Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δεν έφταναν οι πλημμύρες, ξεπουλάνε και τη δημόσια γη

Αποφασισμένοι να μη χαρίσουν σε αετονύχηδες ιδιώτες την κοινοτική γη της Φούρκας, δηλώνουν μεγάλο μέρος των κατοίκων, που αντιδρούν στην απόφαση του Δήμου Κασσάνδρας και του Τοπικού Συμβουλίου να παραχωρήσουν 50 στρέμματα παραλιακής γης σε ιδιώτη προκειμένου με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης να δημιουργήσει μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, την οποία θα εκμεταλλεύεται για 30-35 χρόνια. Σύμφωνα με την ενημερωτική εισήγηση του δημάρχου, προβλέπεται να γίνει ένα ξενοδοχεία δυναμικότητας 500 κλινών και ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας άνω των 2.000 συνέδρων.

Στην ανοιχτή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά από εισήγηση του προέδρου, εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου, με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Η απόφαση «καταδίκης της Φούρκας», όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, έγινε την ώρα που μεγάλη μερίδα των κατοίκων δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το είδος της επένδυσης και τον τρόπο εκτέλεσής της, και ενώ όσοι γνωρίζουν αντιδρούν. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, μέλη μιας άτυπης επιτροπής επέδωσαν στους συμβούλους ένα κείμενο με 200 υπογραφές διαμαρτυρίας.

Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η περιοχή της Φούρκας δεν έχει ανάγκη από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και συνεδριακά κέντρα, ενώ ακόμη δεν έχει βασικές υποδομές, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων ήδη διαμένουν μόνιμα ή παραθερίζουν εκεί. Εχει ανάγκη από αποχετευτικό δίκτυο σύγχρονο, με παράλληλη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού, αθλητικούς χώρους για τη νεολαία, πάρκα αναψυχής κλπ.

Παράλληλα, καταγγέλλουν πως αν τελικά η κοινοτική έκταση παραχωρηθεί στον ιδιώτη επενδυτή, τότε οι κάτοικοι της περιοχής θα χάσουν το μοναδικό κομμάτι γης που έχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, αφού όλη η υπόλοιπη παραλία καταλαμβάνεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν νοικιάζοντας τις ξαπλώστρες στους λουόμενους.

Και στη Βαρβάρα ζημιές

Και ενώ σήμερα, Σάββατο, αναμένεται ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας να αναγγείλει στη Μ. Παναγιά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών στην περιοχή της Χαλκιδικής, μόλις χτες τα συνεργεία της Πρόνοιας κατάφεραν να φτάσουν στην περιοχή της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας, προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που υπέστησαν οι εκεί κάτοικοι. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βαρβάρας, του Δήμου Αρναίας, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί δεκάδες σπίτια, επαγγελματικοί χώροι, μονάδες επεξεργασίας ξύλου και αποθήκες, στους οικισμούς Καλύβια και Χρυσή Ακτή.

Στο μεταξύ, μακριά από το φως της δημοσιότητας έμειναν για αρκετές μέρες και οι καταστροφές που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από την κακοκαιρία που έπληξε τη Σαμοθράκη. Η δυνατή καταιγίδα χτύπησε το βόρειο τμήμα του νησιού, κυρίως ανάμεσα στους οικισμούς Θέρμα, Καμαριώτισσα, Ανω Καριώτες. Δύο υδραγωγεία έχουν υποστεί ζημιές και μια γέφυρα κατασκευής του '60 κατέρρευσε από την πίεση του νερού, η γέφυρα που βρίσκεται στο 3ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Θέρμα με την Καμαριώτισσα. Το αίτημα που διατυπώθηκε αμέσως από τη νομαρχία είναι η κατασκευή νέας γέφυρας και μέχρι την κατασκευή του έργου ζητήθηκε από το ΓΕΣ να παραχωρηθεί από το Μηχανικό του στρατού μια γέφυρα τύπου Μπέλεϊ προκειμένου να μην αποκοπούν οι οικισμοί από το υπόλοιπο νησί. Ζημιές έχει υποστεί και το αγροτικό οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία. Οι πρώτες εκτιμήσεις από το τμήμα εκτάκτων αναγκών της νομαρχίας δεν αναφέρουν ζημιές σε κατοικίες και καλλιέργειες ή μονάδες ζώων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ