Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις εξελίξεις στον όμιλο Λαναρά

Το θέμα των επικείμενων απολύσεων φέρνει το Κόμμα στη Βουλή

Το θέμα των επικείμενων απολύσεων στον όμιλο Λαναρά φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης οι βουλευτές του Κόμματος Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας. Οι βουλευτές αναφέρονται στην ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι μόλις εκταμιεύσει το σύνολο της νέας δανειοδότησης των 35 εκατ. ευρώ, θα κλείσει τα μη κερδοφόρα εργοστάσια, γεγονός που θα επιφέρει πάνω από 400 απολύσεις.

«Αποδεικνύεται - σημειώνεται στην Ερώτηση - ότι τα δισεκατομμύρια δραχμές που απέσπασε ο όμιλος από το Χρηματιστήριο το 1999 και τα δάνεια που πήρε με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δεν τον εμποδίζουν να κλείνει και να μεταφέρει εργοστάσια στις γειτονικές χώρες, να απολύει εργαζόμενους και να αποδυναμώνεται η ήδη ισχνή παραγωγική βάση του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στις περιοχές αυτές».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της ΕΕ. Ευθύνονται, όμως, και οι ηγεσίες των σωματείων και της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που, αντί να απαιτήσουν ο μεγαλοεργοδότης Λαναράς να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και τη λειτουργία των εργοστασίων από τα υπέρογκα κέρδη του, γίνονται στην ουσία υποστηρικτές της πολιτικής των χρηματοδοτήσεων του μεγαλοεργοδότη και των συνεπειών σε βάρος των εργαζομένων».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των εργοστασίων από τα υπέρογκα κέρδη του Λαναρά και θα πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στον όμιλο για το ΧΑΑ, για τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου;

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org