Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
«Να αποδοθούν γερμανικές αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου»

Την προσφυγή στα ιταλικά δικαστήρια είχαν κάνει οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται την υλοποίηση αποφάσεων ελληνικών δικαστηρίων

Αμεσα εκτελεστή, στην Ιταλία, κήρυξε το Εφετείο της Φλωρεντίας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, για να διεκδικήσουν την υλοποίηση απόφασης για αποζημίωση των θυμάτων από το γερμανικό κράτος, την οποία είχαν λάβει τα ελληνικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο Λιβαδειάς), αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να πραγματοποιήσουν. Υπενθυμίζεται ότι το 2002 κι ενώ τελεσιδίκησε η σχετική απόφαση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά της άρνησης υπογραφής του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, εμπόδισε να προχωρήσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα μας, στο όνομα της ετεροδικίας που επικαλείται η Γερμανία.

Ωστόσο, το Εφετείο Φλωρεντίας στο οποίο κατέφυγαν τα θύματα, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, αποφάσισε, τελεσίδικα, ότι το γερμανικό κράτος οφείλει να τα αποζημιώσει, με απόφαση άμεσα εκτελεστή. Ετσι, το γερμανικό δημόσιο - που να σημειωθεί παραβρέθηκε με νομικούς του που υπέβαλαν σειρά ενστάσεων στο ιταλικό δικαστήριο - υποχρεώνεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου (είχαν οριστεί σε 28 εκατομμύρια ευρώ από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς). Σε περίπτωση που το αρνηθεί, τότε, μελετάται από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων να προχωρήσουν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους στην Ιταλία, αφού δεν απαιτείται - όπως στην Ελλάδα - υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας για ακύρωση ή, έστω, καθυστέρηση υλοποίησης της απόφασης, έκαναν λόγο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να ακυρωθεί η καταναγκαστική για τη Γερμανία απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ