Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ - ΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ
Πιέζει το ΝΑΤΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΚΡΑ.-- Ο γγ του ΝΑΤΟ Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ προσπάθησε χτες από τη δυτικοαφρικανική Γκάνα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Κέρας της Αφρικής, όπου έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιθέσεις πειρατών, ισχυριζόμενος ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν έχει σχέδια άμεσης επέμβασης στην περιοχή. Λες και τα τουλάχιστον τέσσερα σκάφη που έχει στείλει το ΝΑΤΟ στον Κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο «αντιπειρατικής» αποστολής κάνουν «τουρισμό»...

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Σέφερ αποποιήθηκε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να κάνει τον «παγκόσμιο χωροφύλακα», αλλά προσφέρθηκε να αναλάβει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο την εκπαίδευση Αφρικανών στρατιωτών για να επιλύσουν τάχα «μόνοι τους» τις διενέξεις στην ήπειρό τους.

Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα - πλην αορίστως... - την επιβολή «νέων» κυρώσεων εις βάρος της Σομαλίας και ειδικότερα κατά «προσώπων και οργανισμών» που εμπλέκονται στα κυκλώματα πειρατείας και ανομίας που μαστίζει το Κέρας της Αφρικής.

Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει «και άλλα πλοία για την καταπολέμηση της πειρατείας» στον κόλπο του Αντεν, πέρα από τον «Αφοβο», που έχει έως τώρα (σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου ναυάρχου Βλαντιμίρ Βισότσκι) αποτρέψει πειρατικές επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων από Δανία και Σ. Αραβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ