Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση
  • Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην υιοθετήσει κανένα από τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
  • Ακόμα και για τα ...στοχευμένα μέτρα, που προορίζονται για κατηγορίες του πληθυσμού που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, οι ανακοινώσεις θα γίνουν τους ...επόμενους μήνες

Προϋπολογισμό, άκρως επιθετικών προσανατολισμών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την κρίση, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Με σημαία τη «συνέπεια» και την «υπευθυνότητα» απέναντι στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση για την ικανοποίηση των οξύτατων λαϊκών προβλημάτων. Αντίθετα, και με την κατάθεση του άκρως αντιλαϊκού και επικίνδυνου για τα λαϊκά συμφέροντα Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό, απέρριψε στο σύνολό τους τα αιτήματα προστασίας της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, επικαλούμενος «το τεράστιο δημόσιο χρέος και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», οι οποίοι «αποτελούν τους βασικούς περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής». Περιορισμοί, οι οποίοι δεν ισχύουν φυσικά στην περίπτωση ενίσχυσης των τραπεζών με το κολοσσιαίο ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Από τα κυβερνητικά δράπανα δε γλιτώνουν ούτε οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περικοπή κονδυλίων από το «Ταμείο κατά της Φτώχειας». Εναντι αρχικής διακήρυξης για «προικοδότησή του» από το 2008 με 500 εκατ. ευρώ - με προοπτική το 2010 να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ - για το μεν 2008 διαθέτουν μόλις 100 εκατ. ευρώ και για το 2009 άλλα 350 εκατ. ευρώ και αυτά είναι όλα. Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε τις περικοπές, επικαλούμενος τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης... Ανέφερε ότι «από το 2007 το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη διεθνή οικονομία κοσμογονικές αλλαγές και οπωσδήποτε έχουν οδηγήσει σε κάποιες προσαρμογές, κυρίως στο τι μπορούμε να κάνουμε. Διότι έχουν μειωθεί οι δυνατότητές μας και έχουν αυξηθεί οι περιορισμοί μας»!

Ολα υπό αίρεση

Προκλητικά, αρνήθηκε να αναφερθεί ακόμα και στα περιβόητα ...«στοχευμένα» μέτρα, που υποτίθεται ότι έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, για την προστασία των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυντιαξούχων, των ανέργων, ενώ κουβέντα δεν είπε για την εισοδηματική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Ο υπουργός περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτά θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνες...».

Ολα υπό αίρεση, λοιπόν, τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς, υπό το βάρος των εξελίξεων της οικονομικής κρίσης - το βάθος και η έκταση της οποίας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί - η κυβέρνηση ενδέχεται να επιφυλάσσει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Το μόνο που είπε στον τομέα αυτό είναι ότι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί - χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά - αν και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα δοθεί «παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει οι τιμές του πετρελαίου και δεν είναι ίδια η ανάγκη όσο ήταν όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι».

Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι οι τελευταίες εξελίξεις - διεθνής κρίση - δικαιώνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι «οι αντοχές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία θα ήταν ανύπαρκτες, αν δεν είχαμε ακολουθήσει από το 2004 την πολιτική της ήπιας, αλλά αποτελεσματικής δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»! Υπερασπίστηκε δηλαδή τις πολιτικές που επιτάχυναν τη διεθνή κρίση. Ανέφερε, τέλος, ότι «στο δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας»! Την προάσπιση δηλαδή των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) θα ανέλθει στο 2,7%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,8%, ενώ για την ανεργία τίθεται ο φιλόδοξος στόχος να παραμείνει στο 7,5%, όσο και το 2008, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος και θα φτάσει στο 9%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3%, από 4,3%, ενώ πιστή η κυβέρνηση στην πολιτική λιτότητας - εν μέσω οικονομικής κρίσης - επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% το 2008.

Στο σκέλος των εσόδων, προβλέπεται φοροκαταιγίδα. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία: Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ και να φτάσουν το 25,3% του ΑΕΠ, έναντι 57,3 δισ. ευρώ (24,1% του ΑΕΠ το 2008) και να σημειώσουν ποσοστό αύξησης 14,4%! Ειδικά τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1 δισ. ευρώ, από 53,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 60,9 δισ. ευρώ το 2009 και να αυξηθούν ποσοστιαία κατά 13,2%!

Αντίθετα, οι δαπάνες παραμένουν στάσιμες... Αναμένεται να διαμορφωθούν στο 28,7% του ΑΕΠ - και σε απόλυτα μεγέθη στα 65,9 δισ. ευρώ - ενώ το 2008 είχαν διαμορφωθεί στο 28,5% του ΑΕΠ, στα 60,4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων του προϋπολογισμού (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση) διατηρούνται στο ακέραιο. Ανέφερε, τέλος, ότι το 2009 δε θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ