Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δείτε στον «902 TV»

Αφιέρωμα στον Γιάννη Σταματίου - «Σπόρο» απόψε στον «902 TV»
Αφιέρωμα στον Γιάννη Σταματίου - «Σπόρο» απόψε στον «902 TV»
Σινε-πλάνα σήμερα με τις τελευταίες κινητοποιήσεις, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θα «συνδεθούν» με πλάνα σχετικών ταινιών. Το πρόγραμμα του «902 TV» περιλαμβάνει επίσης ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σταματίου γνωστό ως «Σπόρος». Πιο αναλυτικά θα δούμε:

Στις 18.45 «CINE PLANO». Επιμέλεια-παρουσίαση: Κώστας Σταματόπουλος σκηνοθέτης και Γιάννης Φραγκούλης κριτικός κινηματογράφου. Στην εκπομπή θα υπάρξει αφιέρωμα στις μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Θα γίνει μία σύνδεση των κινητοποιήσεων με τον τρόπο που διάφορες κινηματογραφικές ταινίες πιάνουν θέματα που συσχετίζονται με αυτές, όπως το Μάη του '68, τις εξεγέρσεις των νέων στη Γαλλία, τους αντάρτες πόλεων. Θα προβληθεί συνέντευξη του Γεράσιμου Ρήγα, σκηνοθέτη της ταινίας «Πάρβας, άγονη γραμμή». Η ταινία - ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και διαγωνίστηκε στα Κρατικά Βραβεία. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «10 κείμενα για το ντοκιμαντέρ» της Εύας Στεφανή. Στο βιβλίο αυτό αναλύονται σημαντικά θέματα του ντοκιμαντέρ, ιστορικά και θεωρητικά, παίρνοντας παραδείγματα από την παγκόσμια ιστορία του κινηματογράφου. Ακόμη θα παρουσιαστεί το dvd «Βαθιά, κοφτά, ανθρώπινα» του Φατίχ Ακίν. Είναι η ταινία με την οποία αναδείχτηκε ο Τούρκος, μεγαλωμένος στη Γερμανία, σκηνοθέτης, όταν αποφοίτησε από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Γερμανίας.

Στις 21.30 «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Ο Πάρης Μήτσου κουβεντιάζει με τον Γιάννη Σταματίου για όλα και για όλους. Ο «Σπόρος», όπως τον βάπτισε ο Χιώτης, είναι ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού που πέρασαν ποτέ. Εχει ηχογραφήσει εκατοντάδες τραγούδια των σημαντικότερων δημιουργών, ενώ ο τρόπος παιξίματός του είναι χαρακτηριστικός και αξεπέραστος. Στα τέλη της δεκαετίας του '50, ακολουθώντας και αυτός το ρεύμα της μετανάστευσης των Ελλήνων καλλιτεχνών, έμεινε στην Αμερική για περίπου 30 χρόνια, όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής πια, δίνοντας δείγματα της σπάνιας δεξιοτεχνίας και του ταλέντου του. Το αφιέρωμα της εκπομπής είναι ουσιαστικά το πρώτο που γίνεται στον Γιάννη Σταματίου, θρύλο σήμερα του μπουζουκιού, του οποίου οι σπάνιες εμφανίσεις αποτελούν γεγονός και εμπειρία για τους σύγχρονους συναδέλφους του. Θα προβληθούν στιγμιότυπα από την πρώτη βραδιά που έγινε προς τιμήν του στο «Χαμάμ» με τους Βαγγέλη Κορακάκη, Γιάννη Ντουνιά, Αφεντούλα Ραζέλη, Γιώτα Νέγκα, Σοφία Παπάζογλου, Κώστα Δουμουλιάκα, Χρήστο Κωνσταντίνου, Εβελίνα Αγγέλου, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Λίλη Ριτσώνη, Νίκο Τατασόπουλο, Δημήτρη Κοντογιάννη και άλλους. Ομιλητής στη βραδιά ήταν ο δημοσιογράφος - εκδότης Γιώργος Κοντογιάννης και παρουσιαστής ο Πάρης Μήτσου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ