Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Παρεμβάσεις με στόχο την εκδίωξή τους

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία Σομαλών μεταναστών στο δημαρχείο Αθήνας, με αφορμή το κλείσιμο της κουζίνας στο κτίριο που ζουν, από συνεργεία του δήμου
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία Σομαλών μεταναστών στο δημαρχείο Αθήνας, με αφορμή το κλείσιμο της κουζίνας στο κτίριο που ζουν, από συνεργεία του δήμου
Κλιμακώνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη του σχεδίου εκδίωξης των μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας που συνυφαίνεται παράλληλα από την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑ.Ο.Σ., το δήμο, τη νομαρχία, τις δυνάμεις καταστολής. Κλιμάκια της νομαρχίας Αθήνας, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας Υγείας, διενήργησαν εκ νέου έλεγχο σε μια από τις πολυκατοικίες όπου διαμένουν μετανάστες, για να προβάλουν τους κινδύνους από τις όντως άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, για τις οποίες όμως ευθύνη δεν έχουν οι ίδιοι. Χτες, η νομαρχία έστειλε επείγον έγγραφο προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με το οποίο πληροφορεί ότι η κατάσταση στην οδό Μενάνδρου 77, στην οποία διαμένουν μετανάστες, «εγκυμονεί κινδύνους εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών, τόσο για τους ενοίκους της πολυκατοικίας, όσο και για τους περιοίκους».

Και μπορεί η διοίκηση της νομαρχίας να ισχυρίζεται ότι μέλημά της είναι να αποκαταστήσουν οι ιδιοκτήτες τις όποιες ζημιές για να μην υπάρχει πρόβλημα δημόσιας Υγείας, ωστόσο οι μέχρι τώρα ενέργειές της οδηγούν στη δημιουργία ενός κλίματος εκφοβισμού και τρομοκράτησης των μεταναστών, οι οποίοι υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους από νομαρχία, δήμο και αστυνομία. Επιπλέον, υπηρετούν το σχέδιο που ο ίδιος ο νομάρχης είχε προτείνει για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών εκτός του κέντρου της πόλης.

Ο νέος έλεγχος που έγινε χτες, κατόπιν εντολής του νομάρχη, Γ. Σγουρού, προστίθεται στο παζλ συντονισμένων ενεργειών που στόχο έχουν την απομάκρυνση των μεταναστών από το κέντρο. Θυμίζουμε μερικά κομμάτια του παζλ: Αλλεπάλληλα έγγραφα του νομάρχη προς συναρμόδιους φορείς για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών έξω από το κέντρο της πόλης. Αλλες αιφνιδιαστικές επισκέψεις της νομαρχίας σε πολυκατοικίες του κέντρου όπου μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Θυμίζουμε επίσης το «λουκέτο» που έβαλε η δημοτική Αστυνομία, κατόπιν εντολής του δήμου Αθηναίων, στα τέλη Οκτώβρη, στη μοναδική κουζίνα όπου μαγειρεύουν Σομαλοί πρόσφυγες στο κτίριο που νοικιάζουν, στην οδό Βερανζέρου 33. Η διοίκηση του δήμου είχε επικαλεστεί τότε ότι στην κουζίνα «λειτουργεί κατάστημα αναψυκτήριο - εστιατόριο χωρίς την προβλεπόμενη άδεια». Θυμίζουμε επίσης κάλεσμα της νομαρχίας προς τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής «να συμβάλουν οι ίδιοι στην επίλυση της δραματικής κατάστασης» που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο, κάτι που συμβάλλει μάλλον στο να τους στρέψει ενάντια στους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι ότι επίσης στα τέλη Οκτώβρη, η αστυνομία επιχείρησε να απαγορεύσει σε υπάλληλο εταιρείας με φιάλες υγραερίου, να προμηθεύσει με γκάζι Σομαλούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα πάντως με τη νομαρχία, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας στην οδό Μενάνδρου έχουν ενημερωθεί για τα προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με τους χτεσινούς ελέγχους έχουν σαν αποτέλεσμα «έντονη δυσοσμία, παρουσία τρωκτικών και εντόμων» και τους έχει καλέσει να διορθώσουν τις ζημιές, αλλιώς αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Εχει σημασία, πάντως, να επισημανθεί ξανά η παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Γ. Σγουρός ζητούσε, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «ταχύτητα και αποφασιστικότητα από την πλευρά της πολιτείας ώστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ να οργανώσουν την προσωρινή στέγαση των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών σε κατάλληλες περιοχές έξω από το κέντρο της Αθήνας».

Σημείωνε τότε η ΚΟΑ: «Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες ξεριζωμένους, τους άστεγους, τους άνεργους, τους πεινασμένους, με τα κυκλώματα "ευρέσεως εργασίας", ναρκωτικών, πορνείας, δίνει τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλες τις καπιταλιστικές πρωτεύουσες της ΕΕ και δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέσα, με τη μεταφορά του προβλήματος σε άλλη περιοχή ή κάπου που δε θα φαίνεται. Τέτοιες εικόνες του "ελεύθερου κόσμου", της "ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας", είναι σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά εκεί δεν τις βλέπουν οι "ξένοι επισκέπτες", δε χαλάει τη βιτρίνα τους, γι' αυτό δεν τους ενδιαφέρει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ