Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Ανάγκη αντιπαράθεσης με το σύνολο των αναδιαρθρώσεων

Δεύτερη μέρα σήμερα για τη 48ωρη απεργία των πανεπιστημιακών, με αιχμές:

  • Την εναντίωση των πανεπιστημιακών στα ΚΕΣ, στο νόμο της κυβέρνησης για τα κολέγια, αλλά και στην ευρωπαϊκή οδηγία 36/05 που απαιτούν να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.
  • Τα οικονομικά των πανεπιστημιακών με αιτήματα για ενιαίο μισθολόγιο, με καθαρές αποδοχές για τον νεοδιοριζόμενο λέκτορα 2.000 ευρώ, αποκλειστική απασχόληση του ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, κατάργηση των εκτάκτων (ΠΔ 407/80), κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και επιστροφή όλων των αποθεματικών των Ταμείων.
  • Την εναντίωσή τους στο νόμο για τα μεταπτυχιακά, μέσω του οποίου τα ιδρύματα εκβιάζονται επίσης και για την εφαρμογή της αξιολόγησης και των πιστωτικών μονάδων.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς, τόσο σε αυτή την απεργία όσο και μπροστά στην επόμενη 48ωρη που έχει οριστεί για τις 25 -26 Νοέμβρη, να εναντιωθούν στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, στο νόμο - πλαίσιο κι όλα όσα αυτός προβλέπει, στην εισβολή των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και την όποιας μορφής «ιδιωτική» - ανταποδοτική λειτουργία τους κλπ. Τους καλεί να παλέψουν για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα σχεδιάζεται και θα αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, για επιστήμη και επιστήμονες που θα υπηρετούν το λαό και τις ανάγκες τους.

Τα «παιχνίδια» του ΠΑΣΟΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως και με τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων, φάνηκε χτες η προσπάθεια στα συγκροτήματα του αστικού Τύπου να «φτιάξουν κλίμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων» στην Παιδεία, προκειμένου να το αξιοποιήσουν για τους αντιπολιτευτικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τα αιτήματα αιχμής των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών δεν τα στήριξαν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στους πανεπιστημιακούς, οι οποίες τάσσονται ουσιαστικά υπέρ των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Παράλληλα, σε μια κίνηση που ...μυρίζει ΠΑΣΟΚ, κλειστά παρέμειναν χτες τρία ΤΕΙ της χώρας, με απόφαση των προέδρων ή των Συμβουλίων τους (Αθήνας, Κρήτης και Ηπείρου), που διαμαρτύρονται μεν για τις εξελίξεις στο θέμα των κολεγίων, στο «διά ταύτα» όμως δεν εκφράζουν ούτε ένα αίτημα ενάντια στην ευρωοδηγία ή τους νόμους της κυβέρνησης και επικεντρώνουν στο αίτημα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, δηλώνοντας έτοιμοι να εφαρμόσουν το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ