Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχείς οι απολύσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΟΚΙΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΚΑΓΟ.--

Τα διεθνή χρηματιστήρια - ο «δείκτης» της σφοδρότητας της κρίσης όπως τον παρουσίαζαν - τελικά δε φαίνεται να επηρεάζονται από τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους, το μπαράζ απολύσεων, και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Απολύσεις τουλάχιστον 25.000 εργαζομένων στη Σερβία διαβλέπει και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Εμπορικού Επιμελητηρίου των περιοχών Λέσκοβατς, Κρούσεβατς, Κραγκούγιεβατς και Πάρασιν, Ντούσαν Πουάτσα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πουάτσα στη σερβική εφημερίδα «Μπλιτς», «σε 51 δήμους της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται 276 εταιρείες κυρίως εξαγωγικού προσανατολισμού) με 43.000 υπαλλήλους, το μέλλον για τους μισούς, τουλάχιστον, εργαζόμενους, είναι αβέβαιο», ενώ χαρακτήρισε την οικονομική κρίση δικαιολογία των επιχειρηματιών για την απόλυση των εργαζομένων και τη μείωση στα κόστη. Στο τελευταίο «κύμα» απολύσεων, 5.000 άτομα έχασαν τη δουλειά τους, ενώ μέχρι τα μέσα του 2009 αναμένεται άλλοι 7.000 εργαζόμενοι να απολυθούν, τονίζεται στο δημοσίευμα της «Μπλιτς».

Επίσης, η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών «Sony» ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 8.000 θέσεις εργασίας, ή το 5% του συνολικού προσωπικού στη μονάδα ηλεκτρονικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονόμησης δαπανών ύψους 1,1 δισ. ευρώ έως το 2010». Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς μειώθηκε κατά 1,8% ετησίως στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη. Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καθιστώντας την Ιαπωνία τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Στις ΗΠΑ, ο εκδοτικός όμιλος «Tribune», ιδιοκτήτης γνωστών αμερικανικών εφημερίδων, όπως οι «Los Angeles Times» και «Chicago Tribune», αλλά και τηλεοπτικών δικτύων κατέθεσε αίτηση για να τεθεί υπό την προστασία του νόμου για τις πτωχεύσεις.

Τέλος, μετά την έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, ο Λευκός Οίκος προέτρεψε για την εξέταση όλων των πτυχών των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ώστε να εξασφαλιστεί πως θα είναι βιώσιμες σε μακροπρόθεσμο διάστημα και πως τα χρήματα των φορολογουμένων θα αποπληρωθούν.

Το πακέτο έχει παραδοθεί στη Γερουσία από τον επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει 60 ψήφους στη Γερουσία. Την Τρίτη θα ψηφίσει και η Βουλή των Αντιπροσώπων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ