Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Απόφαση ενίσχυσης των κυανοκράνων

Ο κονγκολέζικος λαός δέχεται τις συνέπειες των πολύμορφων επεμβάσεων

Associated Press

Ο κονγκολέζικος λαός δέχεται τις συνέπειες των πολύμορφων επεμβάσεων
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Στους 20.000 θα ανέλθει σύντομα η στρατιά κυανοκράνων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό, έπειτα από τη χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για την αποστολή επιπρόσθετων 3.000 ένστολων.

Η εξέλιξη σημειώθηκε, ενώ οι συγκρούσεις στρατιωτών - «ανταρτών» συνεχίστηκαν χτες με αμείωτη ένταση σε περιοχές που βρίσκονται περίπου 70 χλμ. μακριά από την πόλη Γκόμα, του ανατολικού Κονγκό...

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο Στρασβούργο, ευρωβουλευτές από τις ευρωομάδες της κεντροδεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας εξέδωσαν ψήφισμα, ζητώντας για το Κονγκό «πολλαπλή και σύγχρονη» δράση στον ανθρωπιστικό τομέα, την εκεί αποστολή του ΟΗΕ (MONUC) και «πάνω απ' όλα τον έλεγχο προέλευσης και κυκλοφορίας των ορυκτών πόρων» που προέρχονται απ' το Κονγκό και εισάγονται στις αγορές της ΕΕ. Μάλιστα, διάφοροι ευρωβουλευτές καμώθηκαν τους ανήξερους για τις δυνατότητες δράσης των κυανοκράνων στη ΛΔ Κονγκό, απαιτώντας «αύξηση» των δυνατοτήτων χρήσης πυρός για την προστασία των αμάχων (πράγμα που νομιμοποιούνται ήδη να κάνουν...) και κάλεσαν ιδιαίτερα τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βρετανία και την Ιταλία να διαδραματίσουν «ηγετικό ειρηνευτικό» ρόλο, ώστε να ενισχύσει ο ΟΗΕ τις επιχειρησιακές δυνατότητες της MONUC.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ