Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κίνδυνος έξωσης των «Δεσμών»

Το Κέντρο Ερευνας - Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος - «Δεσμοί», που ίδρυσαν το 1991 η Ασπασία Παπαθανασίου και επίλεκτοι άνθρωποι των Γραμμάτων και του Θεάτρου και επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ - με προγραμματικές συμβάσεις από το 1998 - ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να καλύψει τα πάγια λειτουργικά του έξοδα και τις δραστηριότητές του. Μην έχοντας λάβει τη φετινή επιχορήγηση, κινδυνεύει να εξωθεί από τη στέγη του, καθώς οφείλει ενοίκια 12 μηνών. Οι τέσσερις εργαζόμενοι σ' αυτό (2 θεατρολόγοι, 1 μεταφράστρια, 1 γραμματέας) μένουν απλήρωτοι. Το αναγκαστικό τραπεζικό δάνειο που πήρε, για να καλύψει επείγουσες ανάγκες, είναι ληξιπρόθεσμο και δεν τού χορηγείται άλλο.

Παρότι το ΥΠΠΟ έχει ενημερωθεί κατ' επανάληψη, με επιστολές και προσωπικές ενέργειες των μελών του ΔΣ, για την οικονομική δυσχέρεια του μοναδικού στην Ελλάδα κέντρου έρευνας περί αρχαίου ελληνικού δράματος, δεν κάνει «καμία από τις απαραίτητες ενέργειες για την τήρηση της προγραμματικής σύμβασης», όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Κέντρο.

Το Κέντρο έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με εκδηλώσεις, εκδόσεις, πιλοτικά προγράμματα, ημερίδες, διεθνή και εθνικά συμπόσια (για τη μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, χορογραφία, ενδυματολογία κ.ά. στο αρχαίο δράμα), με συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων ειδικών. Δίνοντας μεγάλη έμφαση στην Παιδεία γύρω από το αρχαίο ελληνικό δράμα, διοργανώνει σεμινάρια για ηθοποιούς, θεατρολόγους και εκπαιδευτικούς. Για να ενισχύσει τη διδασκαλία του αρχαίου ελληνικού δράματος στη Μέση Εκπαίδευση, οργανώνει, τα τελευταία 3 χρόνια, επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ανεβάζουν παραστάσεις αρχαίου δράματος σε διάφορες εκπαιδευτικές περιφέρειες. Εχει, επίσης, αναπτύξει δεσμούς με κέντρα και φορείς του εξωτερικού, στοχεύοντας στη διάδοση της κληρονομιάς, της μελέτης και έρευνας του αρχαίου δράματος και στο εξωτερικό. Εκπονεί μια ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων, με αποδελτιωμένα στοιχεία επαγγελματικών και σχολικών παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος και δημοσιευμάτων. Το πρόγραμμα αυτό ήδη εφαρμόζεται και εμπλουτίζεται συνεχώς.

Το σημερινό ΔΣ που προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του, αποτελούν οι: Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (αντιπρόεδρος), Λυδία Κονιόρδου (διευθύνουσα σύμβουλος), Κώστας Τσιάνος, Δημήτρης Σπάθης, Ερση Πήττα, Δημήτρης Λιγνάδης (μέλη).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ