Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Κώστας Κουτουρούσης

Η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς και η ΝΕ Σερρών του Κόμματος εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου Κώστα Κουτουρούση, που απεβίωσε την περασμένη Δευτέρα 15 Δεκέμβρη και η κηδεία έγινε την Τρίτη 16 Δεκέμβρη. Το όνομα του συντρόφου Κ. Κουτουρούση συνδέεται με την ένδοξη ιστορία του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, καθώς χρησιμοποιούσε το σπίτι του στη Μυρίνη Σερρών, από το 1939 έως το 1941, ενώ από το 1938 έως το 1944 λειτουργούσε σε αυτό παράνομο τυπογραφείο του Κόμματος και του ΕΑΜ.

Ο σύντροφος Κώστας Κουτουρούσης ήταν υπεύθυνος του παράνομου τυπογραφείου του Μακεδονικού Γραφείου (κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη) του ΚΚΕ, που λειτουργούσε στο σπίτι του στη Μυρίνη Σερρών από το 1938 ως το 1944. Θυμίζουμε ότι το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ, με το οποίο συνδέεται το όνομά του, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΑΜ, καθοδηγούσε μικρές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στη Δράμα και άλλα μικρότερα κέντρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ενα μήνα σχεδόν μετά την εισβολή των χιτλερικών στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ ιδρύει την αντιστασιακή οργάνωση «Ελευθερία» και εκδίδει ομότιτλη εφημερίδα. Η οργάνωση «Ελευθερία» θα αποτελέσει το «προζύμι» της αντίστασης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβρη του 1939 έως το Σεπτέμβρη του 1941 το Μακεδονικό Γραφείο χρησιμοποιεί το σπίτι του Κώστα Κουτουρούση, στη Μυρίνη Σερρών, ως έδρα του και ως χώρο λειτουργίας του παράνομου τυπογραφείου. Σε αυτό το τυπογραφείο, εκείνο το διάστημα, τυπώνεται η εφημερίδα «Λευτεριά». Μετά τα γεγονότα της Δράμας, όπου χιλιάδες εξεγερμένοι καταπνίγονται από το βουλγαρικό στρατό κατοχής, τα μέλη τού Μακεδονικού γραφείου φεύγοντας από το τυπογραφείο δολοφονούνται στην περιοχή της Παλαιοκώμης, στις 6 Οκτώβρη του 1941, από το βουλγαρικό φασιστικό στρατό, που έχει συστρατευτεί με τη χιτλερική Γερμανία.

Πρόσφατα, ο σύντροφός μας Κώστας Κουτουρούσης είχε επισκεφτεί στη Θεσσαλονίκη και την Εκθεση Φωτογραφιών και Ντοκουμέντων για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ