Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία ο Αντώνης Βρατσάνος

Κηδεύτηκε χθες το απόγευμα ο θρυλικός μπουρλοτιέρης της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Αντώνης Βρατσάνος. Η πολιτική κηδεία έγινε στο νεκροταφείο Καισαριανής, παρουσία συναγωνιστών του, φίλων και συγγενών σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης.

Ο Αντ. Βρατσάνος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1919. Πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, στη συνέχεια πήρε μέρος στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της εποποιίας της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Συνέχισε την ηρωική του δράση από τις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ως διοικητής Ταξιαρχίας Σαμποτέρ, προξενώντας τεράστιες ζημιές στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Τη μεγάλη του προσφορά τόσο στην Αντίσταση, όσο και στο ΔΣΕ υπογράμμισε, μιλώντας στην κηδεία εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Στριφτάρης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το ΚΚΕ βρέθηκε κοντά του και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών ΕΑ και ΔΣΕ, αποχαιρέτησε εκ μέρους των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ «έναν αγωνιστή, τον μπουρλοτιέρη του ΕΛΑΣ, αλλά και τον διοικητή της Ταξιαρχίας των Σαμποτέρ του ΔΣΕ, που σήκωσε το ανάστημά του κατά της νέας αγγλοαμερικάνικης κατοχής».

Αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή του στις Πρέσπες, όπου «είδα με θαυμασμό τη σπηλιά που διαμορφώθηκε με ανατινάξεις της Ταξιαρχίας του και "στέγασε" το νοσοκομείο του ΔΣΕ».

Στεφάνια στη μνήμη του κατατέθηκαν από την ΚΕ του ΚΚΕ, τη ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, από την ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπήρων ΔΣΕ, την Ενωση Φίλων μνήμης του «Διαμαντή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ(5/1/2018)
«Εφυγε» ο Κώστας Πεντεδέκας(28/12/2013)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(30/4/2013)
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ(30/12/2009)
ΤΟ '21 ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ(12/3/2006)
Η δράση του ΔΣΕ σε άλλες περιοχές(8/1/1997)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org