Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΟΔΑ - ΔΑΠΑΝΕΣ
Πρόσθετοι φόροι για το λαό πάνω από 7 δισ. ευρώ!

Το 67,5% των κάθε είδους φόρων που εισπράττει το κράτος - κυρίως από το λαϊκά νοικοκυριά - πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Στα ύψη οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ, για να καλυφθούν η φοροδιαφυγή και η φορολογική ασυλία των κεφαλαιοκρατών

Κομμένος στα μέτρα της πλουτοκρατίας είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Και ο νέος προϋπολογισμός εισπράττει τα πολλά από τους φτωχούς και οικονομικά ανίσχυρους για να τα ξαναμοιράσει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Κεντρικός άξονας είναι η διαχείριση της κρίσης, των αναταράξεων και αβεβαιοτήτων με τρόπο που να εξυπηρετείται όσο γίνεται πιο «αναίμακτα» - για τους κεφαλαιοκράτες - η έξοδος από τη σημερινή συγκυρία.

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται από τα βασικά μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που προβλέπει κατακόρυφη αύξηση - σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό - των έμμεσων και άμεσων φόρων. Χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι και το γεγονός ότι, μέσα σε συνθήκες υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων, όπως και της λαϊκής κατανάλωσης, προσβλέπουν στην αύξηση της μάζας των φόρων με περισσότερα από 7 δισ. ευρώ! Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η μείωση των κονδυλίων για το λεγόμενο ταμείο της φτώχειας, με το οποίο ελπίζουν να μπαλώσουν ακραία φαινόμενα κοινωνικής μιζέριας και αποκλεισμού, που είναι βέβαιο ότι σε συνθήκες κρίσης θα παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους αναγκάζει να προσφεύγουν και σε νέο δανεισμό και κάθε χρόνο να καταβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερα κονδύλια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Φορολογικά έσοδα

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους 2009, τα κάθε είδους φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) διαμορφώνονται σε 60,9 δισ. ευρώ (από 53,82 δισ. ευρώ για το 2008). Προβλέπεται δηλαδή για το 2009 μια αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13%, που σε απόλυτα μεγέθη ισοδυναμεί με 7,1 δισ. ευρώ (!), τα οποία θα προέλθουν από άμεσους και έμμεσους φόρους, ως εξής:

  • Εμμεσοι φόροι: Οι νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο, βενζίνες κ.α.), που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη, έρχονται να ενισχύσουν τη φοροαφαίμαξη για ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών στρωμάτων. Το συνολικό κονδύλι φτάνει σε 34,2 δισ. ευρώ (από 31,18 δισ. ευρώ το 2008) με αύξηση 9,7%. Η μάζα του ΦΠΑ φτάνει σε 20,85 δισ. ευρώ (από 18,84 δισ. ευρώ) με αύξηση 10,7%. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα εκτινάσσονται σε 4,45 δισ. ευρώ ή 19,7% παραπάνω από το 2008.
  • Αμεσοι φόροι: Το συνολικό κονδύλι για το 2009 υπολογίζεται σε 26,7 δισ. ευρώ από 22,6 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 18%). Από αυτά τα 19,58 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φόρους εισοδήματος (17,34 δισ. ευρώ φέτος) που είναι αυξημένοι κατά 19,2%. Η μερίδα του λέοντος από τους φόρους εισοδήματος προέρχονται, πρώτα και κύρια, από τα «φυσικά πρόσωπα» (λαϊκά νοικοκυριά), σε αντίθεση με τα «νομικά πρόσωπα» (επιχειρήσεις) που φορολογούνται με ...το γάντι. Ετσι, τα «φυσικά πρόσωπα», που είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, κλπ., θα πληρώσουν το 2009 12,17 δισ. ευρώ (από 11 δισ. ευρώ) ή 10% πάνω από το 2008. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα») προβλέπεται να πληρώσουν μόλις 5,37 δισ. ευρώ (ούτε τα μισά σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα), από 4,7 δισ. ευρώ φέτος. Η προβλεπόμενη αύξηση 14,1% των φόρων για τα νομικά πρόσωπα, φαίνεται πως είναι μόνο στα χαρτιά. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι και φέτος (2008) ενώ είχε προϋπολογιστεί αύξηση των φόρων από τις επιχειρήσεις κατά 4,4%, τελικά η αύξηση ήταν μόλις 0,98%, που σημαίνει ότι εισπράχθηκαν 130 εκατ. ευρώ λιγότερα! Ομως, στα φυσικά πρόσωπα η φοροαφαίμαξη ενισχύθηκε, αφού η αύξηση των φόρων το 2008 ανήλθε στο 8,9%, από 6,8% που πρόβλεπε ο προϋπολογισμός. Τέλος, οι φόροι στην περιουσία θα ανέλθουν το 2009 στα 1,8 δισ. ευρώ, από 1,12 δισ. φέτος. Η προϋπολογιζόμενη αύξηση, που φτάνει το 58% ή περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα προέλθει κυρίως από την εφαρμογή του ενιαίου τέλους πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία.
Δαπάνες

Ενδεικτικό για την κατάσταση που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι και το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους -τόκοι και χρεολύσια - θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ύψος των 41,15 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια: Το 67,5% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2009 θα πάει στα χαρτοφυλάκια των μεγαλοδανειστών του δημοσίου, δηλαδή κυρίως σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών.

Ο,τι απομένει έρχεται να υποχρηματοδοτήσει το σύνολο των αναγκών για δαπάνες που αφορούν στην ασφάλιση και κοινωνική προστασία, μισθούς και συντάξεις, τα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα... Ετσι, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (που αφορούν στα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα και δεν περιλαμβάνουν τα τοκοχρεολύσια) διαμορφώνονται σε 53,98 δισ. ευρώ (από 49,16 δισ. ευρώ) με αύξηση 9,8%.
  • Το κονδύλι για αποδοχές και συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθεί στα 25,19 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση (μαζί με τις νέες προσλήψεις, την ωρίμανση, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν 10,2% και για συντάξεις του δημοσίου (συνυπολογιζόμενης της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων) κατά 12,7%.
  • Το κονδύλι για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία διαμορφώνεται σε 14,46 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ. ευρώ) με αύξηση 12,9%.
  • Αλλες δαπάνες: Οι επιχορηγήσεις σε φορείς του δημοσίου παίρνουν αύξηση μόλις 4,5% και διαμορφώνονται σε 2,58 δισ. ευρώ.
  • Κρατικό χρέος: Το κονδύλι για τόκους φτάνει σε 12 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ.) με αύξηση 6,2%. Για χρεολύσια θα δαπανηθούν 29,16 δισ. ευρώ (από 26,28 δισ.) με αύξηση 11%.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ