Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Οσοι θέλουν λύση στη βάση των ξένων συμφερόντων πλανώνται»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΜΟΣΧΑ.--

Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη στη Μόσχα και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης εξέφρασε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του ταξιδιού του σε σχέση με το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επαναλάβει με πλήρη καθαρότητα τις θέσεις αρχής που τηρεί διαχρονικά σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και την αλληλεγγύη του ρωσικού λαού προς τον κυπριακό λαό».

Παράλληλα, με το ταξίδι του Δ. Χριστόφια στη Μόσχα την Πέμπτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια «επιτέθηκε» εναντίον του Προέδρου Χριστόφια για τις συμφωνίες που υπέγραψε στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι η υπογραφή κοινής διακήρυξης μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας, «δε θα αποτελέσει θετικό στοιχείο στις συνομιλίες. Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το μνημόνιο και δεν πρόκειται να επηρεάσει το περιεχόμενο της λύσης», είπε, ισχυριζόμενος ότι «η διεθνής αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων και η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ που απολαμβάνουν αποτελούν εμπόδια για τη λύση επειδή προκαλούν ανισορροπία».

Επιστρέφοντας χτες από τη Μόσχα ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, δηλώνοντας προβληματισμένος από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς «μήπως στο τέλος της ημέρας αποδειχθεί κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε, «θέλω να πιστεύω ότι στην πορεία των συνομιλιών θα αποδειχθεί ότι οι όποιες επιφυλάξεις και οι όποιοι φόβοι δε θα επαληθευτούν, δεν ευσταθούν. Αυτή είναι η ελπίδα, αυτή είναι και η συνεχής προσπάθεια με τον κ. Ταλάτ».

Οπως τόνισε «εάν νομίζουν οποιοιδήποτε, είτε είναι οι ηγέτες της Τουρκίας, είτε είναι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είτε είναι οι όποιοι ξένοι, ότι είναι δυνατόν να λυθεί το Κυπριακό επιβάλλοντας λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου ξένου πλανώνται».

Τέλος, μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας, ο Δ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε αναφορικά με το ΝΑΤΟ, ότι ο ίδιος είναι υπέρ ενός νέου συστήματος «ασφάλειας που θα περιλαμβάνει και δέσμευση για εφαρμογή αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν πρόκειται να συνδεθεί με το ΝΑΤΟ, ενόσω το κόμμα του βρίσκεται στην εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ