Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θέλουν Παλαί ντε Σπορ στο Πάρκο Βεΐκου

Συγκέντρωση διοργάνωσαν οι «Φίλοι του Δάσους» Ν. Ιωνίας και η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διάσωση του δάσους της «Ομορφοκλησιάς», στο πάρκοΒεΐκου, από την τσιμεντοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής _ μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Δάσους» Νέας Ιωνίας και η Κίνηση Πολιτών Γαλατσίου.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε συγκέντρωση στη Ν. Ιωνία, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι των μαζικών φορέων αναφέρθηκαν στον κίνδυνο τσιμεντοποίησης μέρους του κτήματος (170 στρέμματα) εξαιτίας του σχεδιασμού του υπουργείου Αθλητισμού για την κατασκευή εκεί του Παλαί ντε Σπορ για το άθλημα του πινγκ-πονγκ. Ακόμα, επισήμαναν ότι η αναδάσωση στην υπόλοιπη περιοχή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Για τα 935 στρέμματα που βρίσκονται στα όρια του Δήμο Γαλατσίου δεν έχει γίνει ακόμα η μελέτη αναδάσωσης, ενώ για τα 284 στρέμματα στο Δήμο Ν. Ιωνίας αν και υπάρχει από το 1996 εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης δεν έχει γίνει τίποτα. Χαρακτηριστική για τη στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα είναι η δικαιολογία που προέβαλλε ο Γ. Μαγκαφόσης, αντιδήμαρχος της Ν. Ιωνίας: «Δεν έχουμε παραλάβει ακόμα τα δέντρα που παραγγείλαμε από το υπουργείο Γεωργίας», είπε...

Από την πλευρά τους οι τοπικοί μαζικοί φορείς απαιτούν να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωση και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να σώσουν το χώρο από την τσιμεντοποίηση.

Προσφυγή για το Ολυμπιακό Χωριό

Οσον αφορά την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία χωροθετείται στους Θρακομακεδόνες το Ολυμπιακό Χωριό, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» ποντάρουν στο νόμο για τα Ολυμπιακά έργα (2730/99) και δηλώνουν αισιόδοξοι πως αυτή θα απορριφθεί. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει προηγούμενο από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μετατροπή της γεωργικής γης σε οικιστική (περίπτωση Ροβιές Εύβοιας). Αξίζει να επισημάνουμε πως το ΣτΕ στην ίδια απόφαση (αρχές Νοέμβρη) αναφερόταν ότι στις εξαιρετικές περιπτώσεις που μπορεί μια έκταση χαρακτηρισμένη ως «γεωργική γη» να οικοδομηθεί, πρέπει να προηγηθεί ειδική αιτιολόγηση του υπουργού Γεωργίας, η οποία θα ελεγχθεί από το ΣτΕ.

Από την πλευρά τους οι 26 πολίτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ, σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνουν ότι «η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού συμβάλλει στην αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, στον ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό γης, γύρω από τους οδικούς άξονες που θα συνδέονται με το Ολυμπιακό Χωριό και στην αποσπασματική και όχι συνολική αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού της Βορειοδυτικής Αττικής, που μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη θεωρείται αναγκαίος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ