομέας των εξαρτήσεων από ουσίες, είπε ο Γερ. Νοταράς, είναι ο τομέας που το κράτος, η πολιτεία, έχουν δώσει τη μικρότερη βοήθεια και δε μιλάμε μόνο για νούμερα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο προγράμματα απεξάρτησης. Το ΚΕΘΕΑ και ένα του ΟΚΑΝΑ στην Πάτρα. Τα άλλα είναι ενημέρωσης και συντήρησης. Τα υπάρχοντα καλύπτουν 800-1.000 άτομα ετησίως ενώ οι εξαρτημένοι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι». Επομένως, επισήμανε ο Γ. Νοταράς, οι υπόλοιποι και να θέλουν να απεξαρτηθούν δεν μπορούν. «Η κοινωνία, τόνισε, πρέπει να απαιτήσει από το κράτος να κάνει προσπάθεια ανάλογη με το μέγεθος του προβλήματος γιατί σήμερα είμαστε κάτω από το ένα εκατοστό των αναγκών».

«Παρέμβαση» δέκα χρόνων

Ο κύκλος της ζωής που αποκαθαίρει σε καθημερινή βάση
Ο κύκλος της ζωής που αποκαθαίρει σε καθημερινή βάση
Μέσα απ' τα στοιχεία που παρουσίασε η «Παρέμβαση» στη δεκάχρονη πορεία της αποτυπώνονται τα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας που αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη στροφή των νέων στα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα κατατίθεται και η βασανιστική πορεία της απεξάρτησης που παραδίδει ανθρώπους «καθαρούς» στην κοινωνία, οι οποίοι σε τελευταία ανάλυση είναι, πια, «άλλοι άνθρωποι».

  • Οι χρήστες κατά την εισαγωγή τους στο πρόγραμμα είναι άνεργοι ή έχουν περιστασιακή απασχόληση σε ποσοστό 62,1%.
  • Σταματούν το σχολείο στην ηλικία των 15 χρόνων και τότε αρχίζουν τη συστηματική χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Στα δέκα τελευταία χρόνια 717 εξαρτημένα άτομα δέχτηκαν τις υπηρεσίες της Παρέμβασης. Από αυτούς 80 ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, 50 είχαν διακόψει και ξαναξεκίνησαν, 30 διέκοψαν αλλά μέσω άλλης υπηρεσίας κρατάνε επαφή με το πρόγραμμα και είναι καθαροί, 35 είναι στην ενημέρωση, 35 στην επανένταξη και 30 ολοκλήρωσαν την επανένταξη και σε ένα χρόνο θα θεωρούνται πως ολοκλήρωσαν πλήρως το πρόγραμμα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του ΚΕΘΕΑ από αυτούς που τελικά εντάσσονται στα προγράμματα -και είναι λιγότεροι από αυτούς που τα προσεγγίζουν - όταν ολοκληρώσουν τα προγράμματα μένουν καθαροί σε ποσοστό 70%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρέμβασης από τα μέλη της που εισήχθησαν το 1998 ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 27 ετών. Η μέση διάρκεια χρήσης της κύριας ουσίας ήταν 6,1 έτη και η μέση ηλικία πρώτης ενέσιμης χρήσης ήταν 20 ετών. Το 34,4% χρησιμοποιούσε κοινή σύριγγα με άλλους, τους τελευταίους έξι μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιπλέον κινδύνους για την υγεία τους.

Στα πρώτα εννιά χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής της Παρέμβασης, 2.206 άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος χρηστών συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Από αυτά 1.841 παρακολούθησαν και παρακολουθούν ομάδες υποστήριξης και συμβουλευτικής των οποίων η διάρκεια λειτουργίας είναι περίπου 24 μήνες.

Από το Συμβουλευτικό Κέντρο που σκοπό έχει την ενημέρωση, την κινητοποίηση του χρήστη για θεραπεία και τη μείωση της βλάβης από το 1993 που δημιουργήθηκε έχουν περάσει 2.752 χρήστες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ