Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΙΚΑΙΑΣ
Απογυμνώνεται από λειτουργίες

Οι σύμβουλοι της «Δημοκρατικής Ενότητας» με το προσωπικό και τα παιδιά
Οι σύμβουλοι της «Δημοκρατικής Ενότητας» με το προσωπικό και τα παιδιά
Σε χώρο που στοιβάζουν μικρά παιδιά, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής, έχει μετατραπεί ο παιδικός σταθμός του Πολύκεντρου Γυναικών στη Νίκαια. Αιτία είναι η απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού του Συμβουλίου να διαλύσει, στην ουσία, τις άλλες δραστηριότητες και λειτουργίες του Πολύκεντρου και να διπλασιάσει τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί.

Την εικόνα αυτή έβλεπε κανείς χτες στη διάρκεια της επίσκεψης στο Πολύκεντρο της Βέρας Νικολαΐδου, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» και των δημοτικών συμβούλων της παράταξης Μαρίας Ζεϊμπέκογλου και Αφροδίτης Μπαλά,οι οποίες είναι και στο ΔΣ του Πολύκεντρου.

Το Πολύκεντρο είναι δημιούργημα της «Δημοκρατικής Ενότητας» όταν ήταν δημοτική αρχή της Νίκαιας. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1992 με τη δημιουργία βρεφικού - παιδικού σταθμού που φιλοξενούσε 50 παιδιά. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργούσε η Επιτροπή Γυναικών της πόλης, τμήμα επαγγελματικής κατάρτισης γυναικών και ιατρεία, όπου εθελοντές ιατροί από όλες τις ειδικότητες -με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ρώτα- παρείχαν δωρεάν συμβουλευτική κοινωνική ιατρική στους κατοίκους.

Σήμερα, μετά την αδράνεια που έδειξε η τωρινή δημοτική αρχή, το μόνο που θυμίζει την παλαιότερη δραστηριότητα του Πολύκεντρου είναι τα στοιβαγμένα, σε κάποιους χώρους, ιατρικά μηχανήματα και τα έπιπλα που είχαν δωρίσει βιοτέχνες της περιοχής για την επίτευξη του στόχου της τότε δημοτικής αρχής. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να στερήσουν και από την Επιτροπή Γυναικών το χώρο που είχε για τις συγκεντρώσεις και τις δραστηριότητές της και να της «παραχωρήσουν» ένα μικρό δωμάτιο. Μόνο που ξέχασαν πως ο Σύλλογος Γυναικών της Νίκαιας είχε δωρίσει το οικόπεδο στο δήμο προκειμένου να ικανοποιηθούν ανάγκες των γυναικών της πόλης.

Κι ενώ το Πολύκεντρο, όπως σχεδιάστηκε, μπορεί να φιλοξενεί μόνο 60 παιδιά, σήμερα στους ίδιους χώρους υπάρχουν 112 και προγραμματίζουν να πάρουν κι άλλα, φτιάχνοντας παραρτήματα. Απόφαση που, όπως τόνισε η Βέρα Νικολαΐδου, «είναι λύση πρόχειρη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής (βοηθητικοί χώροι κ.ά.). Χαρακτηριστικό για τις συνθήκες που επικρατούν είναι πως ένα χρόνο μετά το σεισμό, ακόμη δεν επιδιόρθωσαν τις ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο, ενώ η έλλειψη επαρκών κρεβατιών για να ξεκουράζονται τα παιδιά είναι εμφανής... Και μέσα σε όλα αυτά, όπως επισήμανε η μαγείρισσα Βούλα Παπακωνσταντίνου, «η αύξηση των παιδιών εντατικοποίησε τη δουλιά των εργαζομένων. Εννέα μάλιστα βρεφονηπιοκόμοι είναι 11μηνίτες από τον ΟΑΕΔ που, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, αμείβονται με 120 χιλιάδες το μήνα και χωρίς ένσημα».

Την ίδια στιγμή το ΔΣ του Πολύκεντρου δε λειτουργεί, με εντολή δημάρχου, όπως ομολόγησε η πρόεδρος στην προχτεσινή συνεδρίασή του και μετά από ερώτημα δημοτικού συμβούλου της «Δημοκρατικής Ενότητας». Η ίδια η πρόεδρος αποφασίζει να καταργεί και να ορίζει νέους διευθυντές. Το νέο ΔΣ αύξησε επίσης τα τροφεία στις 30.000 για όλα τα παιδιά, ενώ στην αρχή λειτουργίας του οι γονείς συμμετείχαν συμβολικά μόνο για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ