Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΝΕ - ΕΔΟΝ
Η σπορά των θυσιών θα καρπίσει

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Παντείου Πανεπιστημίου Ελληνες και Κύπριοι φοιτητές τίμησαν τους ποιητές της εργατικής τάξης

Από τη χτεσινή κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ στο Πάντειο
Από τη χτεσινή κοινή εκδήλωση της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ στο Πάντειο
Δύο Οργανώσεις - μια γροθιά ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Στο Πάντειο χτύπησε χτες η κόκκινη καρδιά της ανυπότακτης νεολαίας. Σε μια εκδήλωση - γροθιά από την ΚΝΕ και την ΕΔΟΝ, εκδήλωση προς τιμήν των 40 χρόνων της ΚΝΕ και των 65 χρόνων της ΕΔΟΝ. Μια εκδήλωση προς τιμήν των δύο ποιητών της εργατικής τάξης, δύο ποιητών που μιλούσαν τη γλώσσα του λαού, του Κώστα Βάρναλη και του Θεοδόση Πιερίδη.

Το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά από νέους Ελληνες και Κύπριους που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα των δύο αδελφών Οργανώσεων. Το «παρών» έδωσαν και οι Μπάμπης Χαραλάμπους, Κύπριος βουλευτής του ΚΚΕ, και Ανδρέας Νικολάου, μέλος της Γραμματείας του παραρτήματος του ΑΚΕΛ στην Ελλάδα. Μέσα κι έξω από το αμφιθέατρο αφίσες της ΚΝΕ και της ΕΔΟΝ, της Πανσπουδαστικής και της Προοδευτικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών να χρωματίζουν τους τοίχους, ενώ απ' άκρη σ' άκρη δεσπόζουν οι στίχοι του Βάρναλη και του Πιερίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο από στιγμές της πάλης και της δράσης του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με στιγμές από αγώνες στις δύο χώρες, με κοινά αιτήματα, με εικόνες από πορείες του Πολυτεχνείου, όπου κάθε φορά παρούσα είναι η Προοδευτική Κίνηση, ενώ πλαισιώθηκε από πολιτιστικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με απαγγελία ποιημάτων και μελοποιημένα έργα των δύο ποιητών. Το λόγο πήραν νεανικές φωνές που έπλεξαν την αφήγηση της ζωής των δύο ποιητών με το έργο τους, επικεντρώνοντας σε εκείνο το χαρακτηριστικό που έκανε και τους δύο ποιητές να ξεχωρίσουν: Την ενεργό δράση και συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού, τα ιδανικά που όπλισαν το μολύβι τους, ότι ήταν κομμουνιστές.


Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, και ο γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χρήστος Χριστοφίδης, που πυροδότησαν με τις ομιλίες τους βροχή συνθημάτων σείοντας την αίθουσα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών». «Ελλάδα, Κύπρος Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει».

«Σήμερα δε θέλουμε μόνο να σας δώσουμε τους συντροφικούς μας χαιρετισμούς, θέλουμε να σας δώσουμε μια υπόσχεση του ΚΣ της ΚΝΕ, όλων των ΚΝιτών και ΚΝιτισσών ότι θα δυναμώσουμε πολύ περισσότερο τον κοινό μας αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Για μια Κύπρο χωρίς κατοχή, ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ενα κράτος που θα προκόβουν οι λαοί της μαρτυρικής μεγαλονήσου, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι. Τώρα είναι που χρειάζεται η πιο δυνατή αλληλεγγύη, γιατί τώρα η υπόθεση του Κυπριακού βρίσκεται σε καλά χέρια!», υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Σε πείσμα των αρνητών της ιστορίας και της κοινωνικής εξέλιξης, με χλευασμό στους κάθε λογής σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές, ξαναέρχεται η επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Το φάντασμα των εκατομμυρίων νεκρών προλετάριων, το φάντασμα του κομμουνισμού δεν έπαψε ποτέ να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο. Αυτό πασχίζουν να διώξουν μάταια οι αστοί και οι απολογητές τους. Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα παλεύουμε ανυποχώρητα να βρει δικαίωση, να ξαναστηθεί όρθιο το όραμα - που τόσο το βρώμισαν και συνεχίζουν να το κάνουν διάφοροι -, το όραμα του σοσιαλισμού, ώστε αυτό να εμπνεύσει τους αγώνες για το μεροκάματο, το σχολείο, το πανεπιστήμιο που δικαιούνται τα παιδιά του λαού, να σπάσει τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την ηττοπάθεια που σημαίνει παραίτηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας από το μέλλον της. Ο σοσιαλισμός είναι η τελική λύση και στις κρίσεις του ιμπεριαλισμού, τους πολέμους, την κατοχή, τα βάσανα των λαών και των εθνών», επισήμανε ακόμη ο Γ. Πρωτούλης, και τόνισε: «Ξέρουμε πως δεν είμαστε μόνοι μας, οι θυσίες των κομμουνιστών σε Ελλάδα και Κύπρο δεν πήγαν χαμένες. Ο σπόρος που έσπειραν είναι εδώ».

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη συμπαράστασή του. Ιδιαίτερα μας συγκινεί η συνεχής στήριξη και αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της αδελφής μας Οργάνωσης στην Ελλάδα. Μαζί, με συντροφιά τους αθάνατους στίχους του Κώστα Βάρναλη και του Θεοδόση Πιερίδη, με συντροφιά τη δύναμη της γνήσιας πολιτιστικής δημιουργίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για ελευθερία, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΕΔΟΝ, Χ. Χριστοφίδης, τονίζοντας την αδελφική αλύγιστη σχέση που συνδέει την ΚΝΕ και την ΕΔΟΝ.

«Τιμώντας απόψε τον Κώστα Βάρναλη και τον Θεοδόση Πιερίδη, δεν τιμούμε μόνο δύο σπουδαίους ποιητές. Τιμούμε δύο αγωνιστές, δύο συντρόφους που τραγούδησαν τους αγώνες των λαών για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ακόμη ο Χρήστος Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι «η αποψινή (σ.σ. χτεσινή) εκδήλωση αποτελεί μια μορφή αντίστασης» σε μια εποχή όπου εμπορευματοποιούνται τα πάντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ