Κυριακή 21 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η Κούβα μέσα από την κάμερα

Μεγάλο κινηματογραφικό αφιέρωμα από και για το νησί της Επανάστασης

«Μνήμες Υπανάπτυξης» του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα
«Μνήμες Υπανάπτυξης» του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 50 χρόνια από την 1η Γενάρη του 1959 οπότε η Κουβανική Επανάσταση νίκησε! Η Σάντα Κλάρα, όπου δόθηκε η αποφασιστική μάχη, έπεσε στα χέρια των επαναστατών και ο Μπατίστα εγκατέλειψε τη χώρα φεύγοντας κρυφά για τον Αγιο Δομίνικο. Την επομένη, οι αντάρτες με ηγέτη τον Τσε μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα, καταλαμβάνοντας το κάστρο Καμπάνια και σε λίγες μέρες, έφτασε στην πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός της πρώτης επαναστατικής κυβέρνησης.

Προς τιμήν αυτής της σημαντικής επετείου, ξεκίνησε στις 18 και ολοκληρώνεται στις 31/12 στον κινηματογράφο «Αφαία» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα), το κινηματογραφικό φεστιβάλ με τίτλο «50 χρόνια Κουβανική Επανάσταση». Περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ταινίες, μερικές από τις οποίες σπάνιες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων και άλλες εκδηλώσεις. Η διοργάνωση είναι της «NEW STAR» υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Οι ταινίες

«Λουτσία» (1968) του Ουμπέρτο Σόλας. Ενα αριστούργημα του κουβανικού κινηματογράφου. Σπονδυλωτή ταινία με τρεις αυτόνομες ιστορίες τοποθετημένες σε τρεις διαφορετικές περιόδους της Κούβας (1895, ισπανική αποικιοκρατία, 1932, δικτατορία Ματσάντο και σοσιαλιστική Κούβα) έχοντας για ηρωίδα πάντα μια γυναίκα ονόματι Λουτσία. Χρυσό Μετάλλιο και βραβείο ΦΙΠΕΡΣΙ Φεστιβάλ Μόσχας 1969, Βραβείο Χρυσή Υδρόγειος Φεστιβάλ Τόκιο 1970 κ.ά.

«Μνήμες Υπανάπτυξης» (1968) του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα. Η ταινία θίγει το θέμα των αστικών καταλοίπων της παλιάς τάξης.

«Ο μυστικός δείπνος» (1976) του ίδιου. Στα τέλη του 18ου αιώνα ένας Κουβανός γαιοκτήμονας καλεί τους σκλάβους της φυτείας του σε δείπνο το Πάσχα και προσπαθεί να τους... μυήσει στο χριστιανισμό. Ωστόσο οι δούλοι επαναστατούν.

«Λουτσία» του Ουμπέρτο Σόλας
«Λουτσία» του Ουμπέρτο Σόλας
«Οι επιζήσαντες» (1979) του ίδιου. Μια οικογένεια μεγαλοαστών παραμένει στην επαναστατημένη Κούβα νομίζοντας πως... «δε θα κρατήσει πολύ».

«Ο Κόσμος του Σαντιάγκο Αλβάρεζ» (1965-1977) του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. Επτά ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκαν σε διεθνή Φεστιβάλ.

«Βίβα Κούβα» του Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι. Δυο παιδιά στην Αβάνα, έχουν δώσει όρκο πως θα μείνουν φίλοι για πάντα. Βραβείο Ecran Junior Φεστιβάλ Καννών.

«Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ» του Βιμ Βέντερς. Ντοκιμαντέρ για τους ηλικιωμένους μουσικούς - θρύλους του συγκροτήματος «Super Abuelos».

«Κομαντάντε» του Ολιβερ Στόουν. Ο σκηνοθέτης αφηγείται τη ζωή του Φιντέλ Κάστρο μέσα από 3 μέρες γύρισμα και 30 ώρες συνεντεύξεων και συνομιλιών που κράτησαν αρκετές μέρες με τον Κουβανό ηγέτη.

«Η τέχνη του να επιβιώνεις» (2006) του Οτο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκιερέρο. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις προσπάθειες της CIA να δολοφονήσει τον Κάστρο και να καταπνίξει την Κουβανική Επανάσταση.

«Ο Χέμινγουέι στην Κούβα» του Στέφεν Κρίσμαν. Μέσα από σπάνιο υλικό από κρατικά αρχεία, συνεντεύξεις από ανθρώπους που τον γνώρισαν, αναδύεται το πορτρέτο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα μέσα από τη σχέση του με την Κούβα.

«Κουμπανίσιμο» του Φίλιπ Μπλοτ. Μια ματιά στην αυθεντική κουλτούρα του νησιού.

«Η Αλεΐδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της» του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία. Η μεγαλύτερη κόρη του Τσε μιλά για τους γονείς της.

«Ο αρχηγός της Φάλαγγας 4» του Σέρχιο Χιράλ. Ο Τσε συμμετείχε στο επιτελείο της πρώτης ομάδας ανταρτών που αποβιβάστηκε στην Κούβα με το θρυλικό πλοίο «Γκράνμα» και ορίστηκε αρχηγός μιας από τις φάλαγγες του επαναστατικού στρατού, της Φάλαγγας 4.

Φιντέλ Κάστρο
Φιντέλ Κάστρο
«Δημιουργός κάθε μέρα σύντροφος» (1982) του Πέδρο Χασκέλ. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε μαρτυρίες των Κουβανών εργατών, που μοιράστηκαν στιγμές από τη ζωή τους με τον Τσε.

«Φιντέλ: Οταν σκέφτομαι τον Τσε» (1987) του Τζιάνι Μίνα.

«Τσε Γκεβάρα, εκεί που δεν έφτασε κανείς» του Μανουέλ Πέρεζ Παρέρες.

«Οκτώβρης '67: Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα» (1988) της Ρεμπέκα Τσάβες. Οι μαρτυρίες των συντρόφων του Τσε, των μοναδικών επιζησάντων του ανταρτοπολέμου που αφηγούνται το χρονικό της άφιξης στην Ιγκέρα, το Σεπτέμβρη του 1967, τη μάχη του Γιούρο, το ταξίδι στη ζώνη των ανταρτών μέχρι τη Λα Παζ, το πέρασμα από τη Χιλή και την επιστροφή στην Αβάνα. Ειδικό βραβείο στην κατηγορία Ιστορία στο διαγωνισμό UPEC (1989) στην Αβάνα. Βραβείο MINFAR το 1989 στο Εθνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης UNEAC της Αβάνας.

«Μέχρι τη νίκη, πάντα» (1967) του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. Στο ντοκιμαντέρ καταγράφονται εικόνες με ανεκτίμητη ιστορική αξία, από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του Τσε. Βραβείο των Εθνικών Πανεπιστημίων στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λατινικής Αμερικής, στη Μέριδα της Βενεζουέλας.

«Μια φωτογραφία κάνει το γύρο του κόσμου» (1981) του Πέδρο Χάσκε. Η ιστορία της πιο διαδεδομένης φωτογραφίας του Τσε παγκοσμίως.

«Ανάμεσα στους θρύλους» (1988) της Ρεμπέκα Τσάβες. Οι μόνοι επιζώντες του αντάρτικου της Βολιβίας.

«Το φωτεινό βουνό» των Γκιγιέρμο Θεντένο, Αλεχάντρο Χιλ, Αλεχάντρο Ραμίρεθ, Ραφαέλ Σολίς.

«Φιντέλ: Μια μέρα με τον Κομαντάντε» του Τζιάνι Μίνα. Η πληρέστερη και πιο εμπεριστατωμένη συνέντευξη που έχει δώσει ο Φιντέλ. «Τσε Γκεβάρα, 30 χρόνια μετά» του Τζιάνι Μίνα. «Η επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα» του ίδιου. «Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση» (1995) της Τερεσίτα Γκόμες. «Τσε, Κομαντάντε, Φίλε» (1997) των Μπερνάμπε Χερνάντεζ, Χοσέ Παδρόν, Χόρχε Χαϊντού, Πεπίν Ροντρίγκες, Ρολάντο Μπάουτε, Ορλάντο ντε λα Χουέρ, Ρένε Αβίλα, Αλμπέρτο Βαλτές, Αουζέμπιο Ορτίζ.

«Με το ίδιο πάθος» (1980) του Κονσταντίν Ντιέγκο. Μέσα από συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό από το Κουβανικό Ινστιτούτο Τέχνης και Κινηματογράφου, η ταινία παρουσιάζει ένα μέρος από τη ζωή και το έργο του διάσημου Κουβανού καλλιτέχνη Μπένι Μορέ.

«ΟΜΑΡΑ» (1983) του Φερνάντο Πέρεζ. «H επιστροφή» του Οτο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκιερέρο. «Ζήτω η Δημοκρατία» (1972) του Πάστορ Βέγγα. Βασισμένο σε αυθεντικά ντοκουμέντα και υλικό. «Το χρονικό της ντροπής» (1982) του Μιγκέλ Τόρες. Η διαβόητη ενέργεια του Αμερικανικού στόλου στο πιο σημαντικό μνημείο στο Χοσέ Μαρτί που συγκλόνισε το νησί της Κούβας το 1949. «Κούμπαν Στόρι» του Βιτόρ Παλέν. Ο Ερολ Φλιν... κινηματογραφεί την επαναστατημένη Αβάνα! «Μούζικα Κουμπάνα» του Γκέρμαν Κραλ. «Τα τέσσερα χρόνια που συγκλόνισαν τον κόσμο» (2004) του Ντανιέλ Ντιάζ Τόρες.

«Εμπάργκο» Ντανιέλ Ντεσαλόμς. Το εμπάργκο της Κούβας ισχύει εδώ και 50 χρόνια. Ακόμη κι αν η δικαστική απόφαση ήταν του Τζ. Φ. Κένεντι, τον Φλεβάρη του 1962, τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ ακριβώς μετά από τον θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης, πριν ακόμη ο Φιντέλ Κάστρο ξεκαθαρίσει τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της.

«638 τρόποι να σκοτώσετε τον Κάστρο» (2006) του Ντόλαν Κάνελ. Αυτή η ταινία εξετάζει την ιστορία των 638 τρόπων από την CIA και τους κουβανικούς εξόριστους για να σκοτωθεί ο Κουβανός ηγέτης.

«Φιντέλ, αδελφέ μου» (1977) του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. Ο Κάστρο επισκέπτεται έναν 92χρονο αγρότη και τον ρωτά να του πει τις αναμνήσεις του από τον Χοσέ Μαρτί.

«Εισβολή στην πλαγιά Χιρόν» (2004) του Μανουέλ Χερέρα. Πραγματικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις από τους αγωνιστές και τον απλό κόσμο, των περιοχών Πλάγια Λάργκα και Πλάγια Χιρόν.

«Πριν το '59» (2004) της Ρεμπέκα Τσάβες. «Καταδικάστε με, η ιστορία θα με αθωώσει» (1982) του Μιγκέλ Τόρες. «Αλληλεγγύη Κούβα - Βιετνάμ» (1965) του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. «Τέχνη και Επανάσταση» (2004) της Ρεμπέκα Τσάβες. «Είμαι το τραγούδι που τραγουδώ» της Μάιρα Βιλασίς. «Θάνατος στον εισβολέα» (2004) του Αλφρέντο Γκεβάρα. «Η πρώτη επέμβαση» των Χοσέ Αντόνιο Ροντρίγκεζ, Αλφρέντο Βισένς, Ανταλμπέρτο Χερνάντες, Αλμπέρτο Βαλντές, Χούστο Βέγκα, Χόρχε Πουσό, Τριφό, Γιερμινάλ Χερνάντες, Ριγκομπέρτο Λόπεζ. «Στιγμές με τον Φιντέλ» της Ρεμπέκα Τσάβες. «Ο πρώτος αντιπρόσωπος» του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. «Πρόσκληση» του Ρομπέρτο Τσίλε. «Διεθνιστική αλληλεγγύη - Πατρίδα είναι η ανθρωπότητα» του Μανουέλ Πέρεζ Παρέδες. «Εθελοντές για την υγεία» του Μιγκέλ Τόρες. «Ενα νησί κόντρα στο ρεύμα» (2004) του Ντανιέλ Ντίας Τόρες. «Η κρίση των πυραύλων» (2004) του Σαντιάγκο Αλβάρεζ. «Ψάχνοντας τον Τσάνο Πόζο» (1987) της Ρεμπέκα Τσάβες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ