Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ταξίδι φαντασίας με τον Μάγο του Οζ, τον Ερωτόκριτο και τον Σίτο τον Σιταράκι

Ο Μάγος του Οζ
Ο Μάγος του Οζ
(Του συνεργάτη μας Θανάση ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).--

Λ. Φρανκ Μπάουμ
«Ο μάγος του Οζ»
στο Θέατρο «Κάτω απ' τη γέφυρα»

Ενα διεθνούς φήμης και αγαπημένο παραμύθι παρουσιάζεται την τρέχουσα θεατρική περίοδο από το θεατρικό οργανισμό «Κάτω απ' τη γέφυρα»: «Ο μάγος του Οζ». Ο Νίκος Δαφνής σκηνοθετεί την παράσταση και υπογράφει τη δεύτερη διασκευή του λογοτεχνικού έργου, την οποία είχε κάνει για πρώτη φορά (για το «Θίασο '81», στα 1983) ο αείμνηστος Δημ. Ραβάνης - Ρεντής.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο παραμύθι, που απογειώνει τους μικρούς θεατές σε ονειρικούς κόσμους, αισθητικά και φαντασιακά. Ο Νίκος Δαφνής επιλέγει τη δοκιμασμένη παραδοσιακή σκηνοθετική γραμμή και ύφος, οπότε η παράσταση στηρίζεται, κυρίως στο λόγο, με απαλούς ήχους και ρυθμούς. Ετσι, αναδεικνύεται αβίαστα η υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών, οι οποίοι δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, παρά μόνο να δημιουργήσουν την κατάλληλη αισθητική θεατρική ατμόσφαιρα, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν το κείμενο και να πάρουν (φεύγοντας) μαζί τους, τα κοινωνικά μηνύματα: της φιλίας και της συνεργασίας, της αγάπης και της συντροφικότητας, της δύναμης του νου και του θάρρους, της αλληλεγγύης στους μετανάστες. Επίσης, στο έργο επικρίνεται η γραφειοκρατία και η μάστιγα των ναρκωτικών, έμμεσα. Η συζήτηση, μετά την παράσταση, των γονιών και των δασκάλων με τα παιδιά κρίνεται, από παιδαγωγική άποψη, απαραίτητη για την αποκρυπτογράφηση και κατανόηση των όποιων μηνυμάτων, αφού ήδη τα παιδιά θα έχουν απολαύσει αισθητικά την παράσταση. Το θέατρο έχει, ασφαλώς, πολλαπλή χρησιμότητα και βοηθά τον αναπτυσσόμενο άνθρωπο να ψυχαγωγηθεί, να αναπτυχθεί αισθητικά και κοινωνικά, να καλλιεργηθεί γενικότερα ψυχο-πνευματικά.

Ο Ερωτόκριτος
Ο Ερωτόκριτος
Οι βασικοί ήρωες του έργου: Δώρα (Κατερίνα Τσεβά), Αχυροκεφάλας (Μαίρη Αθανασίου), Λαμαρινόκαρδος (Γιώργος Μελαχροινάκης) και Λιοντάρι (Γιάννης Τσικής), εξαιρετικός, βοηθούν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως, βέβαια, και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, οι οποίοι ενσαρκώνουν άλλους ρόλους: Γιώτα Βόκαλη, Μαρουσώ Γεωργοπούλου και Βαγγέλης Μελής.

Στην καλλιτεχνική ατμόσφαιρα της παράστασης βοηθούν, αναμφισβήτητα η μουσική του Μίμη Πλέσσα, οι χορογραφίες της Κων/νας Σαραντοπούλου και τα σκηνικά/κοστούμια του Κώστα Κουρμουλάκη.

Β. Κορνάρου
«Ερωτόκριτος» στο «Προσκήνιο» από την «Παιδική Σκηνή του Ηλία Καρελλά»

Ομολογουμένως, είναι δύσκολο το εγχείρημα μιας θεατρικής διασκευής για παιδιά, του «Ερωτόκριτου», του πασίγνωστου αριστουργηματικού έμμετρου ερωτικού μυθιστορήματος της κρητικής λογοτεχνίας του 17ου αι., έκτασης 10.052 δεκαπεντασύλλαβων στίχων, το οποίο σύνθεσε ο Βιτσέντζος Κορνάρος. Οπως απέδειξε η έρευνα, ο συγγραφέας άντλησε το θέμα του από ιταλικές διασκευές του γαλλικού μεσαιωνικού μυθιστορήματος.

Η δύναμη της αγάπης μεταξύ της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ζωντανεύουν επί σκηνής. Οι δύο κύριοι χαρακτήρες, μέσα από περιπέτειες και αντιξοότητες, κατορθώνουν τελικά να παντρευτούν. Ηθη και έθιμα μιας άλλης εποχής, άγνωστες ενδυμασίες στα σημερινά παιδιά, και γενικά η ιστορική ατμόσφαιρα ενθουσιάζει τους θεατές. Αρωγοί έρχονται, όχι μόνο οι εμφανιζόμενοι ηθοποιοί, σε πρώτο σκηνικό επίπεδο, αλλά και οι σκιές τους σ' ένα μεγάλο μπερντέ, ο ξυλοπόδαρος, οι γιγαντόκουκλες, αλλά και οι κανταδόροι που παίζουν ζωντανά, καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης κρητική μουσική και τραγούδια: ο λαουτιέρης και τραγουδιστής Εκτορας Κυριάκου και ο λυράρης Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης. Αισθητικά η παράσταση ικανοποιεί και ιδιαίτερα το πάντρεμα μπερντέ και προσκηνίου, με τις ξιφομαχίες και το πέρασμα από τη σκιά στο φως, οι κονταρομαχίες (με άλογα - κούκλες), η σκηνοθετική και σκηνογραφική ευρηματικότητα - κατά σημεία - ο ξυλοπόδαρος, η σκηνή του πολέμου με ανάλογα ηχητικά και οπτικά εφέ. Κατά την άποψή μου η εκφορά του λόγου, σε ορισμένους ηθοποιούς, πρέπει να βελτιωθεί.

Σίτος ο Σιταράκης
Σίτος ο Σιταράκης
Οι Ηλίας Καρελλάς και Αλεξάνδρα Λιακοπούλου υπογράφουν την απόδοση της υπόθεσης του έργου στη δημοτική και τη σκηνοθεσία (με αξιώσεις), η Θάλεια Δήτσα την κίνηση/χορογραφία, ο Ηλίας Καρελλάς τα σκηνικά/κοστούμια, τους στίχους, τις φιγούρες και, τους φωτισμούς με τον Βαγγέλη Καστανά, τη μουσική επιμέλεια έχει ο Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης και τις μάσκες/κούκλες δημιούργησαν οι «Pupp-art».

Οι ηθοποιοί απέδωσαν ικανοποιητικά τους ρόλους τους, χωρίς ιδιαίτερες επιδόσεις: Κων/να Γκόρου (Αρετούσα κ.ά.), Κάτια Ζαρκάδα (Αφηγητής, Ρήγισσα Αρτέμη κ.ά.), Βασίλης Παπαγεωργίου (Ερωτόκριτος κ.ά.), Μιχάλης Σοφοκλέους (Αφηγητής, Ρήγας Ηρακλής, Πεζόστρατος κ.ά.) Στο ρόλο του Κορνάρου ακούγεται η φωνή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, ενώ συγχρόνως οι θεατές βλέπουν στην οθόνη στίχους από το πρωτότυπο κείμενο του «Ερωτόκριτου».

Τα νήπια, ως θεατές της συγκεκριμένης παράστασης, προφανώς δε θα κατανοήσουν την υπόθεση της παράστασης, όσο τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού, αλλά θα τη χαρούν σε αισθητικό, τουλάχιστο, επίπεδο. Τα μεγαλύτερα παιδιά, δε, έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από το λυρικό ποιητικό θέατρο, και να εισαχθούν στην κρητική λογοτεχνία διά της θεατρικής οδού, βασικά σ' ένα πρώτο καλλιτεχνικό επίπεδο. Η παιδαγωγική και η αισθητική αξία της παράστασης είναι δεδομένη. Μεγαλώνοντας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορες δραματικές αποδόσεις του θέματος. Καταγράφουμε μια αξιόλογη απόδοση, εκείνη τη «δραματική σπουδή» του ίδιου έπους του Κορνάρου, από τον αξέχαστο Μπάρμπα Βασίλη τον Ρώτα, βασισμένη πάνω σε σενάριο του Νίκου Κούνδουρου.

Δημ. Αδάμη
«Σίτος ο Σιταράκις. Αυτός ο μεγάλος μικρός»
στο «Θέατρο ΑΘΗΝΩΝ»
από το θίασο «Μαγικές Σβούρες»

Εξαρχής, η πρόθεση του Δημήτρη Αδάμη, σκηνοθέτη της παράστασης, είναι ολοφάνερη. Να εισαγάγει τα παιδιά γενικά στον κόσμο των εικαστικών τεχνών και να τα φέρει σε μια πρώτη επαφή με το έργο του διεθνούς φήμης Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεν βαν Γκονγκ. Ηδη, εισερχόμενοι οι θεατές στην πλατεία του θεάτρου, συναντούν επί σκηνής το ζωγράφο Αντώνη Χουδαλάκη, να ζωγραφίζει μπροστά από ένα καβαλέτο, ενώ παράλληλα αρκετοί ηθοποιοί με χρώματα και χαρτιά δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εκφραστούν εικαστικά. Πρωτότυπο! Στη διάρκεια της παράστασης, επίσης, σε κάποια σκηνή, φαίνονται αναρτημένοι πίνακες του Βαν Γκονγκ. Ακόμη, ένας από τους στόχους της παράστασης είναι και η γνωριμία των παιδιών με την προκλασική ευρωπαϊκή μουσική (ακούγονται έργα των Μπαχ, Βιβάλντι, Χέντελ κ.ά.), η οποία ακούγεται συνεχώς, δεμένη αρμονικά με τα δρώμενα και με τα τραγούδια καλλίφωνων ηθοποιών, οι οποίοι επιχειρούν και πετυχημένα χορευτικά. Τη μουσική, βέβαια, των δύο φινάλε της παράστασης έγραψε η Τατιάνα Ζωγράφου.

Ο λιλιπούτειος Σίτος ο Σιταράκις είναι εμπνευσμένος από προηγούμενους θρυλικούς ισομεγέθεις του ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως: Κοντορεβιθούλης, Τοσοδούλα, 7 νάνοι, Μομοτάρο (Ιαπωνία), Πελεκουδάκης (Τσεχία), Μικρός Καλαμποκόσπορος (Ισπανία), Χόμπιτ του Τόλκιν κ.ά.

Ο Σίτος είναι ένα χαρούμενο, αισιόδοξο και πεισματάρικο ανθρωπάκι, που αγαπά τις περιπέτειες, τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο και τη γνώση, γεμάτο ευαισθησία και αλτρουισμό, δρα ακατάπαυστα, μέσα σ' ένα παραμυθιακό δραματικό χώρο και χρόνο. Μια παράσταση με σκηνοθετικές και σκηνογραφικές (της Χριστίνας Κωστέα) εκπλήξεις, με ευρηματικότητα στο σκηνικό και υποκριτικό γίγνεσθαι, με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, με κίνηση στην πλατεία, ανάμεσα στους θεατές, καθώς και με άφθονο χιούμορ.

Ιδιαίτερα ικανοποιητική η υποκριτική δεινότητα των: Νίκου Σταματόπουλου (γάιδαρος Λουδοβίκος) και του Νικόλα Μαρμαρά (Σίτος Σιταράκις, γουρούνι), χωρίς να υστερούν οι άλλοι ηθοποιοί: Ελενα Αρβανίτη (Αγελάδα, Κότα, Μάγισσα Σκοταδιού κ.ά.), Νίκος Κωνσταντάκης (πρόβατο κ.ά.), Μαρία Μπρανίδου (καμήλα, βασιλοπούλα κ.ά.), Δημήτρης Πάσσος (πατέρας, βασιλιάς κ.ά.) και Μαριλίζα Χρονέα (μητέρα, κ.ά.)

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η ενδυματολογική φροντίδα των ηθοποιών, έργο του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα, καλή και η κίνηση/ χορογραφία, που υπογράφει η Αρτεμις Ιγνατίου. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ο Ερωτόκριτος» σε κουκλοθέατρο(2015-01-29 00:00:00.0)
Ηθοποιοί, κούκλες και σκιές(2009-04-10 00:00:00.0)
Ανάπτυξη της φαντασίας και της αισθητικής(2009-02-13 00:00:00.0)
Γόνιμα Δημοτικά Θέατρα(2002-09-25 00:00:00.0)
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ(2002-07-21 00:00:00.0)
«Υακίνθεια» στα Ανώγεια(2000-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ