Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δολοφονική επίθεση κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος
  • Στο χέρι τραυματίστηκε από σφαίρα, μαθητής μέλος του 15μελούς του 1ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου
  • Σήμερα, μαθητές και γονείς διαδηλώνουν στις 12 το μεσημέρι, στον Αγιο Αντώνη

Παραλίγο να θρηνούμε έναν ακόμα μαθητή νεκρό. Η δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε προχτές το βράδυ στο Περιστέρι, είχε στο στόχαστρό της μαθητές, μέλη 15μελούς συμβουλίου που συζητούσαν πώς θα οργανώσουν τη συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Ηταν μια επίθεση που στρέφεται κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Αποτέλεσμα, της δολοφονικής επίθεσης ήταν ο τραυματισμός στο χέρι, του μαθητή Γιώργου Παπλωματά, μέλους του 15μελούς του 1ου Λυκείου Περιστερίου.

Μπορεί η σφαίρα να βρήκε «ψαχνό», όμως η επίθεση δε βρήκε στόχο. Η απάντηση δόθηκε δυναμικά, αποφασιστικά και χτες το πρωί και χτες το βράδυ, θα δοθεί και σήμερα και κάθε μέρα στους δρόμους του μαζικού, οργανωμένου, περιφρουρημένου κινήματος.

Πυροβολισμός στο ...ψαχνό

Προχτές το βράδυ, οι μαθητές είχαν συνεννοηθεί τηλεφωνικά, να βρεθούν στον πεζόδρομο για να κουβεντιάσουν για την κινητοποίηση της επόμενης μέρας. Ηταν η ώρα 11.15 περίπου. Δώδεκα μαθητές στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως και Δωδεκανήσου, άλλοι καθιστοί στο παγκάκι, άλλοι όρθιοι τριγύρω, συζητούν. Τότε έπεσε ο πυροβολισμός, που κάποιοι μαθητές είπαν αργότερα σε μαρτυρίες τους ότι τον άκουσαν σαν έναν αρκετά σιγανό ήχο. Ο μαθητής Γ. Παπλωματάς στεκόταν εκείνη την ώρα όρθιος μπροστά στο παγκάκι, όπου κάθονταν άλλοι μαθητές. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε τον πυροβολισμό ως τέτοιο, αλλά ένιωσε ξαφνικά ένα «τσούξιμο» στο δεξί του χέρι.

Τα χέρια του τα είχε εκείνη την ώρα στις τσέπες του μπουφάν του και η δεξιά τσέπη του έχει την τρύπα από τη σφαίρα. Με άλλα λόγια, για καλή του τύχη, η σφαίρα τον βρήκε στο χέρι (κοντά στην κλείδωση του μικρού δαχτύλου του δεξιού χεριού), το οποίο λειτούργησε ως ασπίδα για το σώμα του, για την κοιλιά ή για το θώρακα, όπου τότε το αποτέλεσμα θα ήταν ο θάνατος του μαθητή ή ο πολύ σοβαρότερος τραυματισμός του. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να είχε «βρει» έναν από τους καθισμένους στο παγκάκι μαθητές στο κεφάλι. Και μάλιστα, όπως προκύπτει από τη δήλωση του γιατρού στο νοσοκομείο μετά τη χτεσινή επέμβαση αφαίρεσης του βλήματος, η σφαίρα ήταν «πειραγμένη», με χαρακιές, προκειμένου να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά...

Οι συμμαθητές του τον μετέφεραν στο πλησιέστερο μαγαζί που ήταν εκείνη την ώρα ανοιχτό, μια μπιραρία, όπου κανένας από τους πελάτες δεν είχε αντιληφθεί τίποτα. Εκεί του έπλυναν την πληγή, τον συνέφεραν και κάλεσαν αμέσως τους γονείς του. Κάποια από τα παιδιά ξαναγύρισαν στο χώρο που βρίσκονταν όταν έπεσε ο πυροβολισμός και κατήγγειλαν ότι τότε, άκουσαν κι άλλον έναν πυροβολισμό.

Η μαρτυρία του τραυματισμένου μαθητή

Από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν, χτες το πρωί, ο Γ. Παπλωματάς, μίλησε στον «Ρ» και περιέγραψε τα γεγονότα: «Νιώθω έναν πόνο, ένα τσούξιμο. Αρχισα να φωνάζω, άρχισε να τρέχει αίμα. Οι φίλοι μου με πήγαν στην μπιραρία που είναι απέναντι, μου έριξαν νερό και μου τύλιξαν με χαρτί το τραύμα. Μετά παίρνουν τους γονείς μου τηλέφωνο και έρχονται. Με τους γονείς μου πήγαμε στο ΙΚΑ στο Περιστέρι, για τις πρώτες βοήθειες. Περιποιήθηκαν την πληγή και μου είπαν να πάω στο νοσοκομείο. Ετσι ήρθα εδώ. Μου έκαναν εξετάσεις και ακτινογραφία, με είδε χειρουργός και είπε ότι το βλήμα είναι μέσα και θα το βγάλουν σήμερα. Ο γιατρός είπε ότι είναι μάλλον 22 χιλιοστά». Πρόσθεσε ότι προχτές το βράδυ, «η αστυνομία έλεγε ότι είναι μάλλον από αεροβόλο όπλο, αλλά ο γιατρός τούς διέψευσε».

Και σημείωσε: «Ημουν στην "τυχερή" θέση, όρθιος και με πήρε στο χέρι», καθώς άλλοι συμμαθητές του ήταν καθιστοί και το χέρι του συμμαθητή τους ήταν στο ίδιο ύψος με τα κεφάλια τους... Ο ίδιος δεν άκουσε τον πυροβολισμό, κάποιοι συμμαθητές του όμως του είπαν ότι άκουσαν έναν κρότο και μάλιστα ότι άκουσαν άλλον έναν πυροβολισμό αργότερα, όταν επέστρεψαν στο σημείο.

  • Την ανησυχία τους για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του συμμαθητή τους εξέφρασαν και οι μαθητές του 1ου ΕΛ Περιστερίου, οι οποίοι προχώρησαν χτες το πρωί σε γενική συνέλευση και αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματά τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργή για τον θάνατο του 17χρονου εργαζόμενου μαθητή από πυρά αστυνομικού(2023-11-15 00:00:00.0)
Πολλές αντιφάσεις στις καταθέσεις αστυνομικών(2021-10-28 00:00:00.0)
Απειλούσαν κι άλλους μαθητές με μαχαίρι(2014-04-25 00:00:00.0)
«Οι γονείς μας σε λίγο δε θα έχουν ούτε να μας ταΐσουν!»(2011-11-19 00:00:00.0)
Βγήκε από το νοσοκομείο ο μαθητής(2008-12-20 00:00:00.0)
«Εν ψυχρώ εκτέλεση»(2000-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ