Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Πολιτική οικονομικής ασφυξίας

Η πολιτική υποχρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται και με αυτόν τον προϋπολογισμό, την ώρα που τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν συντάξεις και παροχές, έχουν χάσει τεράστια ποσά από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών τους. Πολιτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζουν και εντείνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το 2008, η μέση κύρια σύνταξη φθάνει μόλις τα 413 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και για συνταξιούχους όλων των άλλων Ταμείων τα 655 ευρώ (η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ είναι ακόμα χαμηλότερη, 583 ευρώ). Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αδυνατεί να δώσει το εφάπαξ, ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και δυσκολία στην πληρωμή της νοσηλευτικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, η «τζογαρισμένη» περιουσία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 65%.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της δεινής οικονομικής θέσης των Ταμείων. Ομως, ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί το ΙΚΑ με το ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αντιστοιχεί μόλις στο 17% των προϋπολογισμένων αναγκών του Ιδρύματος για το 2009), τον ΟΑΕΕ με 845 εκατομμύρια ευρώ, τον ΟΓΑ με 575 εκατομμύρια ευρώ κλπ. Ποσά που είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ