Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Με το τρένο...

-Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε ένα εισιτήριο για Θεσσαλονίκη, με το «γρήγορο» τρένο, το Ιντερ-Σίτι...

- Βεβαίως, να προτιμήσετε, αν θέλετε, την πρώτη θέση, που είναι ασφαλώς καλύτερη και πιο άνετη...

Δε βαριέσαι, σκέφτηκα. Μια φορά θα πάω και γω στη Θεσσαλονίκη, ας πάω σαν κύριος... Ηξερα ότι το εισιτήριο έχει περί τις 6 χιλιάδες δραχμές.

- Τι σας οφείλω; ρώτησα την ευγενέστατη υπάλληλο.

- Δεκατρείς πεντακόσιες, μου λέει εκείνη.

- Τι μου λέτε, μονολόγησα, ενώ συμπλήρωνα το «πανωπροίκι» στο δεκαχίλιαρο που είχα ετοιμάσει..

- Ξέρετε, με αυτό το δρομολόγιο, θα σας προσφέρουμε και γεύμα, έσπευσε εκείνη να συμπληρώσει, καταλαβαίνοντας ότι η τιμή μού φάνηκε κομμάτι τσουχτερή. Το γεύμα έχει 6.400 δραχμές.

Δε βαριέσαι, σκέφτηκα. Μια φορά θα ταξιδέψω στην πρώτη θέση, ας απολαύσω και το γεύμα του ΟΣΕ...

Ξεκινήσαμε. Ολα ήταν μια χαρά. Τσαφ - τσουφ το τρένο ακολουθούσε κανονικά την πορεία του. Κάπου έξω από τη Λιβαδειά πήραμε να ανηφορίζουμε τα βουνά της Βοιωτίας. Το πράσινο πυκνό. Η φύση σού χάιδευε την ψυχή, έχοντας η άτιμη μια απίθανη ικανότητα να σου ταξιδεύει το νου. Κάποια στιγμή, ο ουρανός σκοτείνιασε. Δεν άργησε η βροχή.

- Κοίτα, ρε παιδί μου, πως σε αυθυποβάλλει η φύση, σκέφτηκα. Βρέχει έξω από το βαγόνι, αλλά νομίζεις πως η βροχή σού 'ρχεται κατευθείαν στο κεφάλι. Μέχρι να το πω στον εαυτό μου, να 'σου φωνές και «οχ» και «αχ» των συνεπιβατών μου. Το βαγόνι αποδείχτηκε ...καλοκαιρινό. Από την οροφή έτρεχαν καταρράχτες τα νερά, που πλημμύρισαν τα πάντα. Ανθρώπους και πράγματα.

- Υπάρχει πρόβλημα με τα νερά του κλιματιστικού, αποφάνθηκε ο - προφανώς - τεχνικός του τρένου.

Δε βαριέσαι, σκέφτηκα. Μια φορά απολαμβάνεις τη φύση από το τρένο, το νερό που κατάβρεξε τα ρούχα μας θα μας χαλάσει το κέφι...

Τώρα, έχουν αρχίσει να πηγαινοέρχονται κάτι βαγονέτα, με σάντουιτς, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά και άλλα διάφορα. Στο βλέμμα της κοπελιάς, γνέφω αρνητικά. Αλλωστε, όπου να 'ναι, θα 'ρθει το γεύμα μου, σκέφτηκα. Οι άνθρωποι του ΟΣΕ διάβασαν τη σκέψη μου. Ενας νεαρός πλησίασε στο κάθισμά μου και μου προσέφερε το δίσκο. Τον ευχαρίστησα, ανασκουμπώθηκα στο κάθισμά μου, πήρα το σοβαρό μου ύφος και άρχισα με ιεροτελεστικές κινήσεις να ανοίγω τις συσκευασίες του κέτερινγκ.

Τα ορεκτικά ήταν καλούτσικα. Ενα κυπελλάκι λαχανοκαρότο, μια ιδέα από στήθος κοτόπουλου, μαζί δυο πιρουνιές ζυμαρικό και ένα ψωμάκι. Ολα ωραία και καλά για αρχή. Εκείνο που με μπέρδεψε, ήταν το μήλο. Φρούτο μαζί με τα ορεκτικά, σκέφτηκα, αλλά δεν έδωσα σημασία.

Αυτό, όμως, που με ενόχλησε ήταν ότι δεν έφερναν το κυρίως φαγητό. Βρε, μπας και αυτό ήταν όλο κι όλο, είπα κάποτε στον εαυτό μου, αλλά δεν μπορούσα να το χωνέψω. Αρχισα τους υπολογισμούς. Στο δεκαπλάσιο εννοείται. Εκατό δραχμές το κύπελλο με το λάχανο. Αντε άλλο ένα κατοστάρικο το ψωμί. Να βάλουμε και πληθωρικά το κοτόπουλο έξι - εφτά κατοστάρικα κι ένα κατοστάρικο το μήλο. Το σύνολον, κάνα χιλιάρικο. Αντε και το κέρδος του μαστρο - κέτερινγκ, άντε να κερδίζει κάτι και ο ΟΣΕ. Η κατάληξη ήταν μία. Θα ακολουθήσει οπωσδήποτε και το κυρίως γεύμα. Βέβαια, το μόνο που ακολούθησε δεν ήταν το, πληρωμένο με 6.400 δραχμές, γεύμα.

Δε βαριέσαι, σκέφτηκα. Σε κάνα δυο ώρες, φτάνουμε στη Θεσσαλονίκη, για το γεύμα θα λέμε τώρα...

Το υπόλοιπο ταξίδι ήταν μια χαρά. Ο ΟΣΕ, μάλιστα, φρόντισε να συμπληρωθούν και οι εμπειρίες μας. Γι' αυτό, κάπου μετά τον Πλαταμώνα, έσβησε, εντελώς, ο κλιματισμός. Ε, και τι έγινε; Αφού, έτσι κι αλλιώς, ήμασταν με βρεμένα ρούχα, το μουσκεμένο σώμα θα κάνουμε θέμα;..

Δε βαριέσαι; Οχι δα, σκέφτηκα. Απλά, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι αυτοί που κυβερνούν τον τόπο και διοικούν τον ΟΣΕ, κάνουν ακριβώς ό,τι έκαναν με τις άλλες ΔΕΚΟ. Τις φτάνουν στα όρια της εσχατιάς, για να προετοιμάσουν το έδαφος και να μην υπάρξουν αντιδράσεις, όταν θα έρθει η ώρα του ξεπουλήματος...


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την κατάσταση με τα τρένα(2004-10-30 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες το τρενάκι του Πηλίου(2000-04-27 00:00:00.0)
Τα τρικ των μηδενικών(1999-09-04 00:00:00.0)
NO PASSARAN!(1999-04-29 00:00:00.0)
"Εκσυγχρονιστική" χαριστική βολή στον ΟΣΕ(1998-03-01 00:00:00.0)
Η "σφαγή" των "αμνών"(1996-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ